Парламентът вече е в предизборна кампания

ГЕРБ обещават високи доходи, евтини лекарства, реформи, магистрали

Опозицията се обяви против популисткото развързване на бюджета, ДПС поиска разпускане на НС

ГЕРБ обещават високи доходи, евтини лекарства, реформи, магистрали

С обещание за светло бъдеще и припомняне на мрачното минало на Тройната коалиция управляващата партия ГЕРБ откри политическия сезон. Това стана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник. От речите на управляващите и опонентите им непредубеден слушател би останал с впечатление, че говорят за различни държави.

Описаните в перспектива чудеса за повишаване на доходите, поевтиняване на лекарствата, довършване на съдебната, здравната и образователната реформи, както и продължаване строителството на магистрали, даде повод както на лявата, така и на дясната опозиция да обвинят ГЕРБ в предизборно развързване на кесията и лавина от предизборни обещания.

Опозицията акцентира върху колапса на здравеопазването, забавените реформи и обедняването на българите.

ГЕРБ по-единна от всякога 

В началото на традиционните политически декларации управляващите заявиха, че са уверени в своите възможности и че всичко, което ГЕРБ прави, се вижда от хората, а самата партия е по-единна от всякога.

Председателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев заяви, че от началото на изборната 2013 г. ГЕРБ ще може да увеличи пенсиите, и припомни, че вече е имало ръст на минималните заплата и пенсия, заплащането в спешната помощ, увеличение на парите на държавните служители.

“Ще затвърдим тенденцията за разкриване на нови работни места чрез законова поправка, регламентираща, че държавата ще плаща осигуровките на нови работници за две години”, ангажира се Велчев.

Той също така обеща по-ускорено поевтиняване на лекарствата. В сферата на образованието декларираме ясна воля за довършване на реформите, каза  Велчев.

Реформирането на съдебната власт е друг първостепенен приоритет, предстои избирането на следващия Висш съдебен съвет по най-прозрачната досега процедура, каза още депутат.

Той не пропусна и любимите на премиера Бойко Борисов магистрали. “Чрез осигуряване на всички условия за продължаване на строителството на магистралите сме твърдо решени да инвестираме в развитието на икономиките в отделните региони." 

“Няма как хората да забравят как разпродадохте предприятия, как се правеха заменки на гори, как се източваха топлофикационни дружества, как се харчеха излишъци от милиони левове”, заяви Красимир Велчев по адрес на опозиционните партии.

БСП, по традиция, се обяви за алтернатива на управлението

За по-голяма убедителност лидерът на БСП Сергей Станишев отново прибегна до пословици и поговорки и каза, че ГЕРБ следват максимата “Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря”.

Всички действия на ГЕРБ са изцяло подчинени на предизборни цели, заяви Станишев, явно забравил какво е правил като премиер в предизборна година.

"Изведнъж всички министри заговориха за увеличаване на заплатите. Това е чиста демагогия. Повече от три години замразихте масово доходите, което означава обедняване", каза лидерът на БСП и обвини отново управляващите, че не следват предизборната си програма.

Основен приоритет на БСП ще е да се противопоставя на безобразията” на ГЕРБи да се доказва като алтернатива.

Следващ приоритет за БСП, разбира се, ще бъде референдума за АЕЦ “Белене”, както и гарантирането на честни избори, които по думите на Станишев трябва да са надпартийна цел.

Големият политически сблъсък с управляващите щял да бъде по бюджета. Ще го правите предизборно с някакво хвърляне на средства на хората. Ще предложим алтернативен бюджет, заяви лидерът на левицата.

Във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор Станишев каза, че социалистите ще са безкомпромисни с всякакви политически заигравания с цел да се гарантира имунитетът на управляващите за бъдещ период.

ДПС призова за разпускане на парламента и избори

Най-радикално бе предложение за новата сесия на парламента отправиха от ДПС. Зам.-председателят на партията Лютфи Местан настоя за разпускане на Народното събрание и предсрочни избори.

По думите му заявяване на политически приоритети в началото на сезона е напълно безсмислено, защото нито някой ще обърне внимание на тезите на опозицията, а идеите на управляващите в НС нямат значение, защото в крайна сметка решенията се вземат еднолично от премиера.

"Каквито и приоритети да обяви мнозинството, те не могат да бъдат осъществени, защото политическият ресурс на мнозинството и на правителството е изчерпан", заяви още Лютви Местан.

Няма друг изход от управленското безплодие на ГЕРБ, освен предсрочни избори, каза Местан. Опасно е да довършите дори този мандат, втори не ви се отрежда, допълни той.

По думите му реалната политика е заменена с магически внушения, продължават обвиненията към предишните, а ГЕРБ не могат да предложат нито една реална мярка за лечение.

"В света на ГЕРБ доходите растат, в действителност те спадат драстично. В света на ГЕРБ се случват чудеса. В реалния живот нещата са доста по-жестоки", допълни зам.-председателят на ДПС.

Десните обвиниха ГЕРБ в ляв популизъм

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров заяви, че правителството върви към "ляв популизъм". Той очерта тежката икономическа ситуация, поставяйки акцент върху безработицата. "Безработицата е проблем номер едно на тази държава", от времето на Жан Виденов за пръв път не се наблюдава нейния спад през лятото, изтъкна той.

По думите му правителството продължава да толерира монополите, а мерките срещу монополите трябва да са приоритет.

На стила си не изневери и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който след като направи кратък преглед на печата по ромските въпроси, обяви, че партията му ще настоява за скок на минималната работна заплата до 1000 лв, а минималната пенсия – 500 лв.

Националистите ще искат и поправки в закона за референдумите. Сидеров коментира, че за пореден път парламентарен сезон се открива в "знаменателното отсъствие" на всички представители на кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от България