ГЕРБ обмисля по-мек вариант на забраната за игрални зали и казина

Партията на Борисов гласува срещу законопроекта на Валери Симеонов, Менда Стоянова е "за"

Снимка: Архив

ГЕРБ обмисля по-мек вариант на законопроекта на Валери Симеонов за закриването на игралните зали и казината във вътрешността на страната, стана ясно при гласуването на проекта на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси в четвъртък.

Преди седмица Симеонов, който през януари инициира спирането на частните лотарийни игри на Васил Божков, внесе поредния си законопроект на тема хазарт, който предвижда забрана на игралните зали и казината извън курортите, 5-звездните хотели и граничните зони от 1 януари 2026 г. Дотогава действащите съоръжения ще работят, но нови лицензи няма да се издават.

Целта на новата мярка е да намали огромния по размер хазартен пазар у нас, за да се облекчи проблемът с хазартната зависимост. Отдавна експертни анализи твърдят, че игралните зали у нас са прекалено много и има населени места, в които има зала за залози, но не и аптека.

Първоначално в партията на Борисов нямаше консенсус за подкрепа на проекта, но в четвъртък стана ясно, че има шанс заложените мерки в проекта да бъдат гласувани, макар и в облекчен вариант. Това ще стане с промени между първо и второ четене на внесения от правителството законопроект за хазарта, който предвижда комисията по хазарта да стане държавна агенция под шапката на правителството.

"Предполагам, че колегите няма да подкрепят законопроекта (на Валери Симеонов, б. р.), защото той ще доведе до по-ниски приходи в бюджета, но аз ще гласувам "за", тъй като подкрепям вашата борба за ограничаването на хазарта", посочи председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Въпреки нейния глас "за" промените, проектът на Валери Симеонов беше отхвърлен с уговорката, че ще се обмисли дали да не бъде подкрепен частично с промени между първо и второ четене.

Загубата на данъчни приходи заради закриването на игралните зали и казина би била 60 млн. лв. годишно, а от осигуровки - 25 млн. лв., изчисли Министерството на финансите.

Ако проектът се приеме, трябва да бъдат закрити 637 обекта, които имат различни по срок лицензи, като най-дългосрочните са до 2030 г. Само в четири 5-звездни хотели у нас има казина, стана ясно по време на заседанието на комисията.

От хазартния бранш се противопоставиха на промените, като заявиха, че те ще доведат до навлизане в бизнеса на криминалния контингент и разрастването на черния пазар на "игри на щастието". "Пътят за преодоляване на хазартната зависимост е не чрез забрана, а чрез превенция", каза Ангел Ирибозов от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите в игралната индустрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?