ГЕРБ обвини Бойко Рашков в предизборна кампания. Той: Губят и говорят несвързано

ГЕРБ обвини Бойко Рашков в предизборна кампания. Той: Губят и говорят несвързано

В поредна хватка влязоха бившите управляващи от ГЕРБ и служебният вътрешен министър Бойко Рашков около часа на обявяването на прогнозните резултати от предсрочния парламентарен вот, според които партията на Бойко Борисов печели, но с малка преднина пред тази на Слави Трифонов "Има такъв народ", като още не са отчетени бюлетините от чужбина.

Малко преди 20 часа, когато официално приключва изборния ден, на извънреден брифинг от ГЕРБ обвиниха Бойко Рашков, че правел кампания в полза на едни партии и такава срещу ГЕРБ и ще поискат да му бъде потърсена отговорност. Той пък им отвърна, че от партията на Борисов говорят несвързани и безсмислени неща, защото губят политическа почва под краката си.

Според Тома Биков за пръв път в новата демократична история министърът на вътрешните работи излиза да прави кампания в полза на определени политически сили и в ущърб на други - в случая на ГЕРБ. "Ввместо да организира изборния ден, служебният вътрешен министър дава интервю в медия, в която назовава поименно ГЕРБ и агитира в полза на други партии. През последните два месеца той мачкаше по всички възможни начини нашите членове и симпатизанти и въпреки това не получи желания резултат", каза Биков.

"Не може министър на вътрешните работи да участва в студио преди края на изборния ден", заяви зам.-председателят на партията Даниел Митов.

"Този човек е опасен за демокрацията и ние ще му търсим отговорност още утре", каза Биков. От думите му стана ясно, че ще подаде жалба в ЦИК. А още в първия ден на 46-то Народно събрание ГЕРБ ще извика Рашков в парламента за изслушване.

"Ще създадем условия да бъде разследвано как този човек е придобил имотите си като държавен служител, ще направим, ако щете анкетна комисия, която да установи какви ги е вършил по време на предизборната кампания", посочи още Тома Биков.

"Когато една партия започва да губи политическа почва под краката си, тя започва да говори несвързани неща, безсмислени, защото иначе трябва да обясни на какво се дължи това. На какво се дължи, че само за 2 месеца те губят такъв електорат, че това им отнема 15 или 20 депутати", отвърна на свой ред Бойко Рашков пред бТВ.

Той коментира и хора на изборния ден, в който има сравнително по-малко започнати досъдебни разследвания.

"Причината отдавам на активната дейност на съответните полицейски органи в последните 10 дни. На пръсти на едната ръка се броят случаите, които можем да коментираме, накратко – в Карнобат имаме един случай и то по ваш репортаж. Ние заедно с вашата телевизия и със съдействието на прокуратурата в Карнобат сме свършили много важна работа".

Рашков допълни, че от преди няколко часа имат информация за един случай в столичния кв. "Дружба", където представител на секционна комисия е бил с един кандидат-депутат в една кола, но кандидатът за депутат има имунитет и не може да се посегне на неговата независимост, поради което реализацията не се е осъществила до край.

"Ще анализираме кои партии са купували гласове, ще бъдем готови, след като започнем да проверяваме случаите един по един", заяви вътрешният министър.

Той обяви още, че в близките дни ще подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Почти напълно съм готов, не хвърлям думите си, както ГЕРБ, на вятъра", заяви Рашков.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори