Готви се вот на недоверие и заради отбраната

ГЕРБ обвини правителството, че иска да "уреди" покупка на нови руски изтребители

Аню Ангелов: В МО властват реваншизъм и партийни назначения

Аню Ангелов, сн. БГНЕС

От ГЕРБ обвиниха правителството, че открива пътя за доставка на нови самолети руско производство и така ще лиши НАТО от способностите на българската авиация.

 

Бившият военен министър в кабинета "Борисов" Аню Ангелов заяви на пресконференция в сряда, че имало възможност самолетите поради "братските" връзки да бъдат на "политическа" цена и да спечелят конкурса.

 

Процедурата за закупуване на нови многоцелеви изтребители се подготвяше дълго време от екипа на Аню Ангелов, като идеята бе да стане с пряко договаряне, а не на конкурсен принцип.

 

Новият военен министър Ангел Найденов заяви, че ще продължи работата по проекта, но вече ще има състезателна процедура.

 

В подкрепа на твърдението си, че може да се достигне до закупуването на руски машини, Аню Ангелов посочи среща на наследника си Найденов с генералния директор на РСК МиГ Сергей Коротков и изявлението му, че няма пари, но работата по проекта ще продължи.

 

Министерството на отбраната съобщи за срещата в началото на септември, като оттам обясниха, че на нея е било обсъдено изпълнението на рамковото споразумение за осигуряване на летателната годност и експлоатация на самолети МиГ-29, които са на въоръжение във Военно-въздушните сили.

 

Аню Ангелов коментира още, че подготовката на проекта по негово време на практика е била завършила и "само ходът на събитията попречиха да бъде финализирана тази подготовка с решение на Министерския съвет и Народното събрание при много изгодни условия".

 

Това по думите му е позволило на конкурента ни за същите изтребители да сключи договор.

 

По време на управлението на Аню Ангелов се стигна до три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ. Неофициални източници сочеха сделката за вече решена в полза на офертата на Португалия.

 

Финансовата рамка бе до 700 млн. лева.

 

Аню Ангелов припомни още, че в програмата на правителството е записано приемане на нова програма за модернизация на въоръжените сили с хоризонт 2028 година.

 

Според него обаче тя е толкова нереалистична колкото и програмата за модернизация на въоръжените сили "2014", останала само на книга, дори в условията на милиардни излишъци.

 

Аню Ангелов коментира, че това правителство и заради действията си в сектора "отбрана" трябва да подаде оставка.

 

Според него има чистка в администрацията на министерството на отбраната и е видно, че в кадровата политика на МО "властват реваншизъм и партийни назначения".

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-военен министър Валентин Радев съобщи, че ГЕРБ подготвя вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" в областта на отбраната.

 

Дали това ще бъде вторият вот на недоверие тепърва ще се преценява, защото имало "много министерства и много желаещи", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламентарната военна комисия Доброслав Димитров.

 

ГЕРБ вече внесе първият вот на недоверие срещу правителството на "Орешарски". Първоначално се планираше вотът да е за цялостна политика, но впоследствие бе сведен до политиката в сектор инвестиционно проектиране и заради министерството, което не работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?