ГЕРБ обвини управляващите, че с промените в службите са допуснали банковата криза

Готви се преназначаването на Светлозар Лазаров за главен секретар на МВР, предупредиха от партията на Борисов

Веселин Вучков, Цветан Цветанов и Красимир Ципов от ГЕРБ. Сн. БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обвини специалните служби, че са били неадекватни в ситуацията с банките през последните седмици, и посочи управляващите като виновниците, които с промените в сектора за сигурност са допуснали паника сред вложителите.

 

"Знаете, че в Държавната агенция за национална сигурност и финансовото разузнаване има отдели, които се занимават точно с всичко, свързано в банковия сектор, и смятам, че всеки един от нас трябва да си даде много ясен отговор дали цялостната реформа "Бисеров - Йовчев" не беше провокирана, за да имаме това, което имаме днес", заяви Цветанов.

 

Още в началото на управлението си БСП и ДПС решиха да преместят ГДБОП от МВР в ДАНС и да извадят подслушването от вътрешното ведомство, като направят отделна агенция към правителството.

 

Цветанов обяви обаче, че ГЕРБ възнамерява, когато дойде на власт, да възстанови предишния статут на ГДБОП. Той поиска оставките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев заради провала в сектора и липсата на парламентарен контрол.

 

"Ако имахме парламентарен контрол, щяхме да имаме изпреварваща информация за процесите в държавата, дори последната една седмица", каза Цветанов.

 

От ГЕРБ предупредиха, че се готви преназначаването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за нов мандат, и поиска да се отложи влизането в сила на новия закон за вътрешното ведомство, който позволява назначението да се извърши без съгласието на държавния глава.

Бившият зам.-вътрешен министър и сегашен депутат от партията Веселин Вучков съобщи, че в сряда ще внесе предложение в парламента законовите промени да влязат в сила от 1 януари 2015 г., а не от 1 юли, тоест - днес. Законът бе повторно приет миналата седмица, след като бе върнат за ново разглеждане от президента Росен Плевнелиев.

 

"В "дванайсет без пет" ще бъде назначен нов главен секретар и най-вероятно това ще е досегашният - Светлозар Лазаров", коментира още Цветан Цветанов.

Според Веселин Вучков подобен акт може да взриви идеята за плавен преход към политическа стабилност.

"Според нас това е абсолютно недопустима процедура, нерационална, и тя изцяло взривява идеята за политическа стабилност и плавен преход към политическа стабилност. Това ще бъде директна конфронтация с останалите политически сили, с цялата професионална общност", каза Вучков.

Промените в закона отнеха правото на държавния глава да назначава с указ професионалния ръководител на министерството - главния секретар, който е с петгодишен мандат. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето над тези текстове, но управляващите ги прегласуваха.

 

От ГЕРБ за пореден път обявиха, че липсва и финансова обосновка и обезпечаване за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и за регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.

Вучков припомни, че и финансовият министър Петър Чобанов в писмо от началото на тази година посочва, че няма осигурени пари за предвидените промени. Депутатът смята, че това е още един аргумент законът да влезе в сила от началото на следващата година, когато ще е в сила и новият бюджет.

 

Вучков коментира още, че няма и готовност да се изработят около 100 подзаконови нормативни акта. Така ще се създаде и несигурност сред служителите дали няма да бъде закрито тяхното звено или прехвърлено към друга структура, например.

 

В заключение Цветанов се обяви и срещу планираното закриване на столовете и бюфетите на вътрешното министерство, с което се целяло да се облагодетелстват кетърингови фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?