ГЕРБ обвини Йордан Цонев от ДПС в купуване на гласове

Партията е разпратила сигнали за Варна и Враца до всички български и няколко европейски институции и партии

ГЕРБ обвини Йордан Цонев от ДПС в купуване на гласове

ГЕРБ обявиха крупна схема за купуване на гласове от ДПС във Варна и Враца. Само в морския град целта била да се достигне до над 8000 избиратели в предимно ромски райони.

Доскоро управляващата партия, която ще иска касиране на изборите заради нарушения в деня за размисъл, съобщи в петък, че е подготвила два сигнала за ДПС, които изпраща до всички възможни институции и инстанции - главния прокурор, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия и Европейския парламент, както и трите основни европейски партии - ЕНП, ПЕС и АЛДЕ.

Йордан Цонев, водач на листата на ДПС във Варна, е финансирал схемата, се посочва в сигнала. Групата е работила на територията на 4 района със силна концентрация на ромско население – "Аспарухово", "Владиславово", "Одесос" и "Младост".

Цонев и колегата му Камен Костадинов, който оглавява листата на ДПС във Враца, отхвърлят обвиненията. Цонев ги коментира като опит да се отклони вниманието от "грандиозните предизборни скандали", а Костадинов предпочете да се съсредоточи върху "разширеното влияние на ДПС" във Враца, откъдето досега партията не е получавала мандат.

На 9 май, три дни преди изборите, бе съобщено, че полицията във Варна е разбила мащабна схема за купуване на гласове и че са извършени проверки на щабове и активисти от ДПС, които оказали пълно съдействие. От местната прокуратура отказа да коментират пред Mediapool има ли разследване по конкретния сигнал, оповестен в петък от ГЕРБ, който преди дни бе разпратен до различни медии и изборни наблюдатели.

В сигнала се твърди, че отговорник на групата във Варна е Вадет Сакаллъ, а в Област Варна е Ерджан Себайти.

Посочва се, че за всеки от четирите района във Варна е имало изградена структура от по един ръководител и определен брой отговорници. Всеки от отговорниците е определял колко застъпници са му необходими, за да реализира обещания брой гласове. Предвидено е било и извозването на гласоподавателите с автомобили. За свършена работа всеки отговорник е получавал по 1500 лева, всеки застъпник по 50 лева, за всеки гласоподавател по 30 лева и за всеки автомобил по 70 лева. За осъществяване на дейността са били наети помещения, наречени предизборни щабове. Купувани са и ваучери за телефони, твърдят от ГЕРБ.

За район "Аспарухово" целта е била да се получат 2450 гласа, за което са отделени 122 570 лева. В район "Одесос" организираната група е работила за 3600 гласа, за което са отделени 148 700 лв. За район "Младост" целта е била 1200 гласа, за което са отделени 74 770 лв. За район "Владиславово" са работили за 800 гласа, за което са отделени 63 400 лв, пишат още от партията.

За да работи схемата, на отговорниците предварително са били раздадени аванси по 50% от договорената сума, а останалите 50% са им обещани за след датата на изборите. Предвидено е купуването на гласове да стане предварително. Разпределението на парите за купуване на гласовете е предвидено да стане в домовете на ръководителите, като Йордан Цонев е заявил, че финансирането го осигурява лично той. Раздаването на сумите от 30 лева на глас е трябвало да се осъществи на 03.05.2013 г., на 04.05.2013 г. или на 05.05.2013 г.

Подобна схема е описана и в сигнала за Враца, като там според партията става дума за "цялостна мрежа за купуване на гласове в областта". След подаден сигнал от граждани е задържан Веселин Методиев с прякор Турчето - криминално проявен и е лежал в затвора за кражби. Според анонимни източници на партията у него са намерени списъци с имена и ЕГН-та на над 800 гласопадаватели от Враца.

Разпитана е и група от седем свидетели, които потвърждават незаконната търговия с гласове, както и че е изпълнявана поръчка на ДПС, пишат от ГЕРБ. Имало данни, че Методиев е предлагал и на други лица във Враца и околни села материална облага с цел да ги склони да гласуват в полза на споменатата политическа сила. Районна прокуратурата Враца е образувала досъдебно производство срещу Веселин Методиев, а той е задържан.

ГЕРБ са внесли още един сигнал, който се базира на журналистическо разследване за търговия с гласове, излъчено по Нова Телевизия в деня на изборите. Целият материал на разследването ще бъде излъчен на 19 май. От кадрите, показани на12 май, става ясно, че репортер под прикритие е успял да уговори купуването на 50 гласа, всеки по 70 лева, от мъж, представен в разследването като дилър на гласове. В разговор, записан със скрита камера, дилърът разказва, че вече е продал 100 гласа, като е раздал за тях по 20 лева на човек и ракия. Става ясно, че дилърът "играе" за "червените", а "ДПС-то раздава" ракия. По време на записа дилърът носи шапка на Движението за права и свободи. Сигналите вече са внесени в прокуратурата, съобщават от ГЕРБ.

ДПС: ГЕРБ отклоняват вниманието от допечатаните бюлетини в "Мултипринт"

В отговор на обвиненията Камен Костадинов заяви чрез прессъобщение до медиите, че "не познава Веселин Методиев, той не е член на ДПС, не е част от актива на партията и няма никакво отношение към предизборната кампания на ДПС" в района.

Той допълва, че партията му е разширила електоралната си подкрепа във Враца, "благодарение на доверието на близо 8 хил. избиратели и всеки опит този успех да бъде дискредитиран с внушения и инсинуации е израз на политическото безсилие на опонентите ни".

Йордан Цонев от своя страна декларира пълно съдействие на прокуратурата, която "в името на обществения интерес е необходимо да проведе бързо, качествено и обективно разследване".

Той потвърждава, че вписаните в сигнала имена на организатори, са имената на председатели на областен, общински и местен съвет на ДПС във Варна, както и членове от актива на движението. Цонев обаче твърди, че показаните разчети не отговарят на истината, тъй като ДПС се води от върховенството на закона и конституцията в страната и финансирало кампанията си с държавна субсидия.

"Изнасянето на информация от неприключило досъдебно производство от отговорен партиен лидер на ПП ГЕРБ – главния секретар на партията, ние тълкуваме като отчаян опит да бъде отклонено вниманието и на българската общественост и на европейските институции от грандиозните предизборни скандали, в които политическа партия ГЕРБ затъна", пише Цонев и припомня на намерените палети с "допечатани бюлетини" в костинбродската печатница "Мултипринт".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?