ГЕРБ обвиниха правителството за изгонването на бежанци от Розово

ГЕРБ изразява силната си тревожност от невъзможността на изпълнителната власт в държавата да се справи с бежанската вълна в България. Това се казва в съобщение на ГЕРБ, разпространено до медиите в сряда по повод изгонването на три семейства сирийски емигранти от казанлъшкото село Розово, управлявано от кметица на ГЕРБ.

 

След инцидента стана категорично ясно, че политиката на управляващите по отношение на емигрантите и бежанците в страната бележи тотален провал, заявяват от партията на Бойко Борисов.


"Още през октомври ГЕРБ предупреди, че решението на Агенцията за бежанците да настани емигранти в Казанлък без предварително обществено обсъждане, е грешно и ще генерира ескалация на напрежение между местните граждани и бежанците. Сега, половин година по-късно, е ясно, че отново сме били прави. Подчертаваме, че до тук се стига, заради липсата на държавна политика по проблема, което принуждава бежанците да търсят сами места за настаняване. Изпълнителната власт на всички нива – областните управители, Агенция за бежанците, МВР и Министерски съвет, е неподготвена, некомпетентна и тотално незаинтересована. Държавата липсва. Призоваваме председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателят Пламен Орешарски да предприемат незабавни мерки, за да може държавата да осигури нормални условия на бежанците, които вече са на територията на Република България. Същевременно трябва да бъде проведена и подготовка за посрещането на новата бежанска вълна, която се очаква при затоплянето на времето”, се казва още в съобщението на ГЕРБ.


Партията призовава "всички български граждани да проявят толерантност и да не се подвеждат от невъзможността на държавата да се справи със ситуацията".

 

Българите трябва ясно да разберат, че проблемът не идва от чуждестранните граждани, които пристигат в страната, а от невъзможността на управляващите да гарантират върховенството на закона и равните права на всички хора на територията на Република България, заявяват от ГЕРБ.


"Ако институциите в страната не могат да решат проблемите, за които са отговорни по закон, ПП ГЕРБ изразява готовност да помогне за справяне с кризисната ситуация, както с експерти, така и с доброто сътрудничество, което имаме с европейските институции. Нека управляващите да спрат да заравят главите си в пясъка и да се изправят решително срещу проблемите. В противен случай, нека да признаят, че не могат да управляват и да подадат незабавно оставка”, се посочва в съобщението на ГЕРБ.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?