ГЕРБ обяви бойкот на проекта за волфрамова мина край Велинград

Екоминистърът на Обединените патриоти обещава баланс на интересите при проекта, предвиждащ над 70 млн. лв. инвестиции

ГЕРБ обяви бойкот на проекта за волфрамова мина край Велинград

Моя кауза е да няма волфрамова мина във Велинград, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов по време на среща на екоминистъра от Обединените патриоти Нено Димов с обявили се срещу проекта за добив на волфрамови руди от мина "Грънчарица“.

Самият Нено Димов бе уклончив и обяви, че ще работи за "баланс на интереси" по намерението на пловдивската фирма "Ресурс 1" ЕАД да вложи над 70 млн. лв. в добива на редкия цветен метал.

Общественото обсъждане на доклада за оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното намерение за мина "Гранчарница", което датира от 2009 г., е насрочено за 27 септември във Велинград, но настроенията в града срещу мината не са от вчера. Хората и най-вече представителите на туристическия бранш са притеснени, че добивът на волфрамов концентрат ще замърси околната среда и ще навреди на туристическия бизнес, макар според подлежащата на публична дискусия екооценка да няма такава опасност.

Същият довод срещу мината използва и Цветан Цветанов в изявлението си по време на срещата. "Велинград е перлата на туризма и нека да остане такава", заяви той, макар и с половин уста да призова хората в града да чуят и гледната точка за отварянето на мината, която пък се подкрепя от накои граждани.

Зам.-шефът на ГЕРБ определи като политическо решението на правителството на Сергей Станишев, което одобрява подписването на концесионен договор за 35-годишен добив на волфрамит от мината, според който "Ресурс 1" трябва да вложи в първите седем години от старта на проекта най-малко 71.6 млн. лв., а след това да плаща на държавата концесионна такса между 0.98 и 4 на сто от стойността на продадения волфрам според постигнатата норма на рентабилност.

Осем години по-късно обаче проектът все още е крайно несигурен.

"Това е политическо и управленско решение, защото през 2009 година, дни преди да си тръгне, то е взето от тогавашното правителство. В община Велинград живеят над 42 хил. души, а мината ще осигури работни места на около 400 души. Кое е по-важно, да бъде защитен общественият интерес или да бъде продаден?", попита присъстващите Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Според него в района няма изградена инфраструктура за развитието на рудодобив, а в село Кръстава, на чиято територия ще е разположена част от мината, никой не подкрепя проекта.

"Ние ще защитим каузата на Велинград, ние ще защитим вашия интерес, ние искаме Велинград да се развива. Аз няма да участвам в тази игра, искам да идвам при вас с високо вдигната глава. Вие сте тези, които назначават политиците. Преди година вие ми дадохте много на брой подписи и всичко необходимо сме го направили. Екипът на министър Нено Димов ще бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ, защото Велинград е част от България и е перлата на минералните избори на Балканите. Ето защо ние сме готови да я запазим дори и с цената на законодателни промени", заяви Цветан Цветанов.

Екоминистърът обаче плахо опита да демонстрира свое мнение, като посочи, че "МОСВ ще гарантира баланс, за да не пострадат гражданите и бизнеса в този район“, каза Нено Димов, цитиран от пресцентъра на ековедомството в понеделник.

Реално "Ресурс 1", учредена от дружествата “ГЕОПС – Болкан дрилинг сервисис” ЕООД - Пловдив, “Асена Агро” ЕООД - Асеновград, и "Минметинвест" АД, Пловдив, купува проекта от друга пловдивска фирма "КЦМ-2000", която е проучвала находището. по силата на регистрираното търговско откритие, "Ресурс 1" взема концесията по право.

През юли 2016 г. екоинспекцията в Пазарджик спира процедурата по изготвяне не ОВОС до учредяването на санитарно-охранителни зони в района на мината от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район“ в Пловдив. Паралелно кметът на Велинград Костадин Коев пробва съдебни хватки за спиране на процедурата за екооценка, но всичко приключи в полза на инвеститора на 8 юни 2017 г. На 28 август 2017 г. пък басейновата дирекция обявява санитарно-охранителните зони и така новата ОВОС се придвижва към обществено обсъждане на 27 септември във Велинград. Крайното решение за проекта обаче ще е на Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите, в който членуват различни експерти и организации.

Няма да допуснем да се реализира концесията за добив на волфрам на територията на община Велинград. За всеки непредубеден човек е ясно, че тя е вредна за общината, декларира на свой ред по време на срещата кметът на Велинград Костадин Коев. Той поиска от Цветан Цветанов съдействие за промяна на концесионния договор и настоя пред министър Ненов МОСВ да сезира Министерството на енергетиката, което да промени концесионния договор въз основа на това, че водата в обсега на мината вече не е за санитарно-хигиенни нужди, а за питейно–битови цели. 75% от водата на тези водохващания е за Велинград, а останалите 25 на сто се изпращат към Ракитово, обоснова се кметът Коев.

Според публикуваната ОВОС инвеститорът е преработил намеренията си и вече не се предвижда изграждането на флотационна фабрика за преработване на рудата с пиритен и волфрамов концентрати, а те ще се карат за преработка край село Елшица от едноименната обогатителна фабрика на "Майнинг инвестмънт". Инвеститорът обещава при добива на руда да се прилагат най-добрите практики и по-специално тези на рудника "Митерсил" на австрийската фирма "Волфрам".

Според анализите на компанията в находището има над 9.3 млн. т руда с пирит, шеелит и валфрамит, чийто процент на съдържание в рудата е средно 0.38 на сто и очаквания добив на волфрамов концентрат е малко над 34 хил. тона.

Концесионерът е категоричен, че няма никаква опасност за природата, защото волфрамът не е радиоактивен материал.

Споделяне

Още от Бизнес