ГЕРБ обяви за саботаж "генералските" плакати на Борисов, оказали се и в техни офиси

Мистериозен мъж е разпратил агитационните материали, твърдят от партията

Задълбочава се мистерията около скандала с билбордове и плакати на Бойко Борисов в генералска униформа, от които ГЕРБ не само че се дистанцира, но и определя като "Костинборд -2". В сряда в социалните медии бяха разпространени снимки на билбордове на автомагистрала "Тракия" (преди Пловдив), от пазара в столичния кв. "Люлин" и други места в страната, на които се вижда Борисов, пременен в генералската си униформа от МВР, на фона на българското знаме.

Мария Капон, която публикува снимки във Фейсбук, обърна внимание, че въпросните изображения на лидера на ГЕРБ нарушават правилата на Изборния кодекс и Закона за политическите партии. На билбордовете са изписани името на ГЕРБ и номера на партията в бюлетината, но липсва задължителният надпис: "Купуването и продаването на гласове е престъпление", който по закон трябва да е 10% от площта на агитационния материал. Поставянето на българския национален флаг в агитационни материали на политически партии също не е разрешено от закона.

След като снимките и коментарите около билбордовете започнаха да се въртят масово в социалните медии, пресцентърът на ГЕРБ разпространи съобщение, в което се казва, че партията няма нищо общо с поставените билбордове.

"Не бихме си позволили да нарушаваме закона"

"Добре познаваме изборното законодателство и по никакъв начин не бихме си позволили да го нарушаваме", се казва в съобщението на ГЕРБ.

Стилът на изображението, поставено на билборда, също няма нищо общо с визията на рекламните клипове, плакати и брошури на ГЕРБ, които се утвърждават предварително от партията. Това бе и един от аргументите, изтъкван в споровете в социалните мрежи.

Билбордът на 114 -ти км на магистрала "Тракия" се стопанисва от фирма "Готмар" ЕООД от 2002 г., казаха от Агенция "Пътна инфраструктура" в отговор на въпрос на Mediapool.

Компанията е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Тучев. Фирмата произвежда опаковки от пластмаса в град Съединение. Чрез други фирми Тучев е собственик и на компаниите за бутилиране на вода "Бачково" и за производство на безалкохолни напитки "Дерби".

Билбордът в столичния квартал "Люлин" е поставен на частния пазар, а не на кооперативния, уточниха от Столична община. От там обещаха да проверят чия собственост е той, но до късния следобед в четвъртък такава информация така и няма.

Щабът на ГЕРБ в Хасково: Казаха ни да го свалим

Междувременно стана известно, че плакатът, който "няма общо с официалната визия на кампанията" на ГЕРБ и от който партията се разграничава, е гордо поставен в офиса на формацията в Хасково. С малката разлика, че на него фигурира надписът "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Потърсени по телефона, от щаба на ГЕРБ в Хасково обясниха пред Mediapool, че "днес са им казали да махнат плаката".

Минути по-късно постъпи информация, че и болбордът на пазара в Люлин вече е свален. Все така неясно е обаче кой е платил за поставянето му.

Мистериозен мъж се обажда по телефона

Потърсени за коментар, от пресцентъра на ГЕРБ обещаха да проучат случая и малко след това съобщиха пред Mediapool за какво става дума - мистериозен мъж се е обадил на различни места в страната като Хасково и Севлиево и е изпратил рекламните материали на местните щабове с обяснението, че това е нареждане от щаба на ГЕРБ.

"Обадил се е от стационарен телефон, дал е указания, че тези плакати са за селата, но хората по места са си ги сложили и в градовете", обясниха от партията. Материалите са били изпратени без обратен адрес. "Ние ползваме определена куриерска фирма и не сме подавали такива пратки", заявиха от пресцентъра на партията.

Поразителна прилика с други рекламни материали

Не е ясно какво точно се е случило в действителност, но сходен фотос на Борисов – в генералска униформа, е отпечатан върху тениски, с които симпатизанти на ГЕРБ позират по време на различни предизборни срещи.

На рекламните облекла също се вижда част от трикольора, но няма номер на бюлетината, затова от формацията ги третират като рекламен материал. Въпреки, че според член 134 на изборния закон и рекламните материали трябва да бъдат по стандарта за агитационните.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?