ГЕРБ очаква обвинителният акт по случая "Мирослава" да влезе в съда до лятото

От ГЕРБ очакват до средата на годината разследването за убийството и отвличането  на Мирослава Николова да приключи и "фактически" обвинителен акт срещу единствения заподозрян и задържан Марио Любенов да бъде внесен в съда. На този етап няма данни да има трети участник.

Това обяви Красимир Ципов председател на временната парламентарна комисия, която трябва да проверява казусите в Перник, свързани със случая "Мирослава" и в Мировяне, по сигнала на семейство Начкови, оплакали се от полицейско насилие. Тя е съставена от депутати само от управляващата партия и независими народни представители.


Комисията изслуша днес окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, който даваше обяснения за отвлеченото и убито момиче от Перник пред депутатите почти два часа и после отказа да коментира с мотива, че изслушването му не е пред медиите.


Найденов е обяснил пред депутатите, че поискал срокът за разследването на убийството да бъде удължен, защото се проверяват всички възможни версии. Народните представители са го питали най – вече за присъствието на хора в апартамента на Стоев при самоубийството му.


В петък комисията ще изслуша и тях, както хората, които е трябвало да направят проверката за оръжието, с което се е самоубил Стоев. Той го е направил със законно притежаван пистолет, като досега упорито се отказва отговор на въпроса, как той го е имал, след като е криминално проявен и няма право да притежава оръжия.


Ципов призова и депутати на опозицията, ако "наистина държат да се запознаят с фактите и обстоятелствата да направят това нещо, а не само да хвърлят обвинения в общественото пространство, че целта на тази комисия е едва ли не да замете всичко по тези случаи". Той каза още, че не може да прецени дали казаното от прокурор Найденов се разминава с версията на полицията, защото още не са изслушани лицата, които са присъствали в апартамента на Стоев.


"Ще изчакам да чуя обясненията на служителите на МВР утре, за да си направя извод дали се касае за пропуск в организацията на това процесуално-следствено действие, което е трябвало да бъде извършено в апартамента на Стойчо Стоев, или са налице пропуски в извършването на конвойната дейност".


Преди няколко седмици във вътрешната парламентарна комисия бяха изслушани министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар Калин Георгиев и директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Тогава стана известно, че обясненията им по случая са се разминали с данните, които изнесе окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов. Разминаването било е за това кой е изключил алармата в апартамента на Стойчо Стоев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?