ГЕРБ очакват подкрепа от НДСВ за Борисов

След посещение на депутата от НДСВ Огнян Герджиков в централата на ГЕРБ в сряда , лидерът на партията Цветан Цветанов заяви, че има голяма вероятност царската партия да подкрепи Бойко Борисов в София.

Герджиков обясни пред Mediapool, че бил в централата на ГЕРБ за среща с бившия царски депутат Лъчезар Иванов, който стана независим след като се записа в ГЕРБ. Герджиков посочи, че срещата с Иванов, който бил негов братовчед, била по “личен въпрос” и категорично не са водени политически разговори. Видяхме се с Цветанов,  разменихме няколко неангажиращи приказки за изборите, допълни той. В отговор на въпрос той обясни, че има нагласи и сериозна вероятност НДСВ да подкрепи Борисов за нов мандат в София, но решението трябва да се вземе от предизборния щаб и политическия съвет на НДСВ. Той не можа да каже кога точно ще се съберат на заседание за тези решения, но с чувство за хумор уточни, че “при всички случаи трябва да е преди изборите”.

Цветан Цветанов обясни, че е останал с впечатление, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски знае за срещата и че разговорите ще му бъдат предадени.

НДСВ гневни на кметицата в Добрич

Отношенията между двете партии обаче се обтегнаха заради други кандидатури. След като Бойко Борисов им “измъкна” досегашния кмет Детелина Николова, НДСВ най-вероятно няма да я подкрепят за нов мандат.

Николова, която през 2003 г. спечели изборите и бе сочена от НДСВ за един от успешните им кметове, сега е номинирана от ГЕРБ.

На заседание на областното ръководство на НДСВ късно във вторник е станало ясно, че няма настроения за подкрепа на Николова, а решението ѝ да се кандидатира от ГЕРБ бил определен като “изненадващ”.

На заседанието в Добрич са присъствали и депутатът Антония Първанова и зам.-министър Мария Дивизиева, която отговаря за Добрич в централния предизборен щаб на НДСВ.

“Категорични сме, че основният принцип в работата на НДСВ е почтеността. Поведението на Детелина е сериозно укоримо и абсолютно недопустимо”, коментира пред Mediapool Първанова. Според нея “всичко, което е направено в Добрич, се дължи на НДСВ, а не Детелина Николова”, която имала “странна форма на морал” и “предала” жълтата партия.

Първанова, която е от Добрич, обясни, че в момента НДСВ води разговори с почти всички политически сили в града, за издигане на друга кандидатура.

ГЕРБ определи още кандидати

В сряда партията на Борисов определи още няколко кметски кандидатури. В Шумен застават зад досегашния кмет Веселин Златев, който стана съучредител на ГЕРБ. В Сливен ГЕРБ ще подкрепи настоящия кмет Йордан Лечков.

За Пазарджик избраникът е Иван Иванов, досегашен партиен координатор.

Във Велико Търново ГЕРБ издига съименика на председателя си Цветан Цветанов. Кандидатът бе представен като "млад човек, успял в бизнеса".

Видин е следващият град, където Борисов излъчва свой кандидат срещу успешен десен кмет. ГЕРБ подкрепя Румен Видов срещу Иван Ценов. В Смолян ГЕРБ издига Николай Мелемов, областен координатор. За Габрово кандидатът е Томислав Дончев, който работи активно в неправителствения сектор и има опит в подготовката на проекти за фондовете на Евросъюза.
Кандидатът за Хасково е Антон Иванов, бизнесмен. В Лом ще бъде издигнат Тони Георгиев, работил в корабния сектор.

За Стара Загора е номиниран ректорът на Тракийския университет проф. Светлин Танчев, но се изчакват и другите кандидатури преди да бъде взето окончателно решение.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България