ГЕРБ официално получи подкрепата на РБ за балотажа в Сърница

Изборите в новата община – модел за местните избори през есента

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Реформаторския блок се договориха във вторник да се явят заедно срещу ДПС на балотажа на местните избори в Сърница, който ще се проведе в неделя. Коалиционните партньори обаче обясниха, че не биха отказали и подкрепа от симпатизантите на БСП.

Сърница може да даде модела за изборите през есента, обявиха в общо изявление пред медиите в парламента ГЕРБ и блока.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателите на ПГ на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски потвърдиха, че ще "играят" заедно и претендентът на реформаторите Кемал Тинев, който на първия кръг на местния вот остана трети, ще работи заедно и ще подкрепи номинацията на ГЕРБ за кмет на Сърница - Мустафа Аликанов, който е втори, след претендента на ДПС Неби Бозов.

Чисто математически събран резултатът на двамата е по-голям от този на движението, припомни Цветанов. Той обаче обяви, че няма да бъдат отказани и гласовете на симпатизантите на БСП, като в крайна сметка кметът на най-младата, 265-та българска община, ще е от ГЕРБ, а мнозинството в общинския съвет ще е на ГЕРБ и партньорите им от блока.

"Беше договорено, че всяка от формациите ще има свое решение за участие. Когато на местни избори имаме кандидат или един от тях отива на балотаж, третият, четвъртият или петият, ще подкрепим съответния кандидат. Едни опоненти в предизборната кампания днес могат да си стиснат ръката и да покажат, че изборите минават съвместно между ГЕРБ и РБ", каза той.

Според него това, което се е случило при разпределението на общински съветници, показва как ще бъде формирано мнозинството в местния парламент. "Това, което проведохме като разговори, е за оставащите дни двамата опоненти съвместно да минат във всички населени места, да разяснят, че силата в тази съвместна инициатива да работим заедно ще бъде факт и те ще могат през настоящите дни да убедят всички, че трябва да бъдем заедно", каза Цветанов.

По думите му нямало политически договорки, а съвместна работа между двамата основни опоненти на изборите в неделя.

Цветанов заяви, че целта на формирането на мнозинството в 43-ото Народно събрание е била да се гарантира стабилно управление, което е станало възможно чрез споразумението между ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. Той обясни, че при местното управление в Сърница ГЕРБ и реформаторите ще работят съвместно. "С политики ще можем да спечелим повече гласове на местните избори, а не с противопоставяне", каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Цветанов добави, че заедно с реформаторите формират и бъдещото мнозинство на местната власт в Сърница. "Ние формираме бъдещото мнозинство на местната власт – 4 от ГЕРБ срещу 5 от ДПС. С двамата опоненти можем да обединим усилията си и това, което е най-доброто от РБ и ГЕРБ, да формираме това мнозинство, което ще даде перспективата Сърница да се превърне в успешна община", каза още Цветан Цветанов.

В неделя се "счупи" митът за ДПС и влиянието му върху българските мюсюлмани, над 1000 български мюсюлмани избраха ГЕРБ и РБ да управляват съвместно община Сърница, на свой ред коментира Радан Кънев.

Като ново начало в политиката на България и надежда моделът "Сърница" да бъде приложен и в национален план, определи съгласието за общи действия в местния вот Кемал Тинев. Мустафа Аликанов благодари за подкрепата.

За да потвърдят съвместните си намерения, Аликанов и Тинев си стиснаха ръцете и си направиха снимка в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?