ГЕРБ оглави комисията за промените в конституцията

Реформаторският блок получи заместник-председателско място, всички партии са с по двама представители

Председателят на парламентарната комисия за промени в Конституцията Димитър Лазаров

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров бе избран в четвъртък за председател на парламентарната комисия, която ще обсъжда и приема промените в Конституцията. Най-голямата партия пое отговорността да оглави важната комисия, след като БСП отказа офертата да приеме тази позиция в опит социалистите да бъдат придумани за принципна подкрепа на поправките в основния закон.

Заместник-председател ще е Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който едновременно с това запазва поста си на председател на вътрешната комисия. Конституционната комисия е съставена на паритетен принцип и всяка от осемте парламентарни групи има по двама представители.

От ГЕРБ в нея ще участва още Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия. От Реформаторския блок влиза Димитър Делчев. Представители на Патриотичния фронт ще са Емил Димитров – Ревизоро и Християн Митев.

БСП ще бъде представена от Мая Манолова и Чавдар Георгиев. Така и двата лагера в БСП – единият, който подкрепя съдебната реформа, и другият, който е против предложенията на правосъдното министерство, ще имат свои представители. От ДПС членове са Четин Казак и Хамид Хамид. Българският демократичен център излъчи сестрата на Христо Ковачки Красимира Ковачка и Явор Хайтов, а АБВ – Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев. От "Атака" предложиха Явор Нотев и поискаха време, за да излъчат втория си представител.

Така комисията засега е съставена от 13 юристи, един инженер (Кирил Цочев) и един лекар (Красимира Ковачка).

Съставът на комисията беше одобрен със 118 гласа от управляващото мнозинство – ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ. Против бяха четирима депутати, а 14 се въздържаха.

За първи път обаче работата на 43-то Народно събрание започна с фалстарт заради липса на кворум – практика, която беше характерна за предишния парламент. За да бъдат събрани депутатите се наложи да бъде обявена 15-минутна почивка и около 9.20 часа започна пленарното заседание.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова всички партии за активност и готовност за компромиси. Той обяви, че ГЕРБ ще покаже именно такова поведение.

"Да приемем измененията в Конституцията със 180 гласа ще е по-силният знак, от това да ги гласуваме със 160", посочи очевидното Цветанов. Той изрази съжаление, че от БСП са отказали Янаки Стоилов да оглави комисията за промени в основния закон, защото той има необходимите качества за такава позиция.

По предложение на Четин Казак от ДПС беше прието, че комисията ще взема решение не с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанията ѝ, а от всичките ѝ членове. "В противен случай някои решения може да бъдат взети и с 5 гласа", каза Казак, който посочи, че темата е твърде важна, за да се случва това. Комисията има 7 дни, за да предложи процедурните правила, по които ще работи.

Във вторник 132 депутата от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ внесоха пакета от промени в конституцията, който цели основно реформирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), но на практика не засяга прокуратурата.

Предлага се кадровият орган на съдебната власт да бъде разделен на две колегии с цел да се осигури самоуправлението на основните гилдии в системата. Депутатите залагат на повече отчетност за главния прокурор, макар да не е съвсем ясно как ще се реализира този механизъм. Премахва се тайният вот във ВСС, а редовите съдии и гражданите (през адвокатурата) получават право да сезират Конституционния съд.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата
Още от Реформирай това!