ГЕРБ опита да пробута проблемите с Боршош на служебния кабинет

Бившият шеф на НДК отказа да говори пред депутатите, защото не им вярвал, БСП обяви, че се крие под политически чадър

Управляващата партия ГЕРБ се опита да пробута на служебния вицепремиер по европредседателството Деница Златева от БСП проблемите покрай усвояването на бюджетните средства за ремонта на НДК и с уволнения заради това директор на Двореца Мирослав Боршош, който междувременно стана клиент на прокуратурата за финансови нарушения.

Това стана по време на заседанието в понеделник на временната комисия, която трябва да установи как са изразходвани парите за ремонта на НДК. На него трябваше да се яви за изслушване и самият Боршош, който бе назначен от предишното правителство на ГЕРБ, за да бъде уволнен в края на юни 2017 г. след две години и половина безотчетна работа, източила сметките на дружеството под погледа на двама вицепремиери – Томислав Дончев от втория кабинет на ГЕРБ и Деница Златева от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Боршош обаче уведоми комисията малко преди старта на заседанието, че няма да говори пред депутатите ѝ, защото не им вярвал и в условията на повдигнато му обвинение думите му може да се използват за други цели, вместо за установяване на истината.

Неявяването на Боршош вбеси БСП и народният представител от левицата Румен Гечев обяви в началото на заседанието, че "Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери, не зачита парламента, какво повече да кажа - скандално е". Той стигна до заключението, че управляващите крият Боршош, който "има държавни пари да се появява по билбордове в цяла България, но не идва в парламента, за да каже истината“.

"Нека да не си прехвърляме чий е г-н Боршош. Той има 18 години, преценил е да не дойде. Ние искахме да дойде, защото сме се подготвили", финтира народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

"Г-н Боршош колкото е наш, толкова е и ваш, нали? Това ще стане ясно в изслушването“, коментира Биков. "Бяхме подготвили въпроси към г-н Боршош и щяхме да му ги зададем. Бъдете убедени, че тези въпроси щяха да бъдат много по-адекватни от вашите“, се обърна той към БСП. "Какво е неговото решение е негов проблем. Има основание, че срещу него се води обвинение, срещу никой друг не се води обвинение, затова не може да бъде слаган в една рамка с г-жа Златева“, каза още народният представител от ГЕРБ.

Самата Деница Златева заяви пред депутатите, че не е сменила Боршош заради обявена от служебния кабинет приемственост на екипите, а и защото не искала да създава допълнителни сътресения в работата по ремонта на НДК, който вече бил забавен. По думите ѝ Боршош се занимавал със строителните дейности оперативно и затова при извършената от нея през март смяна на останалите членове на борда на НДК той запазил поста си. Тя посочи като единствен аргумент за това нейно решение, че "нито един от хората, които оперативно се занимават с подготовката на всички нива, не само в НДК, а и по министерства, не беше сменен по време на мандата“.

При предишното заседание на комисията, на което бе изслушан вицепремиерът Томислав Дончев, който година и половина отговаряше за НДК, стана ясно, че той е знаел за натрупаната загуба от 9.5 млн. лв. от размаха на Боршош за възраждане на НДК като културна сцена, но подценил проблема, тъй като и други държавни дружества били на загуба, а и имало много възторжени писма в подкрепа на Боршош от културни дейци.

Сега обаче Златева, която отговаряше за НДК около три месеца бе нападната от народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова. "Не може да кажете, че единствен аргумент е защото приемствеността ви е била такава, след като "като пороен дъжд" уволнихте областните управители“, атакува тя. заяви тя. „За мен това е нонсенс във вашата работа, от изложението разбрах, че контролът и мониторингът са били изключително занижени с оглед на това, че нито една справка не сте поискали в хронологията на вашия принципал. Чак в крайна сметка накрая искате някаква справка“, каза още Снежана Дукова.

"Най-лесното беше да сменя Мирослав Боршош и съм сигурна, че първо от партия ГЕРБ, щяха да възразят", отвърна ѝ Златева. Тя обясни, че ако е имала по-голям от тримесечен хоризонт за действие, е щяла да промени и оптимизира организацията и финансовото управление на НДК.

"В краткия мандат, в който сме работили, се опитахме максимално да наваксаме закъсненията, да създадем по-добра координация между екипите, така че да няма забавяния“, подчерта тя. "Заварих система, която трябваше в максимално кратки срокове да мобилизираме в пълен мащаб, работих с избрани изпълнители при зададени условия от предишния кабинет дали ми харесва строителя или не, дали ми харесва начина, по който е изпълнена или възложена обществената поръчка, това са дадености, с които сме работили“, каза още бившият служебен вицепремиер.

Боршош, който от началото на развихрилия се скандал предпочита да говори за него през социалната мрежа, обяви отново през Фейсбук, че няма да отиде на заседанието на комисията, защото не всички и нейни членове са безпристрастни.

"Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания, много преди аз да бъда изслушан в комисията", посочва Боршош и припомня, че досега тя е имала четири заседания "по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки".

Според него "решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни".

Той изразява съмнения в добросъвестността и непредубедеността на някои от членовете ѝ. Не на последно място Боршош изтъква, че всички факти ще се изяснят в рамките на съдебния процес, след като прокуратурата му е повдигнала обвинение.

"Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината", пише Боршош и допълва, че ще предостави на депутатите писмени аргументи.

Споделяне

Още по темата

Още от България