ГЕРБ опитва да свали кмета на Благоевград

Делото за прекратяването на правомощията му се гледа от "човека на Бойко" Димитър Узунов

Румен Томов. Сн. БГНЕС

ГЕРБ и още няколко партии опитват да отстранят от поста новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов (независим, подкрепен от БСП). Причината е казус с фирма на кмета, който вече е в Административния съд в Благоевград.

Първото заседание по делото за прекратяването на правомощията на Томов е насрочено за 14 януари, а съдия по него е Димитър Узунов, който доби популярност като "човека на Бойко" в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха повод за скандала "Яневагейт".

Жалбата срещу Томов е подадена от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) пред общинската избирателна комисия (ОИК). Той иска прекратяване на правомощията на Томов, тъй като настоящият кмет не е предприел действия да заличи своя фирма в законовия срок (4 декември 2019 г.) и така е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Проверка на документите на фирмата ЕТ "Румен Томов - Алма-ЕМ" в Търговския регистър показала, че към изтичането на крайния срок - 4 декември, няма внесено искане за заличаване на дружеството, става ясно от решението на ОИК. На 18 декември кметът внася уведомление в ОИК, че фирмата вече не съществува.

Общинската избирателна комисия отхвърля искането за прекратяване на правомощията на Томов.

Евродепутатът и областният координатор на ГЕРБ за Благоевград Андрей Новаков, както и представители на партиите "Мир", "Нова алтернатива" и "Свобода" обжалват решението на избирателната комисия. Така казусът стига до Административния съд в Благоевград, а делото се гледа от Димитър Узунов.

Съдия Димитър Узунов доби популярност като "човека на Бойко" в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха повод за скандала "Яневагейт".

В записите Узунов е наречен "човека на Бойко" от тогавашния председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя споделя пред колежката си съдия Румяна Ченалова как Узунов е човекът на Борисов във ВСС, "с който комуникира и за всичко той му отговаря". Според съдийката именно Узунов е ходатайствал пред Борисов тя да не бъде "опраскана" заради аферата с разрешените незаконни специални разузнавателни средства "Червей".

В предишния ВСС мнозинството около тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров избра Узунов за представляващ член. Преди да стане част от съдебния съвет Узунов беше шеф на районния съд в Сандански. Той стана съдебен кадровик с протекцията на Яне Янев.

Проверка на Mediapool в търговския регистър показва, че Томов се е опитал да прехвърли проблемната фирма на сина си. Двамата са подписали договор за това на 25 ноември 2019 г. т. е. преди изтичането на крайния срок кметът да предприеме мерки да излезе от фирмите си. В последствие, на 11 декември, вече е внесено искане за заличаване на фирмата, което е вписано на 17 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от България