ГЕРБ оправда оставането си на власт с ексцесиите на протеста

БСП иска оставка, Патриотите - нова кръгла маса

ГЕРБ оправда оставането си на власт с ексцесиите на протеста

Ексцесиите, разиграли на антиправителствения протест в сряда вечерта по вина на МВР, се оказваха най-новия мотив на управляващите да не подават оставка.

"След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка, защото ако това стане, би означавало, че всяко правителство може да бъде свалено от криминалния контингент. За нас този дебат приключи. От тук нататък започваме дебат за свикване на Велико Народно събрание" , заяви в четвъртък депутатът Тома Биков в декларация от парламентарната група на ГЕРБ.

Сблъсъците и насилието от 56-ия ден на протеста бяха основната тема в началото на пленарното заседание. До ексцесиите се стигна, след като група провокатори започнаха да замерят полицаите със самоделни бомби, бутилки с вода и каквото намерят на площада, а униформените останаха безучастни дълго време, след което предприеха насилствени действия и арести спрямо всички останали на място протестиращи, както и срещу журналисти, отразяващи събитието.

Интересно е, че още в сряда по обед шефът на СДВР предупреди, че на обявения за целодневен протест "Велико народно въстание" са докарани футболни агитки и хора от криминалния контингент от провинцията, но органите на реда очевидно не са взели мерки, за да предотвратят появата им на вечерния митинг, където се събраха десетки хиляди хора, включително семейства с малки деца. Полицаи от СДВР разказаха в четвъртък, че цял час са чакали заповед от началниците си, докато са били под канонада от бомби. Униформените потвърдиха, че агресията е дошла от провокатори, които са смесили с нормално протестиращите граждани.

Управляващите обаче не виждат провал в работата на МВР, което всъщност носи основната отговорност за ексцесиите.

БСП защити протестиращите

Парламентарната група на БСП не се регистрира в началото на пленарното заседание, заявявайки, че "този парламент е напълно безсмислен, тъй като няма никаква политическа логика". Мотивите на левицата бяха посочени от депутата Александър Симов.

По думите му на протеста вчера се е видяло безсилието на властта. Вместо подадена ръка, протестиращите са получили думи като "лумпени и стадо" и именно тези думи са родили насилието на протестите. "Това са думите, които ни докараха до там, че само полицейските палки ви пазят от народната любов", каза Симов. "Тази власт се крепи на полицейските щитове", допълни той.

"Не мога да приема действията на 100 лумпена да бъдат приписвани на целия протест", каза Симов по повод сблъсъците между полицаи и протестиращи снощи. Изказването му беше прекъсвано заради викове от депутати от управляващата коалиция.

"Не може да сложите полицаите като граница между вас и хората. Ако не са те, няма кой да ви спаси от народната любов", каза още Симов и приключи с призив:"Отървете се от тези мъки, оставка".

Думите му бяха посрещнати с ропот и блъскане по банките от страна на ГЕРБ, а шефката на парламента Цвета Караянчева помоли за ред в залата.

ГЕРБ подкрепи полицията

БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да даде обяснение за ескалацията на протестите от 2 спетмеври. Министър-председателят ще бъде уведомен, отвърна Караянчева.

Вместо това обаче зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов предложи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски да дойде в НС и да информира за действията на полицията и пълната картина на вчерашните протести в столицата.

Последва декларация от името на ГЕРБ. Тома Биков заяви, че ГЕРБ подкрепя действията на полицията.

Политическата отговорност за снощните ексцесии и вандалски прояви носи президентът Румен Радев, а техническата отговорност е на официалните организатори на протеста от "Отровното трио", заяви той:

"Един от организаторите на протеста призова да дойдат винкелите. През цялото време президентът Радев призовава за радикализация на протеста. Вчера тази радикализация се случи. Всички видяхме лицето на тази радикализация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент и които атакуваха не само сградата на парламента, но и полицаите, които опитваха да охраняват дневния ред".

"Ние знаем кой стои зад агитките. Излезе законно записан разговор, в него се чува как казва че може да мести хора от едно място на друго. Това бяха тези хора. Човекът се казва Васил Божков", обяви Биков.

"Патриотите" поискаха нова кръгла маса

Партньорите в управлението на ГЕРБ - "Обединени патриоти", подкрепиха действията на МВР и обявиха, че протестът се е превърнал в инструмент за завземане на властта.

"Ако допуснем тази война и на институциите, и по улиците да продължи, тогава абсолютно се обезсмисля представителната власт", каза депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Той призова всички политически сили към нормален политически диалог: "Ако трябва - нова кръгла маса".

Иначе полицейското присъствие пред парламента остава засилено, а чистачи продължаваха да почистват боклуците след снощните погроми пред сградата в триъгълника на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?