Тъй като не се меси в протестите на студентите

ГЕРБ организира антиправителствен митинг в Пловдив

Борисов:Твърденията, че ние стоим зад протестите, са трикове на ДС

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ организира в събота антиправителствен митинг в Пловдив, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в сряда. Той отхвърли обвиненията на управляващите, че партията му стои зад студентските демонстрации в София и допълни, че и занапред няма да се месят, въпреки многобройните призиви да го направят.

Посланието на партийния протест е едно – "Оставка", каза Борисов в парламента.

"Има важни послания, които трябва да се направят. Хиляди хора призовават да оглавим протестите, да се намесим в тях. Ние до този момент не сме го правили. Затова сега дадох указания - в събота, в 12.00 часа ще направим един протест на ГЕРБ, със знамена, партиен протест, за да видят, когато иска ГЕРБ да прави протест за оставка, как се прави. Протестът ще е в Пловдив. След това имаме среща с всички кметове на ГЕРБ там”, заяви Борисов.

Запитан той ли ще е начело на митинга, Борисов попита: "А кой друг?"

"На този митинг с партийни знамена ще поискаме правителството да подаде оставка, така, както огромната част дори от техните социологически агенции им я иска и им е казано", каза той.

На въпрос защо протестът ще е в Пловдив, а не в София, Борисов поясни, че така няма да пречат на студентите и на другите протестиращи в София, с които ГЕРБ няма нищо общо.

"Снощи гледах по телевизията какво се случва по улиците в София. Пет години бях кмет на този град, не ми е приятно да го виждам непрекъснато затворен месеци наред. Това, което видях – как блъскат журналистите от Канал 1, Канал 3, това никога не е било. Видях какво правиха”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Твърденията, че ГЕРБ стоят зад протестите, са трикове на Държавна сигурност

"Всичко останало, което говорят тук в парламента, са триковете на Държавна сигурност, те могат на бялото да кажат черно, те съдят по себе си. Това, което направиха през февруари срещу нас, този метеж, искат да изкарат, че ние сме искали да го направим вчера. Абсолютна лъжа", каза още бившият премиер по повод обвиненията на управляващите, че ГЕРБ стоят зад студентските протести.

По "никакъв начин не си преписваме това, което правят студентите и протестиращите, тяхна воля си е, така че всякакви спекулации и лъжи в тази посока въобще не ги приемаме", каза той.

Запитан ще внася ли нов вот на недоверие, Борисов отговори, че "вот на недоверие към кабинета няма да мине при тези хора, вкопчили се във властта". Депутатите от ГЕРБ ще вземат активно участие в дебатите за Бюджет 2014, "за да покажат, че това действително не е никакъв бюджет", допълни Борисов и уточни, че парите от Здравната каса са дадени за пенсии.

Според Борисов твърденията, че мирно протестиращите вече шести месец са провокирали полицията, са наглост.

"Какъв е този парламент, тази държава, в която парламентът работи в ограждения и то днес са докарали и нови, по-модерни. Когато заградиха българския парламент и аз бях премиер на третия ден си подадох оставката, за да работи държавата и да са спокойни хората", каза Бойко Борисов.

От обясненията му стана ясно, че събота ще е много напрегнат ден за него, тъй като след митинга на ГЕРБ, ще играе и футбол.

Той посочи, че здравето му е фантастично и болката в коляното му отшумява.

Борисов не е знаел за Бисеров

На въпрос дали като премиер е знаел ДАНС или МВР да "разработват" Христо Бисеров, той за няколко секунди замълча, но после каза, че не е знаел, но бил абсолютно сигурен, че ДПС е знаело. В момента тече следствие и се вижда как хора, критикували Цацаров като главен прокурор преди време, сега му се подмазват, добави той.

Неслучайно Бисеров беше най-остър срещу мен. Ако съм знаел нещо, щях да му отговоря, посочи лидерът на ГЕРБ. В отговор на друг въпрос каза, че не се е срещал с бившия зам.-председател на парламента е на ДПС Христо Бисеров, след като той подаде оставка миналата неделя.

Местан се подмазва на Цацаров, но не може да излезе от сянката на "Мултигруп"

Изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, че подаръците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Борисов свършили с генералските му пагони, лидерът на ГЕРБ коментира като "глупости". Отбеляза обаче, че в тези години (докато беше главен секретар на МВР в кабинета "Саксобургготски"-бел.ред.) българският народ му е давал най-високото одобрение в страната за работата му.

На мен двама президенти са ми давали генералските звезди - едните ми ги даде Първанов, другите – Стоянов. В същото време на сегашния главен секретар за един месец му дадоха четири генералски звезди – това го няма никъде, за един месец - генерал-полковник, коментира Борисов.

"Това е девалвация на пагона", подчерта бившият премиер.

Борисов съобщи, че води 10-15 дела срещу управляващите заради лъжите им и ще ги осъди.

"Колкото и да се подмазва Местан на главния прокурор, не може да излезе от сянката на "Мултигруп", на обръчите от фирми", продължи Бойко Борисов.

Той се изказа позитивно единствено за главния прокурор: "Той действа безапелационно срещу всички, което е правилно и показва, че изборът му е абсолютно правилен за този пост".

"Имах една четвърт офшорна фирма"

Във връзка с медийни публикации, че е притежавал офшорна фирма, той каза, че тя трябва отдавна да е закрита.

"През 1994 година съм бил бизнесмен до 1996 година. Имам една четвърт от тази фирма. Събрах симпатизантите и им го обясних. На кой да отговоря? Въобще не е работила. Сега чакам. Говорих с Цветелина да поиска там от адвокатите да покажат до кога, как е работила, има ли транзакции, защото съм убеден, че няма. На тази поредна лъжа, както и за снимките, както и за всичко останало, се оплетоха, ще се оплетат и там”, обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България