След като асоциация, подкрепяща проекти за морски строежи, скочи срещу идеята

ГЕРБ оспори нуждата от парк "Българско Черноморие"

Снимка: Burgas-reporter.com

Скандал провали насроченото за вторник обществено обсъждане в Бургас на предложението на Министерството на околната среда и водите за създаване на национален парк "Българско Черноморие", а по-късно в парламента партия ГЕРБ оспори неговата нужда, тъй като държавата трябва да задели огромен финансов ресурс за превръщането на планираните да влязат в парка 52 хил. ха земи да станат публична държавна собственост.

 

В бъдещия национален парк, според анали на БАН, трябва да влязат природните паркове "Странджа" и "Златни пясъци", резерватите "Калиакра", "Камчия", "Ропотамо", "Балтата", "Атанасовското езеро" и "Пясъчната лилия", както и 22 защитени местности, сред които Дуранкулашкото езеро, Шабленското езеро, Аладжа манастир, Яйлата, Иракли, Поморийското езеро, Бургаски солници, Ченгене скеле, Силистар, устието на река Велека и др.

 

Представители на Асоциацията "Българско Черноморие", която активно застава зад инвеститорски намерения за строежи край морето с мотив защита на интереса на собствениците на имоти, посрещнаха експертите на Министерството на околната среда и водите с викове "Мафия", "Крадци" и "Вън" и ги принудиха да напуснат залата, в която обществеността трябваше да чуе намеренията на ековедомството и да изкаже своите виждания, за да бъдат взети предвид.

 

Недоволните са против налагането на мораториум върху всички строежи и сделки в районите на 10 плажа, както и в урбанизираните зони, регламентирани от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие - стометровата зона А от морето навътре в сушата и зона Б. Изключение се допуска само за изграждането на инфраструктурни обекти с национално или обществено значение.

 

Според председателя на асоциацията Кирил Войнов, който преди години оглавяваше Националната противопожарна служба, идеята за създаването на парка представлява на практика нова национализация. Опасенията му са, че целта е да бъдат обслужени по думите му "десетина зелени олигарха", след което терените, "национализирани по този начин, ще бъдат отново изкупени на безценица", цитира го сайтът Дневник.бг.

 

"Доколкото знаем живеем в демокрация и капитализъм и частната собственост е неприкосновена и желаем да си я стопанисваме и да си я ползваме. Не желаем някой да ни я отнема, нито да ни дава някакви пари, които той определи. Не желаем плажовете да бъдат включени в този парк и да бъдат концентрирани цялото крайбрежие 354 км. Да бъде в ръцете на един зелен принц - председател на Асоциацията "Парковете в България“, заяви Димитър Канариев от асоциацията, цитиран от агенция "Фокус".

 

Самият председател на Асоциацията на парковете Тома Белев обаче при публикуването на проекта за обявяване на парка "Българско Черноморие", коментира, че това е опит на ековедомството да бламира Народното събрание, което му възложи изготвянето на новата защитена територия.

 

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева коментира по-късно в парламента, че предложението на МОСВ и управляващото мнозинство за създаването на Национален парк "Българско Черноморие" е технически неточно, защото включва поредица от зони и имоти, които са частна и общинска собственост, а не включва такива, които са изключително чувствителни от гледна точка на защитата на природата.

 

Предложението е практически неприложимо, защото създаването на национален парк, съгласно Закона за защитените територии, изисква това да бъде цялостна компактна територия, която да бъде изключително държавна собственост, посочи Василева.

 

По думите ѝ, ако се пристъпи към създаването на такъв парк, това означава, че държавата трябва да задели огромен ресурс - някои го изчисляват на близо шест милиарда лева, или да бъде национализирана територия, нещо което е недопустимо по нашата конституция.

 

Според бившия зам.-министър е достатъчно незабавно да се обявят вече картираните и готови от април миналата година новите 19 зони за защита на местообитанията и да се издадат заповеди за тях, защото в тях ще бъдат заложени режимите за защита на чувствителните територии. Освен това трябва да се утвърдят специализираните кадастрални карти за дюните. Необходимо е да се положат максимални усилия за въвеждане в действие на общите устройствени планове на общините и плановете за управление на защитени територии, каза още Василева.

 

Колежката ъ и бивш регионален министър Лиляна Павлова пък отбеляза, че в списъка на този парк не влизат местностите Карадере, Камчийски пясъци, Корал и Иракли. В отговор на нейно запитване министърът на инвестиционното проектирани Иван Данов отговорил, че за Карадере има проект и издадени разрешения за строеж и те могат да бъдат подновени до края на юли.

 

Тази идея подлежи на промяна, коментира от своя страна пред журналисти в Бургас Михаил Михайлов от отдел "Защитени територии” в екоминистерството, който не беше изслушан от протестиращите .

 

"Народното събрание задължава министерството да подготви предложение, което да бъде подложено на широки обществени дебати. Естествено, че ще има много засегнати страни, наясно сме, че там по погрешка може би са включени и части земи, защото те трябва да станат изключителна държавна собственост”, обясни той.

 

По думите му точно изчистването на потенциални проблеми е целта на проваленото с крясъци обществено обсъждане в Бургас.

 

Още две публични дискусии по идеята за Национален парк "Българско Черноморие" предстоят на 19 юни във Варна и на следващия ден – в Добрич.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?