ГЕРБ оспорва назначението на избирателната комисия в Кърджали

ГЕРБ възразява срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 14 август, с което за председател на районната избирателна комисия в Кърджали се назначава Беркант Барзат от квотата на ДПС.

"В качеството си на секретар на РИК на евроизборите, проведени на 25 май 2014 г, г-н Барзат допусна грубо нарушение на изборното законодателство, позволявайки си да нахлуе в секция № 61 в община Кърджали заедно с други активисти на ДПС след приключване на гласуването и да упражни натиск върху членовете на СИК при броенето на бюлетините, посочвайки императивно кои са действителни и кои не", се посочва в позицията на ГЕРБ - Кърджали, изпратена до медиите.

В позицията се напомня, че чл. 272 от Изборния кодекс изрично посочва лицата, които имат право да присъстват при установяване на резултатите от гласуването. "Неговата намеса, съпроводена със заплахи от страна на придружителите му, причини сериозни сътресения в работата на СИК № 61 и доведе до влошаване здравословното състояние на председателя, заради което се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ. За тази абсурдна ситуация, при която секретар на РИК грубо се намесва в работата на СИК при установяване на резултатите от гласуването, са надлежно информирани ЦИК и прокуратурата", пише в позицията.

"Въпреки изложеното по-горе, ЦИК взима решение за председател на РИК Кърджали да бъде назначено лице, което безнаказано погазва закона и от което се очаква да организира и проведе "законно" и "спокойно" изборите в Кърджалийски многомандатен избирателен район", продължава документът.

От ГЕРБ намират за недопустимо Беркант Барзат да бъде член на РИК, а още повече председател. Последното би означавало, че ЦИК толерира проявите на агресия и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес, е записано още в позицията.

Днес изтича срокът, в който ЦИК трябва да назначи всички 31 районни избирателни комисии.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?