ГЕРБ останаха разделени по ключови текстове в НПК

ГЕРБ останаха разделени по ключови текстове в НПК

Управляващите от ГЕРБ се разделиха по ключовия въпрос за отпадането на нормата в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която дава защита на обвиняемите срещу прекаленото протакване на разследванията от страна на прокуратурата. В сега действащия закон обвиняемите по тежки престъпления (с предвиден затвор над 5 години) имат право да поискат вкарването на делото в съдебна фаза, ако разследването продължи повече от 2 години. При т.нар "леки" престъпления срокът е 1 година.

Защитната мярка срещу съществуването на т.нар. "вечни обвиняеми" бе въведена преди две години като гаранция срещу прокурорски произвол, с който ще се запомни мандатът на Никола Филчев.

По време на своето заседание в четвъртък правната комисия не прие отпадането на тези срокове заради разнобоя в ГЕРБ. Управляващите си дадоха още седмица да помислят по въпроса до окончателното гласуването в пленарна зала.

В своя проект за промени в кодекса Министерството на правосъдието поиска сроковете да отпаднат, защото пречат на разследването на сложни престъпления, свързани със съдебни поръчки от чужбина. Опозиция на това предложение бяха правозащитните организации, адвокатската общност, а техните мотиви срещнаха подкрепата на БСП, ДПС и Синята коалиция.

Противниците на отпадането на тези текстове заявиха, че обвиняемите имат право на защита срещу "вечно разследване" и поискаха въвеждането на срокове, били те и по-дълги. Такива обаче не бяха разписани в проектозакона. Парламентарната опозиция по темата попита още защо отпада ограничителният срок и за разследването на леките престъпления, като проблемът е само с тежките. Отговор на тези въпроси не бе даден.

В същото време управляващите от ГЕРБ са на път да ударят солидно рамо на държавното обвинение. Правната комисия прие предложението прокурорът да може да обжалва решенията на съда за връщането на делата за доразследване. Според статистиката, представена от правосъдното министерство, 1/3 от делата се връщат неправомерно за събиране на нови доказателства и изчистване на процесуалните пропуски. Това, според вносителите, бави цялостно наказателното производство.

Председателят на адвокатурата Даниела Доковска заяви, че предоставянето на това правомощие ще забави процеса, защото определенията на съда ще се местят по различните инстанция заради прокурорското обжалване. Тези доводи не бяха приети.

Прокуратурата получи още правото да използва в съдебни дела обясненията на обвиняемите и свидетелите, дадени в рамките на досъдебното производство. До този момент показанията пред прокурор не можеха да бъдат използвани в съдебните процеси, ако не са потвърдени пред съдия. Това сега се използва от някои обвиняеми и свидетели, които забравят или дават съвсем различни сведения при разпит пред съдия.

При нужда тези обяснения могат да бъдат използвани и в други наказателни производства, ако предоставят данни за извършване на други престъпления.

Преди седмица управляващите от ГЕРБ се отказаха от спорното предложение да се даде право на разследващите полицаи да свидетелстват пред съда. Въпреки това отпадна ограничителният текст, който не позволяваше осъдителни присъди да бъдат произнасяни единствено върху "тайни" доказателства. С това се даде възможност обвиняемите да получават осъдителни присъди само върху доказателства, събрани със специални разузнавателни средства и показанията на анонимен свидетел.

Споделяне

Още по темата

Още от България