ГЕРБ остава начело с Борисов и Цветанов, но при генерално подменено ръководство

Кметовете Фанкъдова и Николов са новите двама зам.-председатели, Румяна Бъчварова влезе в ИК

Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова на конференцията на ГЕРБ. Сн. БГНЕС

Бойко Борисов ще продължи да води партия ГЕРБ, а Цветан Цветанов остава негов заместник, но не единствен, а заедно с Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. Това реши Националното събрание на партията, което продължава и в момента. Очакванията, че Цветанов ще загуби поста си, след като срещу него се водят разследвания за подслушване и особено след мощния скандал от тази седмица, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски разкри за тесните си връзки с Цветанов, когато той беше вътрешен министър, не се оправдаха.


Както се разбра, тези разкрития само помогнаха на Цветанов, след като преди ден Бойко Борисов заяви, че премахването му би се възприело като предателство и би било огромна грешка.

Желанието на Борисов партията да не се асоциира само с него и Цветанов, намери израз в променения устав, който предвижда по-сериозни отговорности за Изпълнителната комисия (ИК) или тясното партийно ръководство. Освен това зам.-председателите на партията вече ще са трима. Новите двама заместници на Борисов са кметовете на София и Бургас.


Дистанцирането на Борисов от Цветанов, с когото са в тандем от 2001 г., вече е факт, след като лидерът си позволява публично да опонира на заместника си и да посочва негови грешки като тази, че преди нападал съдиите, а сега главния прокурор. По отношение на войната "Цветанов-Борисов", обаче, бившият премиер се прави, че такава няма и настойчиво отказва да вземе отношение.


Провокиран от твърдение на Цветанов, че контролира прокуратурата и Висшия съдебен съвет, депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски излезе със серия интервюта, които дискредитираха не само бившия вътрешен министър, но и цялото предишно управление. Пеевски каза, че имал над 40 срещи в министерския кабинет на Цветанов, който го бил привикал дори на рождения му ден, за да го "натисне". Според друго признание на Пеевски, медиите му работили в услуга на Цветанов, опъвайки "чадър" над "престъпни босове". Освен това Цветанов бе обвинен, че притискал главния прокурор Сотир Цацаров за определени назначения. Цветанов отрича всичко това.

Цветанов отчете успехите на ръководството и "нашия лидер"


По време на партийния форум Цветанов прочете пред делегатите отчет на Изпълнителната комисия, в който изреди успехите на ГЕРБ, а грешките остави за друг път, с мотива, че са взети поуки, а сега най-важно за партията са европейските избори.

Цветанов отчете седем поредни изборни победи на партията, черен пиар срещу ГЕРБ в деня за размисъл през 2013 г., готовност за победа на предстоящите евроизбори и заявка за предсрочен парламентарен вот през 2014 г.

Като единствен зам.-председател и всепирзнат "намесник" на Борисов в партията, доскоро Цветанов имаше решаваща дума за партийните структури, стягането им за избори, реденето на листи и предизборни кампании. Още преди изборите през май.м.г., когато гръмна скандала с подслушването, Борисов каза, че не може да махне Цветанов от ГЕРБ, защото партията е негова. Нещата се промениха в последните месеци, когато ГЕРБ мина в опозиция и лидерът реши да поеме контрола върху партията си.

Правейки обзор на цялата история на ГЕРБ от 2006 г. досега, Цветанов не пропусна да напомни, че в началото той е бил формалният председател, тъй като законът забраняваше на тогавашния кмет Бойко Борисов да заема такъв пост.


Той пожела ГЕРБ да спечели енвроизборите. "Това ще бъде ясна заявка за предсрочни избори още през 2014 г., за да върнем европейската перспектива за България и да не загубим европейските фондове".

Цветанов отчете, че в годините са се натрупали и грешки, а партията си е взела поуки, но по-важно е сега да се подготви за предстоящите евроизбори. "Защото те ще бъдат рубиконът, от който ще бъде ясно дали ГЕРБ ще продължи напред с този устрем и ще направи заявка за бъдещо управление“, заяви той.

Отбелязвайки "беапелационното избиране" на Борисов за председател през 2010 г. и "безапелационната" победа на ГЕРБ на изборите през 2009 г., Цветанов непрестанно изтъкваше ролята на лидера Борисов.

Споменавайки многократно "нашия лидер", Цветанов стигна и до предсрочната оставка на правителството в отговор на протестите през февруари 2013 г., посочвайки ясно, че решението е било на Борисов.

"Направиха така, че нашият лидер да няма полезен ход. Направиха всичко възможно да има черен пиар... Нашият лидер взе много тежко решение, но в интерес на България – оставка и подготовка за изборите", каза Цветанов.

В доклада си той отбелязва стремежите на ГЕРБ "да откликнат на човешката потребност на хора изпаднали в беда“ и благотворителност на стойност над 9 млн.лв. за пострадалите от наводнението в Бисер и заметресението в Перник.

Румяна Бъчварова влезе в партийното ръководство

Съставът на Изпълнителната комисия нараства от 9 на 11 члена, а там се появяват нови лица като социолога Румяна Бъчварова, която е собственик на "Маркет Линкс" и беше шеф на политическия кабинет на Бойко Борисов.

Членове на тясното ръководство са софийският кмет Йорданка Фандъкова и бургаският Димитър Николов, избрани за зам.-председатели, също така старозагорският кмет Живко Тодоров, зам.-председателят на парламентарната група на партията Цецка Цачева, депутатите Менда Стоянова, Пламен Нунев, Красимир Велчев и Томислав Дончев.

От досегашния състав на комисията отпадат пловдивският кмет Иван Тотев и депутатът Румен Иванов. Още миналата година ръководството напуснаха бившите депутати Павел Димитров и Искра Фидосова, както и бившият лидер на благоевградската организация Костадин Хаджигаев, който заедно с Павел Димитров се включи в основаването на новата партия БАСТА.


Изпълнителната комисия на ГЕРБ досега изглежда като кух орган, който само формално взема решения, според неофициални признания нейни членове. Понякога комисията дори не се събира, а Борисов взема еднолично решения, съобщавани като колективни.

Резолюция за предсрочни избори и референдум по изборните правила

ГЕРБ гласуваха и резолюция, с която се обявиха за предсрочни избори провеждане на референдум по изборните правила, за какъвто призова президентът Плевнелиев.

Делегатите потвърждават свързаността на ГЕРБ с политическите ценности на център–дясната политика и заявяват готовност да се ръководят от тях в своята политическа дейност и гражданското си поведение. Те осъждат всички прояви на ксенофобия, етническо противопоставяне, агресия, междуличностни битки и клевети, както и спекулацията с тях за партийни цели.

"ГЕРБ ще управлява и ще се противопоставя на "новата мека сила на Русия"

Освен 1100 делегати от цялата страна, на Националното събрание на ГЕРБ присъстваха председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, председателят на Християндемократическо движение Ян Фигел, евродепутатът от групата на ЕНП и член на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Аугустин Диаз де Мера.


Сред гостите са и председателят на Европейския съюз на сеньорите Ан Херманс, лидерът на младежката ЕНП Константинос Киранакис и председателят на Европейските студенти демократи Ева Мажевски.


Евродепутатът от ЕНП Аугустин Диаз Де Мера обяви, че много скоро ГЕРБ ще се върнат на власт.


"Ще управлявате отново, като лидер ще бъде Бойко Борисов. Открих у Бойко Борисов големия лидер, европейския лидер, българския лидер, лидер за българите, ангажиран със сигурността в България и на европейския континент”, заяви евродепутатът. "ГЕРБ е именно единствената надежда на прогреса, справедливостта, равенството за скъпия български народ”, каза още той.


Председателят на ХДС в Литва Андриус Кубилиус пожела успех на опозиционната партия в борбата срещу "новата мека сила на Русия, която се разпространява навсякъде по нашия регион“.


"Бих искал да ви пожелая успех на вас и на страната ви, когато се сблъсквате с предизвикателствата, като например борбата за повече енергийна независимост на България от Русия“, допълни той.


"Големите ръководители на социалистите вече не се срещат със Станишев"


Представителите на ЕНП остро атакуваха лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, основно заради коалицията с "Атака".

По думите на Оди "големите ръководители на европейската левица вече не се срещат" със Станишев.

"Фактът, доколкото ми е известно, че той не осъди скандалното поведение на председателя на "Атака” Волен Сидеров, който нападна един злощастен член на посолството на Франция в София, на всичко отгоре и жена, жертва на заплахи и обиди, го дисквалифицира напълно от претенцията да играе политическа роля в служба на общото благо на българските и на европейските граждани”, заяви Жан Пиер Оди.

"Аз съм млад човек и мисля, че представлявам младите хора. Искам да кажа, че не желаем в Европа да бъдем управлявани от хора като г-н Станишев. Не желаем техните лъжи, тяхната корупция, не желаем нищо да ни напомня за мрачните години на комунизма“, каза Константинос Киранакис, шеф на младежката ЕНП. В изказването си той упомена Цветанов като един от "най-добрите политици от новото поколение в Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?