ГЕРБ остави кмета на Стамболийски на ръководен пост в партията

Георги Мараджиев

Изпълнителната комисия на ГЕРБ отказа да приеме оставката на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев като областен координатор за Пловдив. Той подаде оставка след разследване на бТВ, което показа, че семейството му е придобило пет апартамента на морето по време на кметския мандат.

Ръководството на ГЕРБ съобщава, че решението е взето след запознаване с "всички факти и обстоятелства около имущественото състояние" на кмета.

"Ръководството на ГЕРБ благодари на Георги Мараджиев за проявения висок морален стандарт с депозираната оставка при появата на най-малкото съмнение около репутацията му. Изпълнителната комисия на ГЕРБ оценява високо работата на Георги Мараджиев като областен координатор, вследствие на която на последните местни избори в Пловдив област ГЕРБ спечели 6 нови общински кметове", се казва в съобщението на патията.

Разследването на бТВ показа, че три от имотите са на името на съпругата на Мараджиев, един на сина му и един на малолетната му внучка. Апартаментите са купени в периода април 2017 г. - март 2019 г. Декларираните цени са близки до данъчните оценки, а при една от покупките – дори и по-ниска. Става дума за жилище с площ около 52 кв. м., купено в края на 2017 г. Данъчната му оценка е 90 950 лв., а платената цена – 52 000 лв.

Кметът е бивш бизнесмен, имал е предприятие за полиетиленови чували в с. Цалапица. След влизането си в политиката през 2015 г. прехвърля бизнеса на сина си. Във встъпителната си декларация пред Сметната палата е посочил, че има около 3.3 млн. лв. задължения и около 600 000 лв. по сметка.

Година по-късно кметът декларира, че извършил сериозна сделка – продажба на земята под цеховете му в Цалапица, срещу която е получил 2.5 млн. лв. Земите са продадени на сина му. Т.е. бащата продава на сина земите, върху които е построен бизнесът, който преди това му е прехвърлил. И получава в замяна 2.5 млн. лв.

От общината в Стамболийски твърдят, че Мараджиев има достатъчно пари, за да си позволи апартаментите в "Слънчев бряг", които се намират в един и същи комплекс. Самият кмет обаче отказва да коментира.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?