ГЕРБ остави обръча на Доган в столичната “Топлофикация”

“Енергоремонт Холдинг” се очертава като новия фаворит на общинарите

ГЕРБ остави обръча на Доган в столичната “Топлофикация”

ГЕРБ е оставила фирмите, които се свързват с обръча на Доган - “Ти Ви Би” и “Минстрой Холдинг”, да правят ремонтите в столичната “Топлофикация” през изминалите две години. След смяната на предишния изпълнителен директор на общинското дружество обаче новият фаворит е публичната компания “Енергоремонт Холдинг”. Това показва проверка на Mediapool в регистъра за обществените поръчки.

“Ти Ви Би” е спечелила договори за около 4 млн. лв. от “Топлофикация” в периода 2009 – 2010 г., като за една поръчка сумата не е обявена. Договорите на “Минстрой Холдинг” са за двойно по-малка сума. Те са сключени по времето, когато изпълнителен директор на “Топлофикация София” беше Петко Милевски, назначен за шеф от бившия министър на икономиката Петър Димитров от БСП по времето, когато дружеството беше държавно. След като през 2010 г. дружеството стана общинско Милевски беше сменен със Стоян Цветанов, който не беше открит за коментар.

“Ти Ви Би” е собственост на Тодор Бояджиев, от когото вътрешният министър Цветан Цветанов купи апартамент в столичния квартал “Изток” и публикации в пресата я свързват с лидера на ДПС Ахмед Доган заради спечелени поръчки в общини, управлявани от ДПС.

Мажоритарен собственик в “Минстрой Холдинг” пък е Николай Вълканов. Неговото дъщерно дружество “Институт по строителство и минно дело” изплати космическия хонорар от 1 млн. евро на лидера на ДПС Ахмед Доган за консултански услуги по хидропроекта “Цанков камък”.

Другата компания, която е печелила поръчки за ремонти на топлопреносната мрежа в този период, е ЕТ “Пеев – Тодор Пеев”. Едноличният търговец работеше и на комплекса от затворен тип “Резиденшъл Парк София”. Този проект се управляваше от настоящия президент Росен Плевнелиев, преди да стане министър, и държавният глава има къща в комплекса.

“Минстрой Холдинг” и “Ти Ви Би” се налагат при ремонтите в “Топлофикация” след смяната на Валентин Димитров като шеф на дружеството и влизането на държавата в управлението на компанията по времето на тройната коалиция.

В периода 2008 – 2010 г. поръчки е печелила и публичната компания “Енергоремонт Холдинг”, но в по-малка степен, показва регистърът на обществените поръчки. Сред акционерите на дружеството с 33 на сто е фирмата "Миления-77" на бившия енергиен министър Милко Ковачев, бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов и Петър Манчев, син на енергийния бос и собственик на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

Новите печеливши

Със смяната на собствеността на “Топлофикация София”, която през лятото на 2010 г. бе прехвърлена на общината, беше сменено и ръководството. Шеф в края на годината стана Стоян Цветанов. Това се е отразило и на фирмите, които печелят поръчките за ремонт на мрежата и ТЕЦ-овете през 2011 – 2012 г., показва регистърът на обществените поръчки.

Обособените позиции вече се печелят от по-голям брой фирми, а не почти всички от “Минстрой Холдинг”, която взима само една за около 200 хил. лв. Така в играта се включват “Техномашпрогрес” на Кирил Оков и Недялко Николов, консорциум “Табо Денес”, управлявана от Георги Шопов и консорциум “Монтажи Ко”.

Най-много поръчки от общинската “Топлофикация” вече печели “Енергоремонт Холдинг”, която освен за подмяна на тръбите, извършва и основните ремонти, свързани с ТЕЦ “София” и ТЕЦ “София Изток”. В началото на 2012 г. заради авариите, поради които центъра на София остана без парно, без търг на публичното дружество беше възложен спешният ремонт на турбогенератори в топлорайон “София” за над 335 хил. лв. Отделно миналата година за авариен ремонт на същите съоръжения “Енергоремонт Холдинг” е получило около 100 хил. лв.

През 2011 г. “Топлофикация” ремонтира 14.2 км тръби., продължава и подмяната на абонатните станции.

47 млн.лв. ще бъдат инвестирани през 2012 г.

Плановете на “Топлофикация” са през тази година да бъдат подменени около 34 км от топлопреносната мрежа. Отделно са предвидени ремонти в ТЕЦ “София” и ТЕЦ “София Изток”. Общо инвестиционната програма на общинското дружество е да вложи 47 млн. лв., като от тях 14 млн. лв. са грант от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза Стоян Цветанов, в началото на февруари.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?