ГЕРБ оставя нулев дефицит, резерв на ръба и анти-Covid мерки под въпрос

Кирил Ананиев, Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще остави на следващото правителство, което е много вероятно да е служебно, нулев бюджетен дефицит, фискален резерв на ръба и недофинансирани мерки за борба с Covid-кризата.

Това се разбра от тричасовото двойно изслушване в парламента на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев, който докладва пред депутатите веднъж за бюджета и втори път – за фискалния резерв. Поради нелогично разкъсаното изслушване и разсеяността на част от народните представители на Ананиев му се наложи по 2-3 пъти буквално да преповтаря отговори на едни и същи въпроси, което изнерви министъра и той обяви, че е готов да помага с каквото трябва на депутатите, за да могат "по-бързо да навлязат в управлението на държавата".

Бюджет 2021 е гласуван с дефицит от 4.9 млрд. лв., които се оставят изцяло на следващото правителство, защото кабинетът "Борисов 3" планира да остави нулев или близък до нулата дефицит към края на април, стана ясно от думите на Ананиев. Той уточни, че натрупаният към края на март дефицит от 619 млн. лв. ще бъде преодолян до края на април, включително благодарение на преведените в бюджета 660 млн. лв. от концесията на "Летище София".

Приходите в бюджета за първото тримесечие се изпълняват добре и дори има ръст от 370 млн. лв. (3.4%) спрямо незасегнатото от пандемията първо тримесечие на 2020 г., отчете Ананиев. Разходите обаче са с 2.3 млрд. лв. повече, като 1.3 млрд. лв. се дължат на здравните и социално-икономическите мерки на правителството за преодоляване на последствията от пандемията.

От всички спорове в залата по темата за фискалния резерв стана ясно единствено, че той е на ръба. Средствата в резерва по последни данни на Ананиев са 8.5 млрд. лв., от които 3.3 млрд. лв. са неприкосновените пари за пенсии в Сребърния фонд. Парите в другите фондове в резерва, които са над 1 млрд. лв., могат да се ползват за ликвидни нужди, както и европейските средства, посочи Ананиев. "Единствено Сребърният фонд е по отделна сметка и от него не сме взели и стотинка от създаването му. Всичко останало са средства, които временно може да бъдат използвани за покриване на разходи в бюджета", обясни министърът. Той възприе предложението на "Демократична България" да инициира по-добра отчетност на състоянието на резерва чрез регулярно обявяване на движенията на парите.

Въпреки това стана ясно, че следващото правителство няма как да мине без попълване на резерва чрез теглене на заеми. До момента кабинетът на ГЕРБ е поел дълг за 0.8 млрд. лв. от разрешени с гласувания бюджет 4.5 млрд. лв., което значи, че до края на годината без актуализация от парламента могат да бъдат поети задължения за още 3.7 млрд. лв.

Йордан Цонев от ДПС поиска по-големи гаранции, че вероятният бъдещ служебен кабинет ще може да се вмести в дълга от 3.7 млрд. лв., защото няколко месеца България няма да има парламент, който да може да гласува увеличение на тавана на дълга. Санкция на действащо Народно събрание е нужда и заради ратификацията на тегленето на външен дълг.

Според министър Кирил Ананиев одобреният бюджет може да издържи до края на годината. Това обаче важи само ако няма усложняване на пандемията от Covid-19, тъй като някои от ключовите антикризисни мерки не са финансирани до края на годината. Това например важи за схемите 60/40 и 80/20, подкрепата с оборотен капитал за бизнеса, мярката "Запази ме" и др. Някои социални плащания също са временни - например добавките от 50 лв. за пенсионерите приключиха този месец.

Въпреки че бе приканен от БСП да внесе актуализация на бюджета, Кирил Ананиев твърдо отказа с аргумента, че е право на всяко следващо управлениее да преразгледа философията на държавния бюджет и, ако прецени – да внесе промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес