ГЕРБ "освежи" вота на недоверие с процедурни трикове и атакистки цирк

ГЕРБ "освежи" вота на недоверие с процедурни трикове и атакистки цирк
Въпреки липсата на какъвто и да е риск за правителството от първия вот на недоверие, поискан от опозицията за здравната политика, управляващите предприеха редица трикове да разводнят проведения в сряда дебат. Започна се с двучасов скандал около дневния ред, в който по настояване на ГЕРБ като първа точка мина изборът на нов здравен министър, а след като това се случи и разискванията по вота започнаха, последва костюмирана антитурска демонстрация на Волен Сидеров.

Тъй като сряда е ден, в който опозицията предлага дневен ред, БСП настоя първа точка да е дебатът по вота на недоверие.

ГЕРБ обаче реши първа точка да е гласуването на новия министър на здравеопазването Стефан Константинов. Мая Манолова от левицата коментира, че това е опит да се обезличи дебата по вота.

По повод обвиненията от БСП и ДПС, че погазва парламентарния правилник по безпрецедентен начин, шефът на НС Цецка Цачева отвърна, че стари стенограми от 2007 г. показват подобно поведение и на тройната коалиция.

Последва поредица от предложения на опозицията – да се изчака да дойде премиерът Бойко Борисов, преди да бъде гласуван новият министър, както и да дойде досегашният здравен министър Анна-Мария Борисова. Всичко това бе отхвърлено, включително и искането Цачева да не води заседанието.

Докато вицепремиерът Симеон Дянков четеше от трибуната предложението за освобождаването на Борисова и избора на Стефан Константинов, депутатите от левицата тропаха по банките си. Предишният председател на НС Георги Пирински обвини Цачева, че си е позволила да води заседанието по безпрецедентен начин и да заблуди председателския съвет, че първата точка от дневния ред ще е именно вотът на недоверие. Тя отново му отговори със стари стенограми, които показвали, че БСП и ДПС са правели същото.

Накрая по искане на Михаил Миков депутатите излязоха в 15-минутна почивка

Самият Бойко Борисов въобще не се появи в парламента, а отиде в село Равно поле да открива логистичен център на търговска верига. Оттам коментира, че БСП и ДПС нямат основания за вота недоверие и го внесли, само за да се показват по телевизията, а той не искал да им помогне да трупат дивиденти. Точно когато заседанието на парламента приключи, Борисов дойде, за да вземе министър Стефан Константинов и да отдиат да подписват споразумението с БЛС.

"Атака" обвини Борисов за прегръдките с Ердоган

Едва започнали, разискванията по здравната политика бяха отново прекъснати заради изявление на Волен Сидеров, който сюрпризира с костюмирана антитурска демонстрация. Всички депутати от "Атака" начело с лидера си облякоха черни тениски с надпис "Не на Турция в ЕС" и "Ердоган, дължиш ни 10 млрд. евро“.

Без да спомене нито веднъж името на премиера Бойко Борисов, Волен Сидеров изрази възмущението си от изказвания на представители на ГЕРБ по време на посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Сидеров заяви, че посещението на Ердоган било крито от "Атака", било "тайно", "нелегално" и това попречило на партията да връчи декларация на Ердоган, с която го призовава да изплати дължимите от Турция обезщетения от 10 млрд. евро.

По-късно от трибуната независимият депутат Тодор Великов обаче запита как така "Атака" не са знаели за официалното посещение на Ердоган, още повече, че представители на "Атака“ са били включени в официалната българска делегация.

"Шокиран съм от воденето на днешното заседание и от това, че в залата са допуснати хора, които го превръщат в цирк. "Атака“ са непредвидими партньори“, посочи Великов. И попита риторично – дали пък вече партията не е оттеглила подкрепата си за ГЕРБ.

В изказването си Волен Сидеров определи като груба грешка изказванията на ГЕРБ по време на визитата на Ердоган. "Къде си, приятелю Божидаре", извика от трибуната Сидеров по адрес на отсъстващия министър за българите в чужбина Божидар Димитров.

Сидеров настоя ГЕРБ да поправят грешката си с подкрепата за европейската перспектива на Турция, защото това може да им коства управлението.

Това не е първата подобна изява на Сидеров, който преди около три месеца спретна подобна сцена, но не в зала, а пред храма "Св. Александър Невски“, когато с шпиц командите си изгони екип на турската обществена телевизия, която снимаше културно предаване за България.

"Повече министър-председател на Турция не бива да бъде посрещан с прегръдки и целувки. Тази грешка, която направихме, е един ясен, черен сигнал“, каза Сидеров. Според него "тази държава е държава, която играе антибългарски игри и повече подобни грешки не трябва да се допускат, защото не всичко в света е газ, петрол, мангизи“.

Председателят Цецка Цачева не спря Сидеров, въпреки, че беше ясно, че изказването му не е свързано с обсъжданията по вота на недоверие.

По-рано обаче тя отне думата на зам.-шефът на ПГ на левицата Ангел Найденов с аргумента, че той се отклонява от дискутираната тема – гласуването на новия здравен министър.

ДПС: Борисов и останалите партии да се разграничат от Сидеров

След изявлението на Сидеров последва апел от името на ДПС към лидерите на всички парламентарни групи и към премиера Бойко Борисов да намерят форма да се разграничат от "политическите изстъпления" на Волен Сидеров. Депутатът Лютви Местан отбеляза, че досега в българския парламент никога не са звучали такива директни обиди към който и да е чужд министър-председател.

Лидерът на БСП Сергей Станишев се възмути от поведението на Цачева, която е допуснала разиграването на целия цирк с преобличането на "Атака" и антитурската акция.

В изявлението си Сидеров определи като груба грешка "изявленията на управляващите за подкрепа на членството на Турция в ЕС".

Няма право нито един министър-председател да говори от името на България. Знам, че в политиката се правят компромиси. Аз не съм фанатик. Аз не съм сектант, който иска да развали отношенията с която и да е държава, заяви Сидеров, но изтъкна, че е грешка да се правят компромиси по посока Анкара.

"Другата грешка, която беше направена по време на нелегалното посещение на Ердоган, е, че въпросът с тракийските имоти бил решен. Къде е министърът Божидар Димитров? Къде си приятелю драги, с когото казахме ясно на хората, че който и да спечели, сме единни по един въпрос? Къде си, Божидаре? Ти ли даде този грешен съвет на премиера?”, попита Сидеров. Геноцидът на тракийските българи никога няма да бъде забравен. Никой няма право да си прави игра с кръвта на нашите деди и прадеди”, каза още той. И настоя да покаже снимки от клането на българи в Одринска Тракия във войните преди Първата световна. Цачева обаче не му разреши да пусне слайдовете.

Сидеров подари на управляващите книга за съдбата на тракийските българи като каза, че над 300 000 са избити българи. Ние нямаме право да затваряме тази страница. Не и докато не се извинят за геноцида над българите и не се изплати задължението към българите, каза лидерът на "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?