ГЕРБ отхвърли и пренаписа искането на БСП за руската ваксина

Вместо преговори за Спутник V, кабинетът ще проучва и други възможни доставки на ваксини извън ЕС

ГЕРБ отхвърли и пренаписа искането на БСП за руската ваксина

Мнозинството на ГЕРБ в парламента очаквано отхвърли в петък предложението на БСП правителството да преговаря за доставката на руската ваксина Спутник V. Предложението бе внесено от левицата в Народното събрание миналия петък с мотива, че много българи желаят да се имунизират, но правителството не им е осигурило такава възможност и ваксините не достигат. Здравните власти обаче не желаят да се ангажират с разрешаването на ваксина, която няма разрешение от европейския регулатор за целия ЕС. Затова от ГЕРБ редактираха предложението на БСП и в крайна сметка приеха парламентът да възложи на Министерския съвет консултации с ЕК с цел проучване на възможността за покупка и на други ваксини срещу Covid-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Депутатите отхвърлиха с 65 гласа "за", 9 "против" и 79 "въздържал се" предложението на БСП и народните представители от левицата напуснаха пленарната зала. Не беше подкрепено и компромисното предложение на Валери Симеонов, направено на основата на предложенията на ГЕРБ и БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че правителството на Бойко Борисов се е провалило във ваксинационния план. "Правителството плати 13 млн. ваксини за 500 млн. лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които първи трябва да се ваксинират и правителството отмени този план. Правителството определи зелени коридори, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, те ги направиха, ваксини няма. Лекарите връщат обратно и пациентите. Това е едната причина", коментира Нинова. Тя заяви, че създаденият хаос е едната причина за предложението на БСП, а другата, е че са искали да осигурят свободен избор на българските граждани от всички възможности за ваксина. "Ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отваряне на мерките, до гарантиране на здравето на хората, до възстановяване на икономиката и социалния живот в България", заяви още Нинова. Тя обеща едно от първите неща, които ще направи БСП, когато българите ѝ гласуват доверие, е да осигури свободен достъп до всякакви ваксини.

Лидерът на БСП даде пример с Чехия, Унгария, Словакия и Австрия, които също се обръщат към руската ваксина.

"Нашето предложение било лобизъм за една ваксина. Тези хора, които изброих не са ли от вашите политически семейства. Нима австрийският канцлер или германското правителство, или Орбан да са лобисти за руска ваксина. Не само че пристъпват към разговори - купуват и правят производствени мощности. Ако половин Европа са лобисти, то цяла Европа и лидерите са обхванати от лобизъм за руска ваксина. Не, тези хора имат характер и тези хора са държавници, а не се крият от страх зад гърба на европейските институции и ЕК", коментира Нинова.

Тя попита защо ГЕРБ отказват тази възможности за България. "Първа възможност - отказвате, защото вече договорите и платихте 13 млн. за половин милиард лева. Изчерпали сте парите и ви е страх, че някой ден, някой може да ви търси отговорност и не смеете да предприемете следваща крачка. Това е едната възможност. Втората, цял ден говорите за лобизъм от страна на "БСП за България" някой от вас ще дойде ли тук да отговори на един въпрос - вярно ли е, че представител на ГЕРБ в ЕП е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите и една от ваксините, за които България се договори, плати и внесе и чака още", каза още Корнелия Нинова, визирайки ваксината на AstraZeneca и това, че българският клон на компанията се ръководи от Зоя Паунова – майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел.

Според ГЕРБ обаче БСП прави предизборна кампания от въпроса с ваксините ."Откриването на предизборната кампания на БСП в парламента ще покаже на българските граждани, че формално демонстрират загриженост, а реално лобират за една ваксина", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Според Дариткова Нинова обвинява други в греховете на БСП. "Искам да подчертая, че с нашето решение ние гарантираме достъп на българските граждани до всички одобрени от евроепйските регулаторни органи ваксини", каза Дариткова.

Всички, които са започнали да се ваксинират с руска ваксина, са минали на китайска поради липса на доставки, коментира Христо Гаджев (ГЕРБ)

"Веднага бих искал да кажа, че бих се радвал руската ваксина да бъде одобрена и внесена в България, тъй като хиляди българи ще се ваксинират с нея. Проблемът е само с възможността за доставки", каза Гаджев.

Той припомни, че и унгарският премиер Виктор Орбан се ваксинира с китайска ваксина.

"Сърбите, друга страна, която се ваксинираше със "Спутник", те самите прекратиха ваксинацията поради липса на доставки. Продължават с китайска ваксина. Вие не искате китайска ваксина. Очевидно тези, които са започнали с руска, са минали на китайска. Ако може да цитирам самия директор на Руския фонд за преки инвестиции, който отговаря за износа на тази ваксина, каза: "Европа може да получи 50 млн. дози, просто преди юни нямаме капацитет да ги произведем", допълни още Гаджев.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?