ГЕРБ отхвърли “ултиматума” на СДС

ГЕРБ отхвърли “ултиматума” на СДС

ГЕРБ отхвърли поставеното от СДС условие ГЕРБ да подкрепи сини “успешни кметове” срещу подкрепа за Бойко Борисов в София. Искането бе определено като “политически рекет”. ГЕРБ заяви, че не разглежда подкрепата за лидера си Борисов в столицата като “разменна монета” за други градове. Освен това ГЕРБ смята, че “голяма част” от 39-те “успешни кметове” на СДС са загубили общественото доверие.

Позицията излезе в четвъртък, малко след като лидерът на СДС Пламен Юруков постави условие ГЕРБ да подкрепи досегашните сини кметове. След  заседанието на НИС на СДС с участието на представители на по-големите общински организации и кметове, бе съобщено, че Борисов има “няколко дни”, за да “оттегли” своите номинации. ГЕРБ издигна свои кандидати във Видин, Велико Търново, Плевен, Пловдив и на други места, където СДС очакваше подкрепа за сегашните си представители.

ГЕРБ приема искането на СДС като “ултиматум”, “форма на политически рекет и принуда” и опит за сключване на “безпринципни и неясни договорки”. Борисов няма да оттегли нито един от обявените си вече кандидати.

В позицията си ГЕРБ напомня, че след изборите за Европарламент е първа политическа сила и на предстоящия местен вот търси себеутвърждаване и доказване.

Само преди три седмици Пламен Юруков ходи на среща при Борисов и му обеща “над 50 процента” подкрепа, като оправда това с нагласите и желанията на столичната организация на СДС. Самият Борисов през последните седмици коментира, че въпросът с подкрепата на сините в София “е решен”. Срещу това СДС трябваше вкара свои досегашни общинари на избираеми места в листата на ГЕРБ и да запази председателския пост на общинския съвет.

50:50, 70:30 и жестока кампания

В четвъртък председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов публично оповести своята версия за прекратяването на преговорите със СДС. Ден по-рано между него и представителите на СДС-София Владимир Кисьов и Стефан Иванов е имало среща. На нея от СДС са поискали общи листи с ГЕРБ като половината от общинските съветници вътре да се излъчат от техните редици.

Хората на Борисов от своя страна са оферирали пропорцията 70:30 в своя полза, базирайки се на по-високия си резултат в София от евровота. От СДС е трябвало да премислят този вариант и дадат своя отговор до ден-два, но след позицията на НИС от четвъртък преговорите вече са прекратени.

След заседанието на НИС Пламен Юруков се оплака, че “структурите на ГЕРБ в страната водят ожесточена кампанията срещу успешните кметове на СДС”. “При положение, че СДС получава 2/3 от своите гласове в градове извън София, за нас подобно положение е неприемливо”, поясни той.

Това е несериозно, голяма част от нашите симпатизанти са от дошли от СДС, бе задочният отговор на Цветанов. По думите му постоянната промяна на тезите на Юруков за ГЕРБ говори за “някаква зависимост”. Цветанов припомни, че неговата партия ще играе категорично “против” кандидатите на БСП и ДПС. До този момент в публичното пространство упорито се спряга връзка на новия лидер на СДС с ДПС.

Цветанов упрекна Юруков и в “дискриминационно” отношение към членовете на ГЕРБ, които са служители на полицията, наричайки ги милиционери с леви убеждения.

Страхове  

Източници от “Раковски” 134 обясниха, че завоя на СДС с факта, че ако Борисов бъде подкрепен безусловно в София, а неговите кандидати надделеят над тези на СДС по места, сините ще загубят всякаква възможност да запазят своето политическо представителство, автентичност и електорат пред раздуващата партия ГЕРБ.

Все още не е ясно дали СДС наистина има намерение да спази собствените си условия, поставени на Борисов. Цветанов обяви, че ГЕРБ ще продължи да търси партньорството със СДС и другите десни партии и след изборите. Към структурите на ГЕРБ по места е спусната инструкция да привличат десни членове и симпатизанти към кандидатурите на ГЕРБ.

Същевременно НИС на СДС реши да не подкрепя кърджалийския кмет от ДПС Хасан Азис, каквато заявка дадоха Юруков и новият главен секретар на партията Пламен Радонов по-рано. Така централата на СДС ще “прегази” волята на местната си организация в южния град, която харесва Азис и настоява той да бъде преизбран. Сините ще водят преговори с други десни партии за обща листа и няма да издигат собствен кандидат - кмет. Членовете на партията ще бъдат оставени да гласуват по съвест. 

Вариантът за общи районни кметове с БСП също бе отхвърлен.

Иван Нейков или някой от ДСБ

Ако не подкрепи Бойко Борисов в София, СДС най-вероятно ще издигне свой кандидат срещу него или ще продължи преговорите за обща дясна кандидатура. Евентуалният самостоятелен кандидат би бил досегашният общински съветник Иван Нейков, твърдят източници от “Раковски”. Той веднъж отказа да участва на частичните избори през 2005 г.

В четвъртък Пламен Юруков заяви обаче, че шансът за обща дясна кандидатура “никак не е малък”, но също така даде да се разбере, че партията му смята да играе твърдо и със своите партньори в дясно.

“Няма да се повтори сценарият, в който до последния момент ни се отказват кандидатури и накрая ние приемаме предложението на ДСБ”, заяви Юруков, имайки предвид преговорите за общ десен кандидат за президент.

В същото време обаче от ДСБ – София заявиха пред Mediapool, че партията няма да приема условия от страна СДС, защото подозират, че водещите лица на тяхната листа в тясно сътрудничество с Борисов. ДСБ смята да продължи разговорите със СДС за общ кандидат - кмет, ако от общинската листа отпадне досегашния шеф на сините общинари Стефан Иванов. Окончателното решение на ДСБ се очаква на 2 септември.

Очаква се и развръзка около лансираната от Демократическата партия кандидатура на треньора на националите по баскетбол Константин (Тити) Папазов. Преди ден лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че той е непознат за партията и тепърва ще се разбере дали ще спечели доверието ѝ.

Макар че разговорите между ДСБ и СДС започнаха сравнително миролюбиво и с желание за взаимни компромиси преди месец, след завоя на Юруков към Борисов и прекратените преговори между двете партии за София, сега отново има индикации за разпалване на стари вражди. Като тази коя има по-голям електорален потенциал в столицата. Според изборните резултати от последните години, превес има ДСБ. Юруков обаче вече анонсира вътрешни проучвания, според които 27 на сто от гласоподавателите в София симпатизират на неговата партия, което било повече отколкото са потенциалните гласове за ГЕРБ и ДСБ. От своя страна от ДСБ заявяват, че имат електорално преимущество 3:1 спрямо СДС.

Ако този въпрос намери своя отговор и партиите се разберат за условията, през следващата седмица ще започне и обсъждането на конкретните кандидатури за листи и кметове.

Споделяне

Още по темата

Още от България