ГЕРБ отхвърлиха анкетна комисия за натиска на Цветанов над съда

ГЕРБ отхвърлиха анкетна комисия за натиска на Цветанов над съда

Управляващите отхвърлиха искането на опозицията за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва политическия натиск над съдебната власт, оказван от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Предложението на БСП и ДПС бе подкрепено и съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов (ДСБ). Дебатът протече в отсъствието на вицепремиера. 49 гласуваха "за" създаването на анкетната комисия, 74 бяха "против", а двама се въздържаха.

БСП и ДПС предложиха анкетната комисия да има срок на действие два месеца и да е съставена от 11 депутати - по двама от всяка парламентарна група и един независим. Нейна цел трябваше да бъде проверка на случаите, в които Цветанов е упражнил политическо въздействие върху работата на съдебната власт и особено опитите му да влияе върху прокуратурата.

"Фактът, че всички парламентарни сили без ГЕРБ подкрепят идеята за създаване на анкетна комисия за системния политически натиск върху съдебната система от страна на министър Цветан Цветанов, показва, че проблемът не само съществува, но той е много остър и значим. Всеки в България знае, че има натиск върху съдебната система, това се намеква в доклада на Еврокомисията, премиерът го призна по повод именно на мониторинговия доклад", заяви по време на дебата в сряда депутатът от ДПС Четин Казак.

Представители на ГЕРБ опонираха, че Народното събрание не трябва да се занимава с този въпрос, защото това може да се изтълкува като опит за оказване на влияние върху изпълнителната и съдебната власт.

"Не можем да приемем да бъде внасян такъв проект за решение от тези вносители – от една страна, които продуцираха скандала "Красьо Черния", а от друга страна - от хора, които много активно участваха в една метла, която мина през съдебната система", заяви депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Красимир Ципов.

По думите му същите тези хора от ДПС и БСП са се скарали с "едни висши магистрати", защото те не са изпълниха техните политически поръчки. "Говоря за едни списъци, които бяха давани на лица в общественото пространство, които трябваше да бъдат задържани", каза Ципов без да навлиза в подробности.

В изказването си бившият вътрешен министър Михаил Миков (БСП) изброи редица скандали, забъркани от Цветанов като обвиненията му срещу лекарите от Горна Оряховица, аналогичните случаи в Кърджали и Благоевград, както и персоналната му атака срещу председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

"Стигна се до нещо без прецедент в историята на следосвобожденска България - магистрат да заведе дело срещу член на кабинета, за да се защити от обругаване", каза Миков и посочи кръщаването на полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А, кръстена на името на съдия от Софийския градски съд.

Мая Манолова (БСП) припомни репликата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който в отговор на журналистически въпрос за операцията, попита риторично: "А защо трябва да пазим авторитета на корумпираните съдии?".

"Откъде г-н Велчев знае, че съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд е корумпирана или за него подробностите нямат значение?", попита Манолова.

"От три години тече масиран процес за налагане на правораздаване под натиск, налице е системен натиск върху съда да правораздава по политическа целесъобразност, не по законосъобразност", добави Лютви Местан (ДПС).

Според Иван Костов има изначална грешка в структурата на правителството, в което вътрешният министър отговаря за целия сектор на сигурност, включително за напредъка на съдебната система. По думите му Цветанов изпада в конфликт на интереси по отношение на съдебната власт, защото съдия, който не действа спрямо очакванията на вътрешния министър, може да си навлече неговия гняв.

"Това е сериозен порок в самата система на властта. Не е нормално, министърът на вътрешните работи да се прави на единствения отговарящ за този напредък, защото очевидно напредък няма. Съдебната система е твърде голяма, за да бъде подлагана на натиск, твърде голяма, независима, защитена от Конституцията и така би трябвало да бъде", коментира Костов.

Той припомни, че има редица упреци за намеса на ГЕРБ в назначенията на висшите нива в съдебната система. "Има упрек към нашата страна за това, че се търпи вмешателство, и че има политическо вмешателство. Това вмешателство от кого може да дойде? Кой има потенциала да се намеси в тези назначения? Това е същият този министър, който отговаря. Решава да слага хора, които ще свършат работа така, както на него му се привижда, че ще свършат работа”, посочи Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България