ГЕРБ отказа предимство на петгодишните за детските градини

ГЕРБ отказа предимство на петгодишните за детските градини

ГЕРБ отказа да регламентира изрично, че мястото на петгодишните при предучилищната подготовка е в детските градини, а не в училищата. Това стана по време на заседанието на парламентарната образователна комисия в сряда.

Въпреки че председателят на комисията Огнян Стоичков (“Атака“), Лютви Местан (ДПС) и Валентина Богданова (Коалиция за България) повече от час ги убеждаваха, че трябва да се даде предимство на петгодишните пред шестгодишните при попълването на местата за предучилищна подготовка в детските градини, представителите на ГЕРБ не склониха.

“Като правило трябва да се приеме, че за петгодишните предучилищната подготовка задължително е в детските градини и само по изключение, ако няма възможност, тя се пренасочва към училищата. Така шестгодишните, които също подлежат на задължителна предучилищна подготовка, ако не са тръгнали на училище, ще постъпят в училището. За тях това е по-естествена среда и им позволява да се адаптират към нея преди първи клас“, аргументира се Местан. “Нека не превръщаме изключението в правило“, призова той.

Огнян Стоичков цитира поръчаното от ГЕРБ и образователното министерство проучване на НЦИОМ, според което 95% от хората смятат, че мястото на петгодишните е в детските градини. “Ние стъпваме именно на това ваше проучване и предложенията ни са съобразени с това, което искат хората“, коментира председателят на комисията.

ГЕРБ нямаха особени аргументи против това предложение, но депутатът Стефани Михайлова (ГЕРБ) заяви, че дават възможност на родителите да избират и освен това са заложени изисквания към предучилищните групи в училищата, които да ги направят подходящи за по-малките деца.

Местан предупреди, че така се дава възможност на директорите да предпочетат да настанят едно шесгодишно дете с връзки в детската градина вместо петгодишното.

В крайна сметка ГЕРБ отхвърлиха всички предложения в посока да се даде предимство на петгодишните.

След хиляди уговорки обаче те склониха да приемат друго предложение на Местан – изрично да се запише, че ще се осигури възможност за отдих на децата при целодневна форма на занималнята. Депутатите от ГЕРБ дълго се противиха и не искаха да запишат, че такава възможност ще има, понеже това де подразбирало. От опозицията обаче ги контрираха, че така общините може да не създадат подобна възможност, особено в училищата.

“Като отказахте да дадете предимство на петгодишните за детските градини, поне им гарантирайте, че в училищата ще имат възможност за отдих“, призова Местан.

В отговор на това съветникът на образователния министър Асен Александров заяви, че към някои училища може да се пристрои по "едно крило", в което да бъде осигурено столово хранене и "място за почивка с легла" за петгодишните деца. В крайна сметка беше прието изрично, че трябва да се осигури възможност за отдих на децата, част от които ще се наложи да бъдат “на крак“ от 7 до 18 часа.

Столовото хранене също стана повод за разправии. Този път дори депутатите от ГЕРБ се съгласиха, че децата трябва да ядат готвена храна, а не сандвичи и кифли. Според образователното министерство обаче терминът “столово“ бил архаичен и остарял. В крайна сметка след две прегласувания окончателно в закона залегна, че трябва да се осигури столово хранене за предучилищните групи. Това не задължава училищата и детските градини да имат собствен стол, тъй като и сега имало организация на места да се готви в изнесена кухня и да се доставя храна.

Друго изискване към предучилищните групи е да има учители помощник-възпитатели. За децата, в чиито населени места няма възможност за създаването на такива групи, ще бъде осигурен безплатен транспорт.

Очаквано депутатите приеха двегодишен гратисен срок преди предучилищната подготовка да стане задължителна в цялата страна. До 2012 година няма да бъдат налагани глоби на родителите за това, че не пускат децата си на забавачка. Дотогава всички общини трябва да са създали нужната организация за въвеждането на предучилищната подготовка, а от тази есен това ще стане там, където е възможно. По предварителни данни това може да стане в около стотина общини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?