ГЕРБ откри "Музей на чорапа“

ГЕРБ откри "Музей на чорапа“

"Навръх Деня на народните будители в Европейския информационен център на евродепутата Мария Неделчева в гр. Хаджидимово бе открит "Музей на чорапа”, който представлява пъстра експозиция от ръчно плетени от децата от с. Баничан чорапи. Уникалната изложба е изработена по проект "Плетените чорапи на Баничан - вълшебство от красота и изкуство", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

На откриването на пъстроцветната изложба са присъствали жители на Хаджидимово и съседните населени места, а сред официалните гости са били Емил Върбанов от НФ "Култура", Ангел Плевнелиев - председател на ПП ГЕРБ в Гоце Делчев, кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев, директори на училища и детски градини, представители на НПО, американски доброволци от Корпуса на мира, читалищни дейци и представители на всички местни и регионални медии.

"Откриването на шарения музей беше гарнирано с изпълнение на гергьовденски обичай от фолклорна група от с. Баничан, а след това присъстващите имаха възможност да изпробват собствената си сръчност в прословутото баничанско плетене", разказват на интернет сайта на ГЕРБ.

Румяна Джибова, секретар на читалище "Изгрев" в с. Баничан и ръководител на проекта, обясни, че някога жените са изразявали в тези плетки своето преклонение пред природата, затова те имат различна форма. А за да се провокира допълнително любопитството на децата, всички модели чорапи могат да се "изплетат” и от пъзели.

"Музеят на чорапа” ще остане в Информационния център на Мария Неделчева до края на месеца и е отворен за посетители всеки работен ден до 18.00 часа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?