ГЕРБ отново предлага тестове за наркотици в училище

ГЕРБ отново предлага тестове за наркотици в училище

ГЕРБ ще предложи в училищата да бъдат въведени доброволни тестове за наркотици след съгласие на родител или настойник. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при представянето на управленската програма на партията на кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и за по-високи доходи", организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".

Цветанов и друг път е лансирал идеята за тестове за наркотици на учениците, като по-рано искаше това да стане част от задължителния профилактичен преглед при личния лекар.

Сега обаче в ГЕРБ са узрели до идеята, че тестовете трябва да са доброволни и със съгласието на родителите.

"В последните години виждаме, че има зачестяване на случаите с агресия, занижаване на възрастта за използване на наркотични вещества. Смятам, че това е един от най-големите проблеми на обществото“, коментира Цветанов.

Според Цветанов основният проблем е, че родителите са скъсали връзката с проблемите на своите деца. Той определи като недопустимо нехайството на родителите, “които гледат как децата им отиват в определени молове, за да пушат наргиле“.

Цветанов коментира още, че родителите нямат контрол и в дискотеките за най-малките до 22 часа и според него това е сериозен проблем.

По думите му образованието трябва да е водещ приоритет, добре осъзнат обаче от всеки участник в процеса. С необходимите финансови средства децата ще могат да получат и по-доброто и адекватно образование, посочи той.

Зам.-председателят на ГЕРБ цитира данни на Световната банка отпреди време, според които през 2020-2025 г. 20-25 процента от ромското население ще бъде участник на трудовия пазар.

В тази връзка ГЕРБ залагат на подпомагане на раждането на до три деца, прилагане на "принуда" за задължително образоване, обвързвайки го с получаването на социалните помощи.

Сред ангажиментите на партията е да се създаде национална система за регистриране на децата, които напускат училище

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?