ГЕРБ отново внесе поправките за избор на ДКЕВР от парламента

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание проект за изменение на Закона за енергетиката, според които членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се избират от Народното събрание с две трети мнозинство, а не от Министерския съвет както е в момента. Това съобщиха в кулоарите на парламента депутатите и бивши министри на икономиката и тна транспорта Делян Добрев и Ивайло Московски.

 

В проектозакона са вменени задължения на регулатора да прави всяка година одити на всички дружества по веригата, по която се образува крайната цена на електроенергията. Предвидени са и одити от Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, обясни Добрев.

 

"Тази тема я коментирахме още преди края на 41-ото Народно събрание", припомни Добрев. Според него въпросът трябва да бъде разгледан по най-бързия начин. "В 41-ото НС имаше консенсус по темата между всички парламентарни групи. Надявам се позицията на колегите да е същата и в 42-ото НС", посочи той.

 

С доклада от Агенцията за държавна финансова инспекция от 9 февруари 2013 г. се видя, че има редица нарушения в едно от електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, за възлагане на договори без провеждане на обществени поръчки за голяма сума. Още тогава обявихме, че трябва да се засили контролната функция на ДКЕВР и трябва нов състав на комисията и задължителен одит всяка година, а не както е сега – на пет години, посочи бившият енергиен министър.

 

Ивайло Московски заяви, че с тази стъпка от ГЕРБ показват последователност и конструктивност. "Това беше темата, която изкара хората на улицата и ние показваме, че сме абсолютно адекватни и конструктивни", заяви Московски.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?