ГЕРБ отстъпи от скандални идеи за спецсъда

ГЕРБ най-вероятно ще се откаже от предизвикалата повсеместна съпротива идея държавните служители от високите етажи на властта и магистратите да бъдат "абонати" на новия специализиран наказателен съд, научи Mediapool от свои източници в управляващите. Поради тази причина най-вероятно гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъде отложено за септември.

В проекта е записано, че двуинстанционният спецсъд ще гледа делата срещу членове на правителството, депутати, областни управители, кметове, шефове на държавни агенции и комисии, както и магистрати. Единствено МВР подкрепи изцяло това предложение на ГЕРБ. Всички останали парламентарни групи, включително безусловният съюзник "Атака", заявиха, че има съмнения за създаване на "извънредно и политическо" съдилище, което е забранено от конституцията.

Дори от прокуратурата заявиха, че настояват по-скоро за създаване на специализацирана прокуратура, а не за подобен специализиран съд. При обсъждането на проекта в края на миналата седмица и правосъдният министър Маргарита Попова се обяви срещу тези идеи. Висшият съдебен съвет също е категорично против.

Проектозаконът бе гледан на извънредно заседание миналия петък в парламентарната правна комисия. БСП и ДПС успяха да отложат неговото гласуване на първо четене, като настояха да бъде разгледан и техният проект за промени в НПК. Присъстващите на обсъждането четирима представители на ВСС определиха спорния текст като "откровено противоконституционен". БСП, ДПС и адвокатурата разкритикуваха целия законопроект. От Синята коалиция заявиха, че е пределно ясна целта да се създаде "политическо съдилище".

Министър Попова се съгласи, че не може да се определя субектна подсъдност на новите спецзвена, тъй като това ги приближава до извънредни съдилища. Тя изтъкна и позицията си, че е неприемливо в периметъра на този съд да се включват дела за определени престъпления (длъжностни, подкуп, безстопанственост и др.), извършени от депутати и други лица с имунитет, министри, зам.-министри, магистрати, членове на ВСС и и инспектората.

Като други основни проблеми бяха посочени липсата на задължения за незабавно произнасяне на присъдите от страна на спецсъдиите, както и възможността на прокуратурата да изпраща пред спецсъда всеки, когото сметне за нужно. Това е възможно с позоваването на витиеватата формулировка за участие в организира престъпна група.

По план новият съд ще се занимава с около 2% от всички дела и ще стартира от януари 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?