Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ отваря спрения проект АЕЦ "Белене"

Американски консорциум с неясни участници пожела да строи руската АЕЦ с частни пари

212 коментара
Сн. БГНЕС

Шест месеца след спирането на проекта АЕЦ "Белене" заради липса на финансиране, проектът отново е отворен поради проявен интерес от регистриран в САЩ консорциум, който обещава да строи втората атомна централа изцяло с частни средства, с поръчаното вече руско оборудване и с руския изпълнител "Атомстройекспорт", дъщерна фирма на държавния консорциум "Росатом".

Сюрпризиращата новина дойде в сряда, когато министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев изненадващо се появи в парламента с представители на американска компания “Глобал Пауър Консорциум”, която се афишира като официален кандидат за придобиване на ядрения проект от правителството.

Самюел Реди обясни от името на инвеститорите, че "имат 30-годишен опит в атомния сектор на САЩ, собственици сме на няколко хиляди мегавата в световен мащаб, но в нашето портфолио няма атомна централа". Реди не пожела да посочи кои са компаниите, които ще се включат в консорциума за изграждане на АЕЦ “Белене”, тъй като още са в процес на преговори, но се твърди, че сред тях ще е и руската "Росатом", която две години преди спирането на ядрения проект заяви интереса си да го придобие изцяло или поне частично.

Объркването се засили от факта, че мистериозният американски консорциум се ангажира да гради АЕЦ "Белене" с поръчаното руско оборудване и с руския изпълнител на проекта "Атомстройекспорт", с която вече водели преговори. От "Атомстройекспорт" отрекоха да водят такива преговори.

Представителите на фонда дойдоха в НС с двама свои български консултанти - финансистът Емил Хърсев и Богомил Манчев, председател на Българския ядрен форум и собственик на един от консултантите на проекта за АЕЦ "Белене" – "Риск Инженеринг".

Манчев още през май лансира идеята АЕЦ "Белене" да се развие като изцяло частен проект и още тогава се твърдеше, че заедно с "Росатом" издирва чужди инвеститори.


Давайки да се разбере, че това му е първата среща с инвеститорите, министър Добрев каза, че предпочел вместо да разговаря с тях в кабинета си, да ги заведе да се обяснят пред депутатите от икономическата комисия. На заседанието присъства и председателят на парламента Цецка Цачева, която след това съобщи, че министър Добрев ще получи мандат за преговори с потенциалния инвеститор за проучване на възможностите да се изгради АЕЦ "Белене" при условие, че държавата не дава гаранции и не се ангажира дългосрочно да изкупува нейния ток. Предложението ще се гласува спешно, още в четвъртък. Парламентът трябва да разреши отварянето на ядрения проект, спрян с негово решение на 29 март.

Дянков: Първо да се изясни кой плаща

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков коментира, че първата тема в преговорите е кой плаща, за да не се окаже после, че има скрити гаранции и такси. Трябва да е ясно и кой ще покрива застраховката в случай на ядрен риск, посочи Дянков, цитиран от БНР.

Той настоя като знак за сериозността на намеренията си консорциумът да внесе определена голяма сума в банкова сметка и при отказ от проекта, тя да остане за "Националната електрическа компания" (НЕК).

Министър Делян Добрев засега не е коментирал дали стартирането на преговори с частен инвеститор за "Белене" е част от резервните му планове за париране на руския иск от 1 млрд. евро заради спирането на проекта.

Девет участници в консорциума

Кандидатът за мажоритарен дял в консорциума за АЕЦ "Белене" е инвеститорският фонд "Квантум Груп" (Quantum Group), обяви неговият представител Арун Савкур. От сайта на фонда става ясно, че се занимава с проекти в областта на телекомуникациите, електроенергията, медиите, както и недвижимите имоти. Той работи в страни като Русия, Канада, Китай, Мексико, Бангладеш, Никарагуа, Албания.

"В момента говорим за девет компании, които имат пряко участие във финансирането на предпроектното проучване", коментира пред репортери финансистът Емил Хърсев. "Дали те ще участват обаче в подаването на офертата това е друг въпрос. Някои от тези компании са едни от най-големите в света. Това са публични компании и техният статут изисква преди да обявят участието си в подобен проект да анонсират това на борсата, на която се търгуват, на контролния орган, който ги надзирава. В момента какво да анонсират – в какво участват, още нищо не е ясно какво правим с този проект", каза Хърсев.

Сега предстои т.нар. дю дилиджънс - изготвянето на основен, правен, икономически и технически анализ и едва тогава може да се подаде оферта, допълни той. От думите му стана ясно, че реалният интерес ще зависи от това какво се предлага за продан. "Колко декара са там, къде ще се свърже централата? Един народен представител спомена 500 млн. Това означава, че точката на свързване ще е някъде към Свиленград. Всичко зависи от това къде ще кажат да се вържем, ако ви кажат на 5 км е едно, ако ви кажат на 500 км е друго", каза още Хърсев.

Овчаров: Като ще продаваме проекта, да е на търг

БСП, която вече започна предизборната си кампания за парламентарния вот догодина с искане да се продължи проекта "Белене" и подписка за национален референдум по темата, явно се почувства засегната, че отварянето на преговорите я вади от играта. На пръв поглед изненадващо социалистите буквално нападнаха потенциалния инвеститор.

"Правителството ни предложи една сценка, едно лековато сценарийче", коментира саркастично депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Според него, ако държавата е решила да продава проекта АЕЦ "Белене", тя трябва да обяви ясна процедура за това. По думите му обаче на комисията е станало ясно, че проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Вече обаче има разлика ако досега проектът е бил български, с новата схема става американски и държавата няма да може да използва по-евтината ядрена енергия като балансираща цените на вътрешния регулиран пазар.

"С този изпреварващ ход от ГЕРБ се опитват да обезсмислят референдума, но на практика те доказват, че ние сме били прави с този референдум. Те се уплашиха, че загубиха темата "Белене” и поради тази причина направиха тази сценка”, допълни Овчаров.

Сходна тези изказа и депутатът от Синята коалиция Иван Иванов, който заяви пред БНР, че "вкарването на американски инвеститор е директна поръчка на Бойко Борисов, изпълнена от министрите и депутатите на ГЕРБ".

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров обвини Делян Добрев, че поставя народните представители в деликатната ситуация да им представя инвеститор, зад който не е ясно кой стои. Добрев отвърна, че днешното представяне е разликата между правителството на ГЕРБ и това на Тройната коалиция. "Вие щяхте да подпишете договора и да го засекретите. Правите референдум за АЕЦ "Белене, а сега бягате от отговорност и отказвате да задавате въпроси", обяви Добрев.

Петър Курумбашев (БСП) се изказа в полза на мистериозния консорциум. С появата на инвеститор рухват няколко мита. "Явно инвеститорът не се притеснява да строи в земетръсна зона, защото тя бе обявена за такава. Явно не се притеснява да използва руски реактор тип "Москвич" – цитирам Синята коалиция. Нямаше пазар за електроенергия – като се появи американски инвеститор, оказва се, че има", каза червеният депутат, макар че все още никой не е показал никакви анализи и разчети. Най-важното е дали България ще има дял в този проект, обяви Курумбашев. "Какъв ще е делът, трябва да е преценка на българската държава, а не да питаме инвеститора", допълни той.

Добрев отговори, че нито един от тези "митове" не са в мотивите за прекратяване на проекта. Причината е, че нито това, нито предишното правителство са имали средства за атомна централа. Единствената възможност за реализация на този проект е на частен принцип. Мнението на българското правителство е, че не може да дава държавни гаранции, нито да сключва дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, каза министърът.

"Излагаме се пред чужденците"

В дискусията се включи депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която помоли опозицията да се изясни дали иска да се строи АЕЦ "Белене" или не. "Тук не се водят преговори. В момента се запознаваме с инвеститора. Излагаме се пред чужденците”, каза Караянчева.

Потенциалният инвеститор не иска държавна гаранция и организира предоставяне на своя

Реди обяви, че ако правителството се съгласи да рестартира АЕЦ “Белене”, нова проектна компания ще придобие от НЕК всички активи и пасиви на проекта. Не искаме никакви държавни гаранции от правителството, нито дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, ще работим изцяло на свободния пазар, ангажира се той.

По думите му американската компания е в разговори с руската “Атомстройекспорт”, които са изявили желание да продължат работата по проекта. Всички финансови ангажименти на България към руската компания – доставчик на атомното оборудване, ще преминат към новата проектна компания. Така ще се разреши въпроса с предявения и оспорван от България иск на “Атомстройекспорт” иск за 1 млрд. евро към НЕК за неспазени ангажименти по проекта АЕЦ “Белене”.

Инвеститорът обяви, че няма да променя технологията на централата, предложена от руската компания.

За да докаже, че са сериозни и имат финансови възможности да построят централата, Реди обяви, че "организират представяне на гаранция". Той обеща да бъдат спазени всички необходими процедури за реализацията на проекта. "Намерението ни е да започнем с техническия проект, предложен от "Атомстройекспорт". По предварителни проучвания и оценки това е проект поколение 3+ с пасивни системи на защита. Той отговаря на други западни технологии. Ние нямаме намерение да променяме този технически проект, тъй като той е одобрен от българските ядрени органи", каза Реди.

Депутатите обаче го поправиха, че проектът реално не е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране.

Намерението на управляващите да преговорят с американския фонд идва на фона на извършван от американската "Уестингхаус" анализ за възможността да се използва поръчаното за първи блок на АЕЦ "Белене" ядрено оборудване в изграждането на бъдеш нов VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Работещата ни ядрена централа плаща близо 2 млн. лв. за технико-икономическото проучване, което може да се окаже излишно, ако преговорите с "Глобал Пауър Консорциум" приключат с положителен резултат.

Според Делян Добрев обаче, ако АЕЦ "Белене" се реализира като частен проект, ще е добре, защото няма да се чудим как да правим хибриден блок в АЕЦ "Козлодуй" за да се ползва единият от двата поръчани за "Белене" реактори, а Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" можело да се реализира при други условия.

Решението на ГЕРБ да отвори проекта "Белене" става в момент, когато САЩ нямат посланик в България – предишният си замина, а новият още не е дошъл. Веднага след като България се отказа да строи втора атомна централа, американският държавен секретар Хилари Клинтън приветства правителството за това "трудно решение".

Засега е трудно да се каже дали обявеният американски консорциум е реален инвеститор или целта е просто да накара правителството да възобнови проекта, който след това да бъде продаден (или върнат) на руската държава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

212 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #212

  Кърпете сесерето,
  вдигнете сесерето
  и земните кълбета
  ще тичат за да станат
  клиенти на СС.

  Кърпи крепи парцали,
  но не кърти със напън
  бримки на чорапа,
  на гащника отзад.

  Колгозна бизнесуомън,
  не тръскай от балкона
  боклук върху съседи,
  съседи бизнесмен.

  Плийз!

  Анонимен 09:31 | 27.09.2012

  На жалките костовистчета и седерастчета отново им припари под краката.Преди да се надпреварвате да ръсите простотии по форумите си вижте рейтинга,че сумарно вече нямате и 2%.За вас в тази държава

 2. Анонимен
  #211

  Q&&A

  Парите не миришат?

  Ако парите не миришеха,

  Нямаше да има перачници за пари, перачи и перачки,
  нито брокери и брокерки служещи пред държавни,
  общински или частни нуждници.

  А има.

  Перат ги двайсе века,
  но мътните ги взели
  и още все миришат.

  Както казал някой...

  ВАЖНИ СА ДЕЛАТА.
  Това казал ТОЙ.
  БОЖИЕТО БОГУ, кесаревото...

  А римският император Веспасиан казал каквото казал,
  но Действал как?

  Събирал такса нуждник дистанционно
  чрез посредници и подставени длъжностни лица:
  данък

 3. Анонимен
  #210

  Белене няма шанс. Европа няма да го допусне това да живее до бомба със закъснител.Съмненията за сигурността просто няма да позволят на никого да ни има доверие, особенно след Фокушима, особенно когато става въпрос за Руска технология - сдьелана...

 4. Анонимен
  #209

  Р.Овч. каза преди седмица, че АЕЦ ще се строи и държавата няма да участва и беше доволен, а сега е против. Поредната игра на конфронтация.

 5. Анонимен
  #208

  Българската пост-комунистическа олигархия живее за сметка на системно ограбване на българския народ чрез източване на изпосталялата му държава. Криминалната олигархия в българската енергетика вече придоби огромни рушвети, за да стартира проекта "Белене". Оттук нататък ще паразитира като слугинско псе върху остатъците на великодържавния пир на гърба на българския народ и българската държава чрез АЕЦ "Белене".

 6. Анонимен
  #207

  До 205: Първо се научи да пишеш грамотно и тогава давай мнения относно словореда на презентацията. Слагаш запетайки там, където не трябва, а където трябва - липсват такива. След удивителен знак на края на изречението се оставя празно място преди да започне следващото изречение, и т.н.

 7. Анонимен
  #206

  203-и да лаете,и да виете АЕЦ ще има рано или късно,за разлика от костовизма,който ще изчезне след броени месеци.

 8. Анонимен
  #205

  Погледнете сайта на квантум груп, и ще видите че презентацията е написана на език, който повече се доближава да българския, по отношение на словореда, отколкото до американския или руския.В английския език както знаем, словореда е с точно определена последователност, и всяко отклонение показва че е даден материал е писан от неанглоезичен.Ако се задълбочите, ще видите, че това е обикновен български изказ, който обаче е представен с английски думи.Да ..., такава богата компания не се е потрудила да си наеме свестен преводач.Дали пък няма да излязат откраднатите пари от времето на прехода.

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #204
 10. Анонимен
  #203

  202-ри, какви десетки хиляди работни места ти се привиждат бе! Сънуваш май мокри сънища. Руснаците ще си докарат руснаци, да не мислиш, че тебе ще те вземат! Десетки хиляди глупости и ядрени отпадъци на българска територия! Я прочети пак внимателно последния абзац и особено последните 3 думи от статията!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.