ГЕРБ пак мислят да издигат Петър Стоянов за президент (обновена)

ГЕРБ пак мислят да издигат Петър Стоянов за президент (обновена)

Партията на Бойко Борисов отново мисли да издига Петър Стоянов за кандидат-президент. Това стана ясно в неделя след като Бойко Борисов и Даниел Митов потвърдиха, че няма да са кандидатите на партията за държавен глава.

"Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов", съобщи пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

Името на Стоянов за възможен кандидат на ГЕРБ в президентската битка срещу Румен Радев започна да се спряга още преди месеци, от началото на лятото. Анализатори обаче са на мнение, че не е сигурно дали Стоянов ще приеме поканата на ГЕРБ след като се очертават президентски избори, в които кандидат на ГЕРБ най-вероятно ще загуби.

Биков добави още, че профилът на кандидат за президент на партията трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме".

Борисов няма да е кандидат за президент

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори, обави по-рано в неделя Томислав Дончев, заместник-председателят на ПГ ГЕРБ.

"Влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание", каза още той пред бТВ.

"Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент", добави Дончев.

Очаква се кандидатурата на ГЕРБ за предстоящите президентски избори да бъде обявена до 3 седмици.

В момента ръководството на ГЕРБ обсъжда със структурите на партията различни имена, добави Томислав Дончев. Той уточни, че е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова "партизиран", за да може да обедини нацията.

Борисов: Никога не ми е бил интересен президентският пост

По-късно и самият Борисов потвърди, че няма да е кандидатът за президент на партията.

"Никога не ми е бил интересен президентският пост", заяви той при посещение на Перперикон. На въпрос дали е готов отново да бъде премиер, той отвърна "по-подготвен няма".

Пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обяви, че няма да е кандидатът за президент, издигнат от партията на Борисов.

"Не съм аз. Не знам откъде тръгна тази история", каза Митов.

За "Pi Ar Sevdi Boiko": Не е хигиенично да се ровим в кореспонденцията на другите


Сн. Явор Божанков

Томислав Дончев коментира и появилите се снимки от заседанието на правната комисия на телефона на главния прокурор Иван Гешев, който си пише с "Pi Ar Sevdi Boiko", като каза, че този въпрос трябва да бъде отнесен към Гешев или към пиар на партия ГЕРБ Севдалина Арнаудова, за която се предполага, че е човекът, с когото главният прокурор си води кореспонденция.

"Не е хигиенично да се ровим в кореспонденцията на другите. Разбирам, че предизвиква интерес и внимание, но не е чисто, не искам да ме вкарвате в ролята на политически коментатор", обясни Дончев.

За изборите 2 в 1

Томислав Дончев каза още, че избори 2 в 1 не са проблем от политическа гледна точка. Те биха могли да създадат проблеми чисто организационно, но все пак от гледна точка на бюджета това е най-добрият вариант. Преди ден президентът Румен Радев обяви, че изборите ще се проведат 2 в 1 и ще се проведат на 14 ноември.

Депутатът разкритикува и последните събития, случили се в Народното събрание през изминалите дни.

"Не знам кое е символът на този парламент - обръщането му на банкетна зала за сватби, скъсаните дънки или листчето "500к". Той свърши много малко - две ратификации и актуализацията на държавния бюджет, който не е така безспорен", обобщи работата на своите колеги зам.-председателят на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?