ГЕРБ пак отказа депутатските глоби да отиват във Фонда за лечение на деца

Мнозинството в парламента отново отхвърли предложението на Синята коалиция глобите за неоправдани отсъствия на депутатите да постъпват във Фонда за лечение на деца. От ГЕРБ вече веднъж отхвърлиха идеята през декември миналата година под предлог, че предложението се прави с “явен популизъм“.

Тогава от управляващата партия обявиха, че ще приемат предложението, но друг път, заедно с още промени в парламентарния правилник. В сряда, когато бе първият работен ден след ваканцията, депутатите от ГЕРБ пак отхвърлиха идеята като гласуваха “въздържал се“ и този път посъветваха всяка парламентарна група сама да реши какво да прави с глобите. Още през декември в ГЕРБ се похвалиха, че те така или иначе дават събраните от техни депутати глоби за лечение на деца.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви в сряда, че има месеци, в които от глоби се събират само около 500 - 1000 лева и е по-добре всяка парламентарна група да си направи вътрешен правилник. Той предложи да се санкционират не само тези депутати, които не са дошли на работа, а и тези, които са дошли, регистрирали са се в началото на заседанието и след това са излезли от пленарната зала.

“Ние сме готови да подкрепим само при това условие – направете го така това предложение, че да включва тези народни представители, които не стоят тук на работа. Всички хора, работещи в България, ме разбират много добре”, каза Велчев.

Според него по този начин опозицията ще има голям принос към фонда за лечение на деца, защото в пленарна зала стоели само депутатите от ГЕРБ. Той отчете, че от санкции ГЕРБ са събрали 65 000 лева за миналата година, 61 500 от които са били дарени.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров контрира Велчев като заяви, че премиерът Бойко Борисов и министрите също трябва да бъдат глобявани за това, че отсъстват от всички важни парламентарни заседания и средствата да отиват във фонда за лечение на деца.

“Това предложение е отпреди шест месеца. Когато шест месеца едно предложение, което е внесено и не е разгледано от съответната комисия и два пъти се отхвърля от мнозинството, вие просто не го искате. Всъщност, не подкрепяте тази идея и не искате това да се случи. Защо за втори път отхвърлихте това предложение – аз не знам. Каква може да бъде причината тези глоби да не отиват във фонда за лечение на деца? Разумна причина няма. Единственото обяснение е един необясним и голям инат. ”, коментира Димитров.

Вносителят на предложението Ваньо Шарков остана изненадан от изказването на Красимир Велчев, тъй като преди Нова година от ГЕРБ са декларирали, че ще подкрепят предложението. Шарков заяви, че на тримесечие от депутатските глоби се събират по 40 000-45 000 лева, което се равнява на една трансплантация на стволови клетки на дете. “Сумите от глоби и санкции отиват в икономии на бюджета на Народното събрание. Няма гаранция, че следващият парламент няма да дава тези пари за бонуси“, коментира Шарков.

Въпреки, че през лятото на миналата година правителството въведе лимит от 180 000 лева за лечение на дете, депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви, че “държавата не е изпитала недостиг на средства по отношение на лечението на деца“. Той изтъкна приноса на партията към фонда, визирайки преведените 1 200 000 лева от субсидията на независимите депутати, заявили принадлежност към ГЕРБ. “Да направим друг правилник, така че всички народни представители да можем да кажем – аз бях на работа и въпреки това ще дарявам пари, за да може българските деца да се лекуват“, посочи той.

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък използва повода още веднъж да обвини ГЕРБ за проблемите на парламентарната група и партията му. "Парите, които крадете от "Атака", да ги предоставите на фонда за болни деца, вместо да ги давате на депутатите, с които да купувате техните гласове", призова той.

Красимир Велчев отговори, че ГЕРБ “не краде нищо, а спазва закона“.

Споделяне

Още по темата

Още от България