ГЕРБ пак се готви да управлява

Бойко Борисов е резервиран към влизането в коалиции

ГЕРБ отново се готви да управлява, а ръководството ѝ е убедено, че партията ще бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори.

"С резултат над 1 милион. гласа мисля ,че няма да имаме проблем да бъдем първа политическа сила и да можем да имаме възможност да направим следващ управленски мандат", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на Националната среща на ГЕРБ, цитиран от "Агенция Фокус”.

"На първи тур ние постигнахме 840 хил. гласа, което е твърдият електорат на ПП ГЕРБ. Това е електоратът, който дали му харесваше, или не му харесваше решението на Изпълнителната комисия, направиха механизация и постигнаха този резултат“, каза още Цветанов.

Той припомни, че на евроизборите ГЕРБ имаше 680 хил. гласа и 11.5 % разлика пред БСП. По думите му резултатът не е толкова лош, но е минимален за следващите парламентарни избори.

Цветанов обясни, че на местните избори година по-рано партията има 895 хил. гласа. "Което означава, че с около 55 хил. сме по-малко, но все пак нека да имаме предвид какъв е зарядът на местните избори, общинските листи, където всеки като цяло работи, за да може периферията да бъде много по-голяма“, заяви Цветанов.

Лидерът на ГЕРБ: Не мислете за коалиция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък намекна, че е вече е резервиран към влизането в коалиции.

"Не мислете за коалиция. И в ляво, и в дясно всички вече са на вълната, че са самодостатъчни и единствени. Те са 10 години след нас в мисленето, защото и ние бяхме такива, сега доста опит понатрупахме, а и много отговорност ни легна на плещите", заяви Борисов, цитиран от "Фокус“.

Той е недоволен, че при коалиция всички слабости са за ГЕРБ, а успехите са и за партньорите.

"Е, няма да има повече такава възможност. Това е опорната им точка - Бойко Борисов и Кунева, Бойко Борисов и Ненчев. Удряха , защото си мислеха, че могат да направят нещо с ГЕРБ без Борисов, ама само така си мислят", добави премиерът в оставка.

Междувременно заместникът му Цветан Цветанов обяви анкета сред функционерите на ГЕРБ, според която естествени политически партньори на партията са "Реформаторският блок“, посочен от 62 % от анкетираните, патриотите - 46% "Воля“ на аптекарския бос Веселин Марешки - 45 %, и "Да, България“ – 25 %.

На въпрос от кои политически партии трябва да се дистанцира ГЕРБ, анкетираните членове и симпатизанти на ГЕРБ са отговорили: ДПС и БСП, ДОСТ, ББЦ, следвани от АБВ.

Цветанов допълни, че според 59 % от членовете на ГЕРБ водеща тема на кампанията трябва да е здравеопазването, на второ място – правосъдието, а на трето – образованието. Четвъртата и петата тема са общото благоустрояване и вътрешният ред и сигурност.

Борисов: Не бяхме готови за коварството на ГЕРБ

Не бяхме подготвени за коварството на БСП, кандидат-президентската ни двойка събра негативната енергия, насочена към ГЕРБ, каза още Борисов. Той благодари на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, която изнесла тежка кампания, но партията се оказала неподготвена за "коварството на БСП“.

"Това е партията, която е убивала и взривявала. Защото не са се научили, защото действат по един и същ начин. И всички атаки, които използваха срещу Цачева..., да не би пък те да са големи хубавици там“, каза Борисов, като подчерта, че "това е партията, която правила Белене, Ловеч, Скравена“.

"Сиреч, тази е истинската същност на БСП - да руши, да взривява линии, да взривява църкви. Сега се кръстят и целуват патриарха. Тяхната метаморфоза е чудовищна. Виждате докъде вчера стига г-жа Лъжа, да ме извиняват, че са дами, ама не могат да лъжат така безогледно", коментира той. По повод твърдението на БСП, че има опасност от спиране на еврофинансирането за наука Борисов заяви, че в понеделник ще иска становище по случая и от Еврокомисията. "Защото от БСП са крали, крали, крали и знаят, че фондовете винаги ги спират като са на управление", добави той.

"Крадецът казва, дръжте крадеца. Ако ги допуснем на изборите да са първи, фондовете винаги ги спират. Вие като дойдете ви ги спират, ние като дойдем един месец след това ги пускат - факт безспорен, написан“, коментира Борисов по повод изказвания на Корнелия Нинова.

Премиерът в оставка припомни какво са заварили след мандата на БСП преди две години – 5.3 млрд. резерв, който сега е 14.5 млрд. лв.

"4.5 млрд. лв. повече приходи агенции, прокуратурата и МВР събраха повече, а не забравихте, че по времето на мандата на БСП те нямаха шеф на митницата“, добави той.

"Платихме вересиите и на синьото правителство преди нас, и на червеното преди нас“, каза той и попита кога КТБ се е сринала, като отново прескочи въпроса за отговорността на ГЕРБ за развитието на банката. "Кога щяхме ние да дадем с Горанов да сринем банката“, попита премиерът в оставка.

БСП отговорна и за бунта в Харманли

Борисов хвърли върху БСП и вината за бунта в бежанския лагер в Харманли.

"Хибридно ни подготвиха. Ние не очаквахме такъв подъл натиск по Харманли. Изведнъж страшна бежанска вълна. Те не бяха виждали жив бежанец. София, Харманли, минаха изборите и няма един бежанец“, поясни той. По думите му това е целево правено, умишлено, за да се знае за какво да се готвят. "Комунистите никога не са били глупави, те са били подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни. Това може да очаквате от тях. Да си видят колко строителни компании имат“, обяви премиерът в оставка.

По думите му четири месеца всички в Европа отчитат рекордния икономически ръст на България, който според последните данни на НСИ на годишна база е 3.6%.

"Обещават на всички всичко. Хората ще се поддадат, убеден съм“, заяви Борисов по повод стратегията на левицата.

"Само преди 2 години тези хора от БСП стояха прави и ръкопляскаха в парламента, когато назначаваха шефа на ДАНС и всички останали. Корнелия съм я гледал с очите си - права, пляска. Ние сме партия на 10 години, ние сме пеленаче. А те са на над 100 години, пет пъти вкарват държавата в национална катастрофа и имат амбицията да се променят“, заключи лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?