ГЕРБ пак се върна към кабинет на малцинството, но с програмна подкрепа

Бъчварова: "Подписът под програмата за стабилно управление ние разбираме като коалиционен ангажимент"

ГЕРБ пак се върна към кабинет на малцинството, но с програмна подкрепа

Успешно приключилият втори тур на преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт (НФСБ-ВМРО) очерта нова, по-размита формула на бъдещото управление – с подписана програма, но без коалиционно споразумение. Патриотите бяха разглеждани като трети коалиционен партньор в съвместно правителство с ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), което да разполага с мнозинство от 126 гласа.

След срещата в четвъртък между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов със съпредседателите на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче стана ясно, че няма да се върви към коалиционно споразумение, а към програмно.

Според Валери Симеонов:

ГЕРБ дали съгласие за оздравяването на КТБ

С Патриотите се разбрали за ограничаване на социалните помощи само до трето дете, за час по родолюбие и всекидневна физкултура

ГЕРБ и Патриотичният фронт са на едно мнение, че Корпоративна търговска банка, в която одиторите установиха загуби за над 4 млрд. лв., трябва да бъде оздравена. "Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави," каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов в четвъртък пред бТВ, малко след преговорите между двете формации, приключили със съгласие за сформиране на правителство. Още

Буквално сме пред подписване на програма за стабилно управление, заяви след края на преговорите лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който от изборите насам говори за програмно правителство, което неговата формация би подкрепила. Двете партии в ПФ са решили да не участват със свои политически представители в кабинета, но да го подкрепят в парламента, след като са подписали програмата му.

Ние приемаме подписите под програмата като политически ангажимент и считаме, че това е достатъчна гаранция за подкрепата, съобщи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос същия модел ли ще бъде приложен и с РБ. От думите ѝ не стана особено ясно как, при положение, че се подписва програма, а не коалиционен ангажимент, в кабинетът ще могат да влязат и други партии, различни от ГЕРБ.

ГЕРБ: "Подписът под програмата разбираме като коалиционен ангажимент"

"Подписът под програмата за стабилно управление ние разбираме като коалиционен ангажимент", уточни още веднъж Бъчварова на въпрос дали с реформаторите ще подписват коалиционен документ, за какъвто говориха след срещата си във вторник.

По този начин показваме политическия модел на политически отговорно управление, заяви Симеонов, който нито веднъж не спомена за поет "коалиционен ангажимент".

На въпрос как ще контролират изпълнението на програмата, той отговори: С нашата ежедневна работа в Народното събрание, с правото ни да имаме достъп до информация от министерствата и с всички права, с които разполага народният представител.

С всички подкрепящи партии ще се парафира един документ

Впоследствие от ГЕРБ уточниха неофициално пред Mediapool, че не възнамеряват да подписват няколко различни документа, а ще парафират само един, но с всички партии, с които са се разбрали. "Това ще бъде програма, за която ще се носи отговорност", казаха от партията. И разясниха, че бъдещият кабинет хем няма да е програмен, въпреки че подкрепящите го ще се подпишат под програма, хем партиите, които гласуват решенията на управляващите, ще носят отговорност, без да имат министри във властта, ако не искат такива.

От ГЕРБ твърдят, че политическите решения (например за персонални промени в правителството), ще се вземат с консенсус, а водещият орган ще бъде парламентът, за да няма "неконституционни формирования като съвета на тройната коалиция" (при кабинета "Станишев").

От Реформаторския блок пък обясниха пред Mediapool, че за тях формулировката "програмно споразумение" е нова, тъй като през цялото време на преговорите с ГЕРБ са дискутирали коалиционно споразумение.

На 10 октомври, преди старта на преговорите, Бойко Борисов заяви, че иска коалиционно правителство със сключено коалиционно споразумение между партиите и участие на техни министри в управлението. Тогава той обясни, че не иска да разчита само на парламентарна подкрепа от други партии за кабинет на малцинството, защото "нищо не им пречи да си измислят след два месеца някаква причина и да спрат да ни подкрепят". С този аргумент той се отметна от предишното си намерение да избегне подписването на коалиция и да се прави "кабинет на малцинството със споделена отговорност" , в който министри да имат и други партии.

Към днешна дата ГЕРБ се връщат към тази изоставена формула, но с тази разлика, че партиите ще "споделят отговорността" само чрез подписана програма, а участието на министри е по желание. Така бъдещият кабинет на Борисов ще бъде по подобие на правителството "Орешарски", което беше без подписано коалиционно споразумение и се ползваше с подкрепа на националистите от "Атака", които не участваха в него.

Тази хлабава формула е удобна за партията мандатоносител ГЕРБ, защото осигурява стабилна подкрепа от формациите, подписали програмата, и ситуационна от тези, които са декларирали, че ще гласуват само едно или друго решение. По-малките партии пък винаги ще могат да се оправдаят пред избирателите си, че не са участвали пряко в управлението, а само са подкрепяли национално отговорни решения.

С "програмното споразумение" се гарантира и подкрепа за кабинет на Борисов от АБВ, с които реформаторите не желаят да влизат в коалиция. С него се изчиства и противоречието между партньорите от Патриотичния фронт, тъй като ВМРО желаеха да влязат в управлението, а от НФСБ – не.

"Така, че отговарям на "жълтите" евентуални въпроси - нито господин Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв си", каза лидерът на НФСБ на брифинга след срещата с ГЕРБ.

ПФ не били националисти, а патриоти

ПФ и ГЕРБ отчетоха "много ползотворна дискусия", на която са изяснени позициите си по програмите на двете формации. След като на предишните преговори са обсъждани само приоритетите на ГЕРБ, сега е дискутирана програмата на ПФ от 94 точки и съвпадението между ГЕРБ и ПФ е над 90 на сто.

Където са останали различия, те не са в принципите, а в технологията и ще бъдат изгладени в работен формат, каза Симеонов. Съгласието между ГЕРБ и ПФ е и по ключови въпроси на управлението, и по актуалните мерки.

На въпрос дали ГЕРБ са консултирали с Европейската народна партия (ЕНП) партньорството си с националистическа формация като Патриотичния съюз, Бъчварова отговори: "Приемаме ПФ като една патриотична формация и тези определения не се отнасят към тях".

На въпрос обсъдена ли е частта от програмата на Патриотите по етническите въпроси, Валери Симеонов даде да се разбере, че ПФ е снел тази част от дневния си ред. Той каза, че "програмата на ПФ е дългосрочна стратегия, на която да служи нашата коалиция".

Симеонов обаче изтъкна, че екипът на Борисов е приел задължителното изучаване на патриотизъм в училище. "Предметът ще се нарича Родолюбие", уточни той.

АБВ отказа коалиция без БСП, но обеща на ГЕРБ подкрепа за политики

Преговорите на ГЕРБ с ПФ бяха предшествани от консултации с партията на Георги Първанов АБВ, която е потвърдила, че не би се присъединила към евентуална дясноцентристка коалиция ГЕРБ – РБ – ПФ , но би подкрепила в парламента конкретни политики.

АБВ биха подкрепили коалиция на първата и втората и политическа сила – тоест ГЕРБ и БСП, заяви избраният за депутат от партията Ивайло Калфин след втория кръг от преговорите с ГЕРБ, на които е присъствал и Бойко Борисов.

"Ние ще бъдем максимално конструктивни, но в дясноцентристка коалиция няма как да участваме”, каза Калфин.

Нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това, заяви от своя страна Румяна Бъчварова. По думите ѝ обаче принципните различия с АБВ не са препятствие пред търсенето на общи решения по много важни за държавата въпроси.

Двете теми, по които ГЕРБ и АВБ са сближили позициите си, са реформа в правосъдната система и реформа в сферата на сигурността, каза още Бъчварова.

Според Калфин една широка коалиция с участието и на БСП ще означава, че всеки поема част от отговорността, защото "има изключително сериозни проблеми пред държавата, свързани с финансовата и стабилност и предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения". Той обясни, че от АБВ държат на това, но няма как да предрекат резултатите от консултациите, като разговорите за формата на бъдещото управление продължават.

ГЕРБ и АБВ са обсъдили изработването на стратегия в областта на енергетиката и че е добре Народното събрание да приеме декларация с националните приоритети, които всички политически групи да подкрепят, информира Ивайло Калфин. По думите му АБВ очаква енергийната стратегия да бъде приета, а детайлите ѝ ще бъдат допълнително разгледани.

"Получихме положителен отглас от ГЕРБ включително за развитието на ядрената енергетика - ако се появи нов инвеститор, различни интереси, максимално публично би трябвало да се разгледат в парламента ", каза още той без да конкретизира за кой ядрен проект говори. Най-вероятно става дума за спрения проект за АЕЦ "Белене", част от "Големия шлем" на бившия президент Първанов, който е лидер на АБВ, но не се кандидатира за депутат.

С предстояща среща между ГЕРБ и БСП, която по настояване на социалистите ще е в Народното събрание, но все още не е уточнено кога, ще приключи вторият кръг от преговорите за сформиране на кабинет, след което се очаква да има по-голяма яснота каква управленска формула се очертава.

Макар че ГЕРБ отказа да формира правителство с ДПС и "България без цензура", двете формации изразиха готовност да го подкрепят в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?