ГЕРБ панически се отказа от общинския 2% данък общ доход

Заден и за размера на данъчния кредит за фирмени стоки, ползвани и за лични нужди

ГЕРБ панически се отказа от общинския 2% данък общ доход

Идеята за допълнителните 2% данък върху общия доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. На редакция ще подлежи пък намерението да се декларира ползването на данъчен кредит от фирмите при покупка на стока или ползването на услуга над 700 лв. и прагът ще е от порядъка на няколко хиляди лева Това заявиха от ГЕРБ в сряда, след като по-рано през деня от Реформаторския блок се обявиха против допълнителния данък върху доходите на физическите лица.

Зам-- председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в парламента, че групата няма да подкрепи предложението на финансовото министерство на новия нолаг.

Публикуваният за обществено обсъждане проект за поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане дава възможност на общините да въведат от 0 до 2 на сто допълнителен данък върху плоския 10-процентен. Парите ще се прибират от агенцията по приходите и после ще се преразпределят към местните власти, които решат да въведат допълнителния налог.

Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира, че надали общините, които наесен предстои да подменят ръководството си, ще се решат на тази стъпка.

Сега обаче Цветанов реши от раз съдбата на допълнителния общински данък, независимо че такъв беше заложен в предизборната кампания на ГЕРБ. Намерението обаче беше до 2 процента от сегашния данък общ доход да отива в общините, а не да се вдига налогът.

Леки различия

От момента на публикуването на проекта за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство, каза зам.-председателят на управляващата партия.

Той обясни, че предложението на финансовото ведомство не е внесено в Министерския съвет.

"Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет", отсече Цветан Цветанов.

Той допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните поправки, сред които е ограничаване на разплащанията в брой, въвеждане на данък за пустеещите земи, авансово плащане на данък върху награди, както и деклариране на ползване на данъчен кредит от бизнеса при покупки и услуги над 700 лв.

По-голям праг за цената на стоките за служебно ползване

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се вдигне прагът за стоки за служебно ползване, за които компаниите, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да информират НАП, ако ще ги ползват и за лични нужди.

Съвсем редовна практика напоследък е на името на фирмата, купувайки автомобили с над 5 места, да се ползват данъчни кредити и след това да се ползват данъчния кредити и за поддръжката на колата - бензин, ремонти, обясни Стоянова. Естествено е, добави тя, през част от времето автомобилите да се ползват и за частни нужди. Съвсем нормално, по думите ѝ, в тези случаи, каквато е и европейската практика, държавата да каже - "част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност и не е редно да я ползвате". Друг е въпросът дали този праг трябва да е 700 лв. , смятам, че той трябва да се вдигне сериозно, за да има необходимия за бюджета ефект, отбеляза председателят на бюджетната комисия. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща за двойно ползване, може би над няколко хиляди лева, уточни Менда Стоянова.

НАП изкуствено търси престъпници

"Ако този закон бъде приет, една фирма може да е спазвала години наред стриктно правилата, да е била проверявана от НАП, да е установено, че е изрядна, но заради една неподадена декларация да се окаже голям закононарушител и длъжник на държавата," аргументира се против текста за 700-те лева данъчен кредит, депутатът от Реформаторския блок Граздон Караджов.

"Защо не се смята, че въпросните покупки са използвани само за служебни цели? Защо априори се твърди, че всяка фирма е мошеник, който по някаква случайност НАП не е могла да излови?", пише още Караджов в позиция, публикувана от сайта "Клуб Z".

Според него проблем е как 200 000 фирми, регистрирани по ДДС, ще намерят сами "разумен подход“ за определяне на процент лично и служебно ползване на купената стока и дали техните аргументи ще бъдат приети от агенцията по приходите.

"Как ще се проверява дали 10% от телефонните разговори или 20% от сърфирането в Интернет са по лични въпроси? Чрез разпечатка? Как ще стане това, без да се наруши закона за личните данни, който повелява, че подобни трафични данни могат да се вземат само с разрешение на съда и то при извършено престъпление или съмнение за подготвяно такова?, чуди се Караджов.

Като един от най-сериозните проблеми пред предложените данъчни промени той посочва липсата на всякаква обосновка - нито колко ще струва администрирането на нововъведението, нито колко приходи се очаква да бъдат събрани чрез него. "Нещо повече – за пореден път се прилага "хубавата“ традиция с един закон да се променя цялото данъчно законодателство с препратки към още 10 данъчни закона. Без анализ на въздействието, разбира се. Защото министерството с подобни "подробности“ не се занимава", заключава представителят на Реформаторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?