ГЕРБ – първа политическа сила по подкрепа, според НЦИОМ

Ако изборите за парламент се проведат в близките дни, най-голяма подкрепа би получила партия ГЕРБ – 23.2%, а втора би била БСП със 17.2%. Това показва представително изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено между 7 и 17-ти юли. Резултатите от изследването бяха оповестени в петък.

Очаквано трето място е на ДПС с 8.9%, следвано от Атака със 7.2% подкрепа.

При запазване на 4 процентната бариера за влизане в парламента, всички останали политически сили остават навън. Така НДСВ би получила подкрепата едва на 2.2% от избирателите, като бе управляваща партия преди 6 години с почти абсолютно мнозинство.  СДС ще получи 1.7%, ДСБ – 0.9%, ССД – 0.9%. С под половин процент подкрепа се ползват и останалите десни партии – ВМРО, БЗНС – НС, Гергьовден.

Близо 34% от хората или една трета от всички избиратели заявяват, че не искат да гласуват, а 2.2% не са решили кого да подкрепят.

Изследването на НЦИОМ показва още, че има драстично разочарование от повечето партии. Спадът на влиянието на БСП е с 48%, (11% отчитат увеличаване на влиянието на левицата), в НДСВ близо 73% губят вяра в партията, в ДПС – това са 19%, в СДС – 77%, в ДСБ – 71%, в останалите по-малки десни партии – с по около една трета намалява доверието.

Същевременно доверието в ГЕРБ нараства със 77%, а към Атака – с 32%.   

Според проучването на НЦИОМ 72% от хората са съгласни да бъде въведен принцип на уседналост на местните избори, като под този принцип се разбира постоянно живеене на дадено място и плащане там на данъци. 12% не са съгласни, а 15% са безразлични.

Евентуално задължително гласуване не се одобрява от повече от половината анкетирани, а една трета го подкрепят.

Изследването на социолозите показва още, че промените в правителството не се посрещат с надеждата, че то ще заработи по-добре – едва 31% от хората мислят, че промените ще се отразят добре на работата му. Близо половината от хората – или 48%, не са оптимисти за подобряване на качеството е резултатността на министерския труд. 

Споделяне

Още по темата

Още от България