ГЕРБ, "Патриотите" и ДПС гласуваха медийния закон "Пеевски"

Антон Кутев предупреди, че "изнасилват общественото мнение", Цонев сравни Пеевски с Тръмп

ГЕРБ, "Патриотите" и ДПС гласуваха медийния закон "Пеевски"

С 92 гласа "за" и с похвални слова от страна на ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти", Народното събрание прие на първо четене медийния закон "Пеевски". Гласуването на законотворческата инициатива на медийния издател и депутат от ДПС Делян Пеевски очевидно бе предварително съгласувано, макар че проектът не е обсъждан в комисии и влезе в дневния ред по процедурата, според която всяка първа сряда на месеца опозицията има право да внася свое предложение. Не е ясно какво ще се случи с паралелно подготвяния правителствен проект за прозрачността на медиите, заради който на КЗК бе възложен секторен анализ.

Председателстващият заседанието този път не показа гласовете по парламентарни групи, каквато е практиката. Според депутата от ДПС Йордан Цонев само от БСП са гласували "против" и "въздържал се", а всички останали са били "за". Всъщност депутатът от левицата Антон Кутев бе единственият, който възрази от трибуната на законопроекта и то именно защото вносител е Пеевски. По думите му поправките в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения имат за цел да изсветлят имиджа на Пеевски и приемането му е "изнасилване на общественото мнение".

От изказвания на депутати на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разбра, че те подкрепят предложенията на Пеевски, който не бе в парламента.

Парламентарният началник на "патриотите" Волен Сидеров призова Кутев, ако има личен проблем с Пеевски, "да иде зад ъгъла на парламента и да го реши".

За какво е законът?

Текстовете предвиждат всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането".

Вносителите обаче правят уточнение, че "финансиране е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити".

От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които личната му групировка е във война от години. Освен това е известно, че и без това финансирането от фондации е публично както на сайтовете на самите донорски организации, така и на Министерство на правосъдието.

За другите начини на финансиране приетия на първо четене проект мълчи. Той не предвижда например декларирането на кредити, благодарение на които съществуват изданията на депутата. 

Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

Проектът бе внесен за обсъждане в пленарна зала, без да бъде обсъден във водещата ресорна комисия по култура и медии. Нейният председател Вежди Рашидов (ГЕРБ) обаче пламенно го защити. За да прокара проекта на Пеевски, ДПС се възползва от правилника на парламента, който дава право на опозицията всяка първа сряда на месеца да внася като първа точка желан от нея закон.

Текстовете бяха представени в пленарната дала от депутата от ДПС Велислава Кръстева, която е техен съвносител, но основната защитна пледоария бе изнесена от колегата ѝ Йордан Цонев, утвърден съавтор на Пеевски по други закони.

Антон Кутев: С този законопроект Пеевски изнасилва обществото

Единственият народен представител, осмелил се да се изкаже против проекта, но и да изрази позиция за ролята на Пеевски в държавата, бе социалистът Антон Кутев. Макар че парламентарната група на БСП винаги е доста шумна и аплодира своите оратори, този път остана доста по-смълчана след изказването на Кутев.

"Не мога да подкрепя законопроекта за задължителното депозиране на печатни издания, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността", заяви той.

Според него с този законопроект се казва на българските граждани, че "има хора в държавата, които могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, дори и Народното събрание, не може по някакъв начин да реагира".

"Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса и то често пъти в недопустими размери", допълни Кутев. По неговите думи в последните 20 години сме извървели път в посока на изсветляване на тези взаимовръзки, но този път е недостатъчен.

Кутев подчерта, че няма как да убеди своите избиратели, че един от вносителите на закона - депутатът от ДПС Делян Пеевски, не е символ на смесването на бизнес и политика: "Най-малкото е неговото присъствие или неприсъствие в Народното събрание, защото неговите влияния върху политическата система са много по-големи".

Кутев декларира, че ако в този законопроект не е участвал Пеевски, е щял да бъде законопроект, който има своите цели, върви във вярната посока и се опитва да изсветли имиджа на Пеевски. "С подписа на Пеевски под този законопроект се върви към изсветляване на образа на Пеевски, но с неговия подпис това е изнасилване на общественото мнение", каза той.

"С неговия подпис, той става желание или опит да се покаже на цяла България, че никой нищо не може да му направи. Няма да го подкрепя не заради съдържанието на текстовете, а заради това, че самото присъствие на Делян Пеевски е предизвикателство към обществото", каза още Кутев. По думите му "ако този законопроект мине, заглавието във вестниците ще бъде: "Парламентът подкрепи Пеевски", а това стига, за да се срине цялата среда.

Цонев защити Пеевски с цитати от медиите му

Йордан Цонев защити законопоректа и Пеевски с опорни точки и цитати от медиите му.

"Г-н Пеевски е обвиняван от демократичната преса, която е чиста фабрика за фалшиви новини, че е монополист. Този закон предвижда точно обратното - да се изсветли средата", каза Цонев.

"Г-н Пеевски е народен представител като вас, г-н Кутев, и като мен. Законопроектите, които е внесъл, са повече от вашите", продължи той в реплика на депутата от БСП, който припомни, че неуспелият шеф на ДАНС не стъпва в парламента.

"Неприемането на този законопроект обслужва всички тези, които произвеждат фалшиви новини, обслужва техните клевети да стават истина в българското общество", каза още Цонев и обобщи: "Няма никакво доказателство, че твърденията за Пеевски са верни".

"Българският Тръмп"

Дебатът и размяната на реплики продължиха. Визирайки внезапното забогатяване на депутата Пеевски и порочното смесване на власт и бизнес, Антон Кутев попита "законно ли е преди четири години да нямаш нищо в декларацията, а после да имаш милиони – ами законно е".

Ако Пеевски иска да изсветлява бизнеса си, да го прави, но да не замесва парламента в това, каза депутатът. Йордан Цонев му отвърна, че е грозна грешка някой да се занимава с произхода на средствата на този или онзи и изброи политици като Доналд Тръмп и Силвио Берлускони, които имат бизнеси.

"Този законопроект показва на всички как един бизнесмен иска всичко да е ясно и чисто", заяви Цонев.

Рашидов: Отвънка има едни хора, които такъв вой ще нададат

Макар че поверената му комисия не обсъди законопроекта пет месеца, Вежди Рашидов обяви, че ще го подкрепи, тъй като "обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици и начина на финансиране на медиите".

"Медиите формират обществено мнение и е много важно да знаем кой седи зад тях. С пари могат да се купуват съвести и купените съвести могат да диктуват какво да се публикува и срещу кого да се публикува", каза още Рашидов.

"Нека да знаем, че той (законопроектът - бел. авт.) не е само на Делян Пеевски", допълни той.

Рашидов, който навремето се обяви за "мултак", се обърна към депутатите от БСП: "Бях приятел на Илия Павлов, но колко от БСП близахте чиниите на Илия Павлов?".

Според него проектът на Пеевски ще "въведе ясни правила за публичността и финансирането на медиите".

Той успокои Йордан Цонев, че законът няма да бъде отложен, но апелира за по-дълъг срок за обсъждане между първо и второ четене - но не защото текстовете са спорни, а защото "отвънка едни хора, които не знам доколко са свободни медии, но такъв вой ще нададат за свободата на словото".

"Имало е случаи на журналист да му кажа, че са му големи ушите, а той вика "нарушавате свободата на словото”, даде пример шефът на медийната комисия.

След удобно подадената реплика от Рашидов, Цонев отново се възползва от възможността да нападне "демократичната преса, която говори за свободата на словото".

"Нека надигнат вой, господин Рашидов, нека вдигнат вой...Едни и същи хора, едни и същи медии, едни и същи журналисти, от години говорят и питат "това на кого е собственост?". Когато този законопроект влезе, вдигнаха вой до небесата, въпреки че той ще отговори на тези въпроси", разпали се Йордан Цонев и попита: "Виждали ли сте такова лицемерие?".

След което отново прибегна до цитат от медиите на Пеевски - че с този законопроект "отнемаме хранителната среда на фалшивите новини и клепането в тази държава".

"Костов е виновен"

В защита на закона Рашидов каза как последните 10 години се е нагледал на свободия на словото, затова свобода можела да се въведе само със закон.

И заяви, че винаги е защитавал свободата на словото: "Дори по времето на Костов аз и Волен Сидеров бяхме обявени за врагове на нацията. Още тогава сме се борили за свобода на словото"..

"Името на вносителя не ни интересува, който има проблем с него да го реши зад ъгъла"

Едва чул името си, изказване побърза да направи и шефът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, които по принцип твърдят, че ДПС е една от най-големите беди за България. "Патриотите" обаче правят разграничение между ДПС и Пеевски, което е видно от факта, че хора на Пеевски са членове на правителството от квотата на "Атака".

"Депутатът Пеевски е един от вносителите. Оказа се че името му е по-важно от самия текст на закона", заяви лидерът на "Атака". Той определи законопроекта като "нещо добро за здравето на обществото" и поиска на второ четене да бъде приет и текст, според който собствениците на медиите и журналистите публично декларират приходите си. "Медиите са тези, които очернят и избелват някого", каза още Сидеров.

След което призова Антон Кутев, ако има личен проблем с Пеевски, "да иде зад ъгъла на парламента и да го реши".

Изказването на Сидеров сложи край на дебата и текстовете бяха гласувани. За тях като една парламентарна група вот дадоха ГЕРБ, ДПС и т.нар. Патриоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?