ГЕРБ, патриотите и "Воля" гласуваха по-висок акциз за бездимните цигари

Предложението за по-висока ставка мина на първо четене, но ще бъде коригирано

Сн. БГНЕС

По-високият акциз за т.нар. бездимни цигари беше одобрен на първо четене от парламента с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Общо 101 депутати, подкрепиха законопроекта, внесен от над 40 депутати и защитаван от Менда Стоянова. Против текстовете бяха БСП и ДПС - 63-ма народни избраници.

Приетите текстове предвиждат изравняване на акциза на нагреваемите цигари с този на конвенционалните. От ГЕРБ обаче поеха ангажимент увеличението да бъде по-малко. Обсъжданият процент е 40% от ставката за обикновените цигари при 26 на сто в момента. Ставката трябва да се вдигне от 1 октомври.

Предложението за по-висок акциз беше обосновано с това, че така ще се увеличат постъпленията в бюджета, тъй като потреблението на нагреваеми цигари се увеличава и делът им вече е 1.6 на сто от пазара и е нараснал с 50% за година. Загубите от акциз били милиони левове, посочи Менда Стоянова. Увеличаването му щяло да доведе до повече постъпления, които ще дадат възможност да се отделят пари за хората с увреждания и други социални дейности.

Сред основните аргументи на опонентите са, че с вдигането на акциза се нарушава законът за публичните финанси, защото не може да се променят данъчни ставки в средата на годината, както и, че няма доказателство за по-малката вреда на електронните цигари.

В момента единствените нагреваеми цигари, които се предлагат в България, са произвежданите от "Филип Морис".

В дебата с левицата Стоянова обяви БСП за рекламни агенти на бездимните цигари, защото оспорват увеличаването на акциза. Те пък я обвиниха в лобизъм в полза на производителите на обикновени цигари. "Аз съм непушач, освен това съм лобист, известен лобист за приходите в бюджета. За разлика от това няма да бъда рекламен агент на нагреваемите тютюневи изделия. И моля, всички колеги да се ограничават от тази функция", отговори Стоянова.

Левицата поиска диференциран подход и следване на практиките на ЕС. "Ще гласувам "против", както препоръча и премиерът Борисов", обяви Румен Гечев. Борисов поиска законопроектът за вдигане на акциза да бъде изтеглен заради недоволството, което породи. Според Гечев мотивите не дават разчети какво ще е въздействието върху приходите и какви ще са промените в разходната част.

"Чухме за някакви 15 милиона допълнителни приходи, 20 милиона допълнителни приходи, след това два - три милиона допълнителни приходи. Къде са разчетите? В мотивите - няма ги", заяви депутатът от левицата.

"Законодателят е предвидил промяна в данъчните ставки да се прави от началото на годината", подкрепи колегата си от БСП Йордан Цонев от ДПС. Нямало и как да се иска преференция за този продукт, само защото е по-малко вреден. По думите му, не е сериозно да се изтъкват фискални аргументи в средата на годината или такива за по-малка или по-голяма вреда.

Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") посочи, че минималното увеличение ще бъде поето на практика от производителите, а на база на това как ще се повлияе пазарът по-нататък ще вземе и решение как да се промени тази акцизна ставка.

В законопроекта се предвижда още задължителен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра. Целта е оптимизиране на контрола по продажбите на бира. Според левицата това ще доведе до поскъпване на бирата. Задължението за бандерол за големите опаковки бира трябва да влезе от 1 януари 2019 г.

"От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира. И аз се чудя за какво посягате и на това удоволствие на българина. Ако слушаме премиера, сме преборили контрабандата. Бориме, бориме - ми тя цялата икономика вече трябва да е светла. Този закон ме съмнява дали е писан от вас (Менда Стоянова -бел. ред.). Вече стана масова практика Министерският съвет да пише закони и да ги внася през народни представители. Познавайки вашата експертиза, не вярвам да сте се объркала", посочи Драгомир Стойнев от БСП.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734