ГЕРБ, патриотите и "Воля" гласуваха по-висок акциз за бездимните цигари

Предложението за по-висока ставка мина на първо четене, но ще бъде коригирано

Сн. БГНЕС

По-високият акциз за т.нар. бездимни цигари беше одобрен на първо четене от парламента с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Общо 101 депутати, подкрепиха законопроекта, внесен от над 40 депутати и защитаван от Менда Стоянова. Против текстовете бяха БСП и ДПС - 63-ма народни избраници.

Приетите текстове предвиждат изравняване на акциза на нагреваемите цигари с този на конвенционалните. От ГЕРБ обаче поеха ангажимент увеличението да бъде по-малко. Обсъжданият процент е 40% от ставката за обикновените цигари при 26 на сто в момента. Ставката трябва да се вдигне от 1 октомври.

Предложението за по-висок акциз беше обосновано с това, че така ще се увеличат постъпленията в бюджета, тъй като потреблението на нагреваеми цигари се увеличава и делът им вече е 1.6 на сто от пазара и е нараснал с 50% за година. Загубите от акциз били милиони левове, посочи Менда Стоянова. Увеличаването му щяло да доведе до повече постъпления, които ще дадат възможност да се отделят пари за хората с увреждания и други социални дейности.

Сред основните аргументи на опонентите са, че с вдигането на акциза се нарушава законът за публичните финанси, защото не може да се променят данъчни ставки в средата на годината, както и, че няма доказателство за по-малката вреда на електронните цигари.

В момента единствените нагреваеми цигари, които се предлагат в България, са произвежданите от "Филип Морис".

В дебата с левицата Стоянова обяви БСП за рекламни агенти на бездимните цигари, защото оспорват увеличаването на акциза. Те пък я обвиниха в лобизъм в полза на производителите на обикновени цигари. "Аз съм непушач, освен това съм лобист, известен лобист за приходите в бюджета. За разлика от това няма да бъда рекламен агент на нагреваемите тютюневи изделия. И моля, всички колеги да се ограничават от тази функция", отговори Стоянова.

Левицата поиска диференциран подход и следване на практиките на ЕС. "Ще гласувам "против", както препоръча и премиерът Борисов", обяви Румен Гечев. Борисов поиска законопроектът за вдигане на акциза да бъде изтеглен заради недоволството, което породи. Според Гечев мотивите не дават разчети какво ще е въздействието върху приходите и какви ще са промените в разходната част.

"Чухме за някакви 15 милиона допълнителни приходи, 20 милиона допълнителни приходи, след това два - три милиона допълнителни приходи. Къде са разчетите? В мотивите - няма ги", заяви депутатът от левицата.

"Законодателят е предвидил промяна в данъчните ставки да се прави от началото на годината", подкрепи колегата си от БСП Йордан Цонев от ДПС. Нямало и как да се иска преференция за този продукт, само защото е по-малко вреден. По думите му, не е сериозно да се изтъкват фискални аргументи в средата на годината или такива за по-малка или по-голяма вреда.

Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") посочи, че минималното увеличение ще бъде поето на практика от производителите, а на база на това как ще се повлияе пазарът по-нататък ще вземе и решение как да се промени тази акцизна ставка.

В законопроекта се предвижда още задължителен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра. Целта е оптимизиране на контрола по продажбите на бира. Според левицата това ще доведе до поскъпване на бирата. Задължението за бандерол за големите опаковки бира трябва да влезе от 1 януари 2019 г.

"От ГЕРБ искат да вдигнат данъка и на наливната бира. И аз се чудя за какво посягате и на това удоволствие на българина. Ако слушаме премиера, сме преборили контрабандата. Бориме, бориме - ми тя цялата икономика вече трябва да е светла. Този закон ме съмнява дали е писан от вас (Менда Стоянова -бел. ред.). Вече стана масова практика Министерският съвет да пише закони и да ги внася през народни представители. Познавайки вашата експертиза, не вярвам да сте се объркала", посочи Драгомир Стойнев от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес