Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ печели, БСП се срива и изравнява с ДПС, Бареков и РБ влизат в ЕП

Червените са в паника, че ДПС може да ги изпревари; Местан уклончив за бъдещето на управляващите

66 коментара
ГЕРБ печели, БСП се срива и изравнява с ДПС, Бареков и РБ влизат в ЕП

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният ѝ партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си и не само че настига социалистите, но и може да има по-голям резултат, според данни от паралелното преброяване към 22 ч. в неделя. Партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч, както и Реформаторският блок (РБ), който прескача бариерата и вкарва 1 евродепутат.

 

Бившите управляващите печелят с над 10% разлика. БСП е втора, но ДПС я настига и разликата между тях се стопи до 1 процент по данни от паралелни преброявания към 22 ч. в неделя. Двама евродепутати ще има "България без цензура" и евентуално един - Реформаторският блок.

"Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ.

 

Така, според прогнозните резултати, България ще изпрати общо 7 евродепутати в Европейската народна партия (ЕНП), която се очертава и победител в европейски мащаб с около 10% пред водената от Сергей Станишев Партия на европейските социалисти (ПЕС), която ще получи четирима български представители (или петима). Ако ДПС успее да вкара и четвърти евродепутат, той ще е за сметка на петия на БСП и така движението ще допринесе за АЛДЕ. Николай Бареков и вторият в листата на ББЦ Ангел Джамбазки ще бъдат независими в ЕП.

 

Местан не успокои БСП за бъдещето на управлението

 

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер поиска незабавната оставка на правителството. БСП заявиха, че заедно с ДПС печелят изборите, но лидерът на движението Лютви Местан не бе така категоричен за бъдещото на управляващата коалиция.

 

Попитан дали подкрепата на ДПС за правителството остава силна, Лютви Местан заяви: "ДПС е коректен коалиционен партньор, който далеч преди вота обаче заяви, че ще уважи вота на суверена. Днес потвърждавам тази своя политическа дума. Ние
признаваме изборния резултат и като видим окончателните данни, ще направим оценка и за резултата на победителя". Той увери, че тази оценка ще е "достатъчно коректна".

 

Той уточни, че от партията очакват да реализират и четвърти мандат в ЕП, при сегашни три. "Ще бъдем изправени пред една реалност, ако ДПС има три реализирани мандата и пред съвършено различна, ако сме реализирали четири, каквито очаквания имаме”, коментира още Местан.

 

Партии / Агенции

Алфа Рисърч

Галъп

Сова Харис

Медиана

Екзакта

ГЕРБ

29.9%

30.0%

29.5%

27.6%

30.7%

КБ

19.5%

18.5%

18.4%

20.2%

19.4%

ДПС

18.2%

18.4%

20.4%

14.5%

16.8%

ББЦ

10.8%

10.4%

11.4%

12.6%

10.8%

РБ

6.3%

6.0%

5.4%

7.3%

6.5%

АТАКА

3.2%

3.0%

*

*

3.0%

АБВ

4.0%

4.3%

*

*

4.0%

НФСБ

2.9%

3.0%

*

*

2.8%

Зелените

0.5%

*

*

*

*

* - няма данни

 

Избирателната активност, по неокончателни данни към 21 ч., е 34.82 на сто, съобщиха от ЦИК, където очакват данните от Ловеч, с които активността ще се качи до 37 - 38 процента - приблизително същото ниво, каквото беше на предишните избори за Европарламент.

 

Най-висока е била избирателна активност в район Кърджали - 43 процента, а в Стара
Загора - 41 процента. В столичните избирателни райони са гласували около 34 процента от имащите право на глас.

 


Изборният ден бе белязан от множество сигнали за нарушения и аномалии, включително с присъствието на над 50 000 наблюдатели, голяма част от които свързани с партии.

Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на ДПС, разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното:

ГЕРБ:
1. Томислав Дончев
2. Андрей Ковачев
3. Мария Габриел
4. Владимир Уручев
5. Ева Паунова
6. Емил Радев


Ако БСП има петима евродепутати, това биха били:
1. Сергей Станишев
2. Илияна Йотова
3. Георги Пирински
4. Петър Курумбашев
5. Достена Лаверн


Първите трима в листата на ДПС, което със сигурност са избрани за евродепутати са:
1. Филиз Хюсменова
2. Делян Пеевски
3. Неджми Али

Коалиция "България без цензура":
1. Николай Бареков
2. Ангел Джамбазки

Реформаторски блок:


1. Меглена Кунева


Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%.

 

Срив при БСП, силно представяне на десните

 

Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка.

 

В коментар от данните от екзит пола социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", чиито прогнози, направени преди изборите, се доближават най-много до реалните резултати, заяви пред БНТ, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15.5% от гласувалите. Тя определи като изключително сериозно и силно
представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на РБ, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на ББЦ, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС.

 

Неизвестни при разпределението на мандатите

Първан Симеонов от агенция "Галъп", която до последно прогнозираше лека преднина на БСП или паритет на БСП и ГЕРБ, открои три "изненадващи развития - учудващо слаба БСП,
разпиляване на "заблудени" гласове към първата партия в бюлетината "Българска левица". Симеонов посочи и сравнително силното по думите му представяне на ББЦ и РБ, добавяйки, че не би определил това като изненада.

Първан Симеонов прогнозира 6 места за ГЕРБ, 4 – за Коалиция за България, 3 - за ДПС, 2 - за ББЦ, 1 – за РБ. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов.

 

Бареков е взел електорат на ГЕРБ и БСП

 

Коалицията около ББЦ е получила вота на избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избирателите на ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за КБ, а 15% от далите вота си за ББЦ не са участвали на последните парламентарни избори, по данни на "Галъп".

 

България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на "Атака", коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Според него резултатите от
евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година.

ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев.

По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес -
отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете. Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се
объркали, посочи Райчев.


На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто.

 

Преференциите може да пренаредят листите на Реформаторите и Бареков

Преференциален вот са упражнили 42.6% от всички гласували, по данни на "Галъп". Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2%. Следват избирателите на ББЦ 51%, "Атака" - 43.5, НФСБ - 43%, АБВ - 42.7, БСП - 42.3, "Глас народен" - 40%, ГЕРБ - 39.4%, "Зелените - 36.1, ДПС – 34.6 %.


Преференциалният вот може сериозно да обърка сметките на партиите и да размести челата на листите, които вече се смятат за бъдещи евродепутати.

 

Сериозни съмненията за подобни обрати социолозите от Галъп имат за Реформаторския блок и за коалицията на новия политик Николай Бареков – България без цензура.

 

По неофициална информация на Mediapool въпреки, че преференциалният вот за ДСБ в рамките на РБ е твърде фрагментиран и се разделя между Радан Кънев и Светослав Малинов, е твърде вероятно Малинов да измести Меглена Кунева от първото място.

 

Далеч по-драматично обаче е положението в коалицията на Бареков "България без цензура – ВМРО – БЗНС и Гергьовден". Според сведенията на наблюдатели в столичния квартал "Христо Ботев" голяма част от ромския вот е именно за ББЦ, но в поне половината от бюлетините има отразена преференция за номер 13 в листата, която е Тезджан Наимова.

 

"Има дори аномалия – очевидно хората не са разбирали как да гласуват за 28 и за 13 и затова има отбелязан 28-и номер сред партиите и 13-ти номер пак сред партиите, което прави бюлетината невалидна. Има и гласове за номер 13 (АБВ) и пак номер 13 в листата", твърдят наблюдатели.

 

Освен преференциалния вот за Наимова в ромските секции, много отразени преференции за ББЦ има за третата в листата и зам-председател на Барековата партия – Рада Коджабашева и за шестата в листата – Даниела Колева от "движението" "Евромайки".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

66 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Майк
  #66

  Какво ви казах, ходих за риба с лодката. Убедително спечелиха платерините, около 35% (шест парчета) на първи кръг. Имаше и дребосък, но оттук-оттам и не прескочи бариерата за съставяне на основно ястие. Добавихме малко купен вот- десетина тлъсти попчета от един харпунджия. Все пак, всичко мина през тигана. Малките ги поръсих с лимон и ги изпзпах с чесън за мезе на водката, пък после дойде редът на мазните "евродепутати" с бяло винце.

 2. Stanimir Petrov
  #65

  Най-тъпите избори от 90г. насам! Избор между куцо, кьораво и сакато. Между Цв. Василев, Прокопиев и Пръмова. Още 2- 3 пъти такива избори и България ще стане чисто географско понятие. Така както е днес "Тракия".

 3. andrei_deactivated_1414012191
  #64

  Катастрофална загуба за рубладжиите на тези избори, за агентите на Русия в България! Началото на края на БСП, която постепенно ще се свие до десетина процента и това и е много! Чудя се как посмешището на форума ,руският трол Михаил Михайлович изобщо се обажда? Но това са хора, които и да им се изхрачиш, роса им паднала.

 4. Dr. Mancho
  #63

  Бате Майк, че ти си по-червен от дупЕто на павиан, как да няма за кого да глаусваш?? :))) Или щом не печелите, не ти е кеф и не си гласувал? :))

 5. Майк
  #62

  Бате ти Майк не гласува (няма за кого), но всеки нов ден печели (поне) една победа.

 6. Londoner
  #61

  Трябва да е много готино винаги да си победител като Майки. Каквото и да стане, той винаги ще го извърти, за да излезе, че БСП са победили. Лошото за него и за БСП е, че само те си вярват. Абе, Майки, ти да не би всъщност да си Станишката???

 7. Boriana Boneva
  #60
 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #59
 9. daskal
  #58

  Да ни е честит Бареков! Като гледам кого си избрахме - липсва ни само Симеон Сакскобугготски. Ама направо ни липсва.

 10. Boriana Boneva
  #57

  изборите минаха като ПОЛУнационални. Ниска избирателна активност като на европейски, резултат като на вътрешни. Но при едни национални да не забравяме че националистите ще се мобилизират, че ГЕРБ ще мобилизира не само местните си структури и ще заработи страха от времето на правителството Борисов, а БСП ще се люпи. Ние десните ще сме изправени пред голямо изпитание. Едно е ясно- само единството ни помага. Иначе бойковизацията не ни мърда. Което като явление не е нещо невиждано в България. Историята ни преди 1944 г. и след това потвърждават склонноста на българина към авторитарното управление и същите личности.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.