ГЕРБ печели изборите, но вариантите за коалиция намаляват

Възможно е в парламента да влязат само 4 партии – без РБ и дори без "Воля"

ГЕРБ е първа на изборите с между 5 и 6 процента преднина пред БСП, а в парламента със сигурност влизат само още две политически сили - ДПС, "Обединени патриоти". Това показват неокончателните данни от паралелните преброявания на някои от социологическите агенции.

Според данните на "Алфа рисърч" партия "Воля" също е сигурен участник в бъдещия парламент (4,8%). Паралелните преброявания на "Галъп интернешънал" и "Маркет линкс" обаче оставят партията на Веселин Марешки на ръба на 4-процентовата бариера (4,! и 4,01%).

Близо до бариерата за влизане в парламента, но и според трите агенции по-вероятно извън него остава коалицията "Реформаторския блок – Глас народен".

ДПС, макар отново да е победител в Кърджали с 50.6 на сто, губи сериозна подкрепа в сравнение с предишни избори, които е печелила в региона с две трети от вота на избирателите. Сега конкурентната партия ДОСТ на Лютви Местан взема 18.7 процента от гласовете, ГЕРБ – 14.2%, а БСП – 9%. Това разчупване на вота сочи, че регионът вече не се държи от ДПС, коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

В лидерската битка в 25-ти МИР в София безспорен победител е Бойко Борисов, следван от Корнелия Нинова, а на трета позиция е Христо Иванов, председател на "Да, България", на четвърто и пето място са "Реформаторски блок – Глас народен" и "Нова република".

Партия "Воля" на бизнесмена Веселен Марешки постига резултат от 5% в 25-ти МИР, което до голяма степен се дължи на вота на кв. "Люлин" заради откритата преди седмица в квартала негова бензиностанция с по-евтини горива.

Същият ефект Марешки постигна на президентските избори миналия ноември, когато жителите на Варна масово подкрепиха президентската му кандидатура.

Сега обаче "Воля" е трета политическа сила във Варна, след БСП, която получава 24.5 процента от подкрепата в града, и лидера ГЕРБ с 33.5 на сто от бюлетините.

Ако тези резултати се потвърдят при реалното преброяване, вариантите за съставяне на управляваща коалиция силно се стесняват.

Ако Реформаторите влязат в 44-то Народно събрание, ГЕРБ ще е в състояние да повтори управленската формула от предходния парламент в коалиция с тях и "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО, "Атака"), които на тези избори ще бъдат трета или четвърта политическа сила – преди или след традиционния балансьор ДПС. В случай че РБ не преодолее изборната бариера за влизане в парламента, за управленско мнозинство ще е нужна подкрепата на още една политическа сила - възможно е това да е "Воля".

Ако обаче и партията на Марешки отпадне, задачата пред победителите в изборите става още по-трудна, като се има предвид изглеждащата невъзможна засега "голяма" коалиция с БСП и засвидетелствената поне на думи от лидера на ГЕРБ недопустимост на коалиция с ДПС.

"Резултатът към този момент е категоричен, постъпихме преди няколко месеца морално, подадохме оставка и се преброихме, така че този резултат препотвърди категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението и е длъжен на направи правителство", каза Бойко Борисов след края на изборния. Лидерът на ГЕРБ отказа да отговори с кои партии ще преговаря за бъдещо управление и с кои – не, като се аргументира с липсата на окончателни резултати.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви категорично, че партията ѝ "няма да участва в разговори и преговори за съставяне на коалиция".

ГЕРБ запазва подкрепата от 2014 г., БСП я удвоява, националистите и ДПС губят

ГЕРБ получава между 1 100 000 и 1 150 000 гласа, с което запазва подкрепата си от изборите през 2014 г. БСП взима на тези избори около 1 милион гласа, което е двоен ръст спрямо предходния предсрочен парламентарен вот през 2014 година.

Любопитен момент е, че коалицията "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО, "Атака") има малко над 300 000 гласа, което е спад в сравнение с президентския вот, когато кандидатът им Красимир Каракачанов получи половин милион гласа или над 200 000 гласа повече, отколкото обединението получава сега. Дори на предходните парламентарни избори "Патриотичният фронт" и "Атака" сумарно получиха около 390 000 гласа.

Сериозен спад се регистрира и при ДПС, които по предварителни данни (без гласовете от Турция – бел.ред) имат малко над 280 000 гласа, с около 30 000 гласа над резултата на подкрепения от тях Пламен Орешарски на президентския вот и с около 200 000 по-малко от резултата им на изборите за Народно събрание през 2014 година.

Монолитният вот за ДПС е донякъде разбит преди всичко от ДОСТ, въпреки че създадената от отлъчения от движението Лютви Местан партия най-вероятно няма да успее да влезе в парламента.

При 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч" резултатите са:

ГЕРБ: 33.2%

БСП: 27.9%

Обединени патриоти: - 8.9%

ДПС: 10.6%

Воля: 4.8%

Реформаторски блок-Глас народен: 3.7%

Да, България: 2.7%

Нова Република: 2.5%

"АВБ- Движение 21": 1.8%

ДОСТ: 2.9%

Данните на "Галъп интеренешънъл" /при 100% паралелно преброяване/ са сходни, но с тази разлика, че коалицията на Реформаторския блок е под четирите процента:

ГЕРБ: 32.9%

БСП: 28.1%

Обединени патриоти: - 9.5%

ДПС: 9.3%

Воля: 4.1%

Реформаторски блок-Глас народен: 3.3%

Да, България: 3%

Нова Република: 2.4%

"АВБ- Движение 21": 1.7%

ДОСТ: 3.2%

Според "Екзакта" към 20.10 часа за ГЕРБ са гласували 33.5 на сто, за "БСП за България" - 27.1 на сто:

ГЕРБ: 33.5%

БСП: 27.1%

Обединени патриоти: - 9.5%

ДПС: 7.2%

Воля: 5.4%

Реформаторски блок-Глас народен: 3.9%

Да, България: 3%

Нова Република: 3.3%

"АВБ- Движение 21": 2.4%

ДОСТ: 2.5%

"Маркет линкс" /при 100% паралелно преброяване/ изглежда така:

ГЕРБ: 33.7%

БСП: 27.8%

Обединени патриоти: - 8.7%

ДПС: 9.4%

Воля: 4.01%

Реформаторски блок-Глас народен: 3.2%

Да, България: 3.2%

Нова Република: -

"АВБ- Движение 21": -

ДОСТ: -

Извънредните парламентарни избори тази неделя преминаха под знака на почти истеричната кампания в последните дни за "турска заплаха", както и остро противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което не дава шанс за голяма коалиция между първите две партии.

Тази година за пръв път няма международен пресцентър в НДК, а ГЕРБ, БСП и ДПС предварително заявиха, че ако дават пресконференции в изборната нощ, това ще става в партийните им централи.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?