ГЕРБ печели в 17 областни града, но губи шест

Изборите в Шумен и Ловеч са решени с фотофиниш

снимка БГНЕС

ГЕРБ може да се смята за победител в изборите, но партията бележи значително отстъпление в местната власт, показват официалните данни на Централната избирателна комисия при въведени 100% от изборните протоколи. Управляващите печелят в 15 областни града със свои кандидати и в два с припознати кметове (Кюстендил и Монтана). Преди четири години ГЕРБ спечели в 21 областни града с изцяло свои номинации.

БСП отвоюва четири областни града – Русе, Перник, Разград и Благоевград. Антисистемни кандидати спечелиха срещу управляващите в Ямбол и Видин. Кметовете на разпадналия се “Реформаторски блок“ Георг Спартански (независим, подкрепен сега от Демократична Бълария) в Плевен и Йордан Йорданов (Движение България на гражданите) в Добрич получават от съгражданите по още един мандат. Изборите в Кърджали бяха решени още на първи тур от кмета на ДПС.

Фотофиниш

Без никакво съмнение най-оспорвани бяха изборите в Шумен. Там кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов печели с едва 77 гласа преднина пред Венцислав Венков от БСП. Победителят печели с 48.57% (12 538 гласа) срещу 48.27% (12 461 гласа) за втория.

В Ловеч положението е сходно. Досегашната кметица Корнелия Маринова (ГЕРБ) има 48.45%, а Радина Банкова (БСП) – 46.45%. Разликата между двете е 350 гласа.

Останалите кметове на ГЕРБ

Столицата се печели от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), която обаче не успя да вземе повече от половината гласове дори и на балотажа - 49.98%. Претендентът Мая Манолова (независима, БСП) остана 45.13%, а 4.89% от столичани са гласували с “Не подкрепям никого“. В София ГЕРБ отбелязва значително отстъпление в районите на града, защото губи изборите в 12 от тях. Управляващите ще имат кметове в останалите 12 района.

Във Варна Иван Портних (ГЕРБ) спечели очаквано балотажа с 60.79% срещу крайния националист Костадин Костадинов (Възраждане), който остана с 36%. Интересното е, че на втория тур Портних има с 500 гласа по-малко, отколкото на първия – 49 200 гласа. Костадинов обаче не успя да мобилизира достатъчна подкрепа, за да измести фаворита.

Пловдив заложи на Здравко Димитров (ГЕРБ), който взема 57.32% срещу Славчо Атанасов (НФСБ), останал с 38.1%.

В Силистра досегашният кмет Юлиян Найденов (ГЕРБ) има 52.12, а претендентът и бивш евродепутат Момчил Неков (БСП) е с 45.63.

Управляващата партия запазва контрола върху Сливен чрез Стефан Радев, който печели балотажа убедително с 64.75%, а Кольо Илиев (БСП) е с 32.71%

В Смолян досегашният кмет Николай Мелемов (ГЕРБ) е с 56.73%, а конкурентът му Стефан Сабрутев (БСП) има 40.52%

В Търговище Дарин Димитров от ГЕРБ успява да обедини около себе си съгражданите си срещу Хамди Илиязов от ДПС. Кандидатът на ГЕРБ печели с 69.41% срещу 29.27% за втория.

Опозицията

На тези местни избори БСП наистина може да се похвали, че започва връщането си в местната власт. В Русе Пенчо Милков (БСП) успява да капитализира тежките проблеми на местната организация на ГЕРБ и печели 60.53% от гласовете. Претендентът Диана Иванова (ГЕРБ) има 36.63%.

Другата голяма победа за БСП е в Перник, където Станислав Владимиров взема 50.27% на балотажа, а досегашната кметица Вяра Церовска (ГЕРБ) е с 47.68%. В Благоевград, където управляващите от ГЕРБ инвестираха милиони в програмата за саниране на панелките, печели Румен Томов (независим, подкрепен БСП) с 56.61%, а досегашният лмет Атанас Камбитов (ГЕРБ) има 41% на балотажа.

В Разград бившият кмет Денчо Бояджиев (БСП) се връща на позицията с 54.32%, а досегашният Валентин Василев (ГЕРБ) отстъпва с 42.48% (загубен от ГЕРБ).

Шарените градове

СДС може да се похвали, че има изцяло свой кмет, след като спечели изборите във Видин с Цветан Ценков (СДС), който получи 58.27% на балотажа срещу Огнян Ценков (ГЕРБ) с 39.49%.

В Ямбол голямата изненада Валентин Ревански (Пряка демокрация) има 61.92%, а Катя Георгиева от БСП едва 35.27%. Ямбол бе катастрофално загубен от управляващата партия ГЕРБ, която досега имаше кмет там, а сега дори не се класира за балотаж.

В Пазарджик вечният кмет Тодор Попов (Новото време) печели с 56.11% срещу Благо Солов (БСП) с 41.05%.

В Добрич досегашният градоначалник Йордан Йорданов (ДБГ) печели балотажа убедително с 66.54% срещу Надежда Петкова (ГЕРБ) с 32%.

В Плевен Георг Спартански (независим, Демократична България) печели 50.6% срещу претендента Мирослав Петров (ГЕРБ) с 47.24%. 

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?