Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ печели в повече от половината областни градове

И най-оспорваните Плевен, Пловдив и Велико Търново са за управляващите

21 коментара

Управляващата партия ГЕРБ печели местните избори в повече от половината от 27-те областни градове. След като на първи тур ГЕРБ победи в София, Бургас, Габрово и Добрич, на втория тур добави и Благоевград, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

 

Общо осем областни града спечели на първия и втория тур БСП - Търговище, Шумен, Сливен, Разград, Ловеч, Перник, Видин и Враца.

 

Издигнати от десни обединения кандидати спечелиха в Кюстендил, Монтана и Пазарджик.

 

В Кърджали традиционно още на първия тур спечели кандидатът на ДПС Хасан Азис, а в Хасково спечели сегашният кмет на града, издигнат от коалиция, Георги Иванов.

 

Най-ожесточената битка на втория тур, при която изборният резултат до последно беше под въпрос, бе в Плевен, Пловдив и Велико Търново, в които обаче в крайна сметка изборната победа се оказа за ГЕРБ.

 

В Плевен само 389 гласа решиха битката в полза на кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков, а втори остана подкрепеният от десни формации настоящ кмет на града Найден Зеленогорски. Там най-вероятно ще бъде поискано касиране на изборите, тъй като оспорваната битка беше белязана от скандал за манипулиране на вота. Случайно включена училищна камера засне как в плевенско село се подменят бюлетини в полза на ГЕРБ.

 

В Пловдив, където изборният резултат също беше “на кантар“ и претърпя обрати на няколко пъти в изборната нощ, също спечели кандидатът на ГЕРБ. Досегашният областен управител Иван Тотев получи с 2 338 гласа повече от досегашния кмет Славчо Атанасов (ВМРО-НИЕ).

 

Във Велико Търново също имаше оспорвана битка. Там кандидатът на ГЕРБ Данаил Панов печели с 18 511 гласа или 51.81% срещу кандидата на БСП Николай Илиев, който взе 17 218 гласа или 48.19%.

 

Отново след оспорван балотаж, БСП успя да удържи победа в Ловеч с кандидата си Минчо Казанджиев. В Перник, където резултатите също претърпяха обрат, спечели досегашният кмет Росица Янакиева от БСП срещу кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова.

 

Изборите в Благоевград печели кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов, който получи 60% от гласовете срещу 40% за Емил Костадинов от БСП.

 

В Банско Георги Икономов от ГЕРБ печели срещу досегашния кмет Александър Краваров с разлика от около 500 гласа. В Гоце Делчев, родния град на новия президент, втори мандат печели социалистът Владимир Москов, който получи 51.05% срещу кандидата на ГЕРБ Георги Андонов. В Сандански Андон Тотев, издигнат от инициативен комитет печели срещу Георги Баханов от ГЕРБ. В Петрич Вельо Илиев, издигнат от инициативен комитет печели срещу Димитър Танев от ГЕРБ. В Кресна подкрепеният от десни формации Илиян Кръстев печели срещу Милчо Караджов от Атака. На балотажа в Белица победи кандидатът на ДПС Ибрахим Палев.

 

В Струмяни, подкрепеният от дясно обединение Емил Илиев победи кандидата на ГЕРБ Валентин Чиликов. В Симитли още на първи тур спечели кандидатът, подкрепен от БСП Апостол Апостолов. В Якоруда още на първи тур спечели кандидатът на ДПС Нуредин Кафелов. В Сатовча изборната победа, също на първи тур, пак е за кандидат на ДПС - Арбен Мименов. В Гърмен следващ мандат ще управлява досегашният кмет от ДПС Ахмед Башев, спечелил на първи тур. В Разлог кмет става Красимир Герчев от ГЕРБ, също спечелил на първи тур.

 

В Бургас, където кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов спечели на първи тур в областния град, управляващата партия удържа още победи.

 

На балотажа в Айтос издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ Васил Едрев победи кандидата на БСП Евгени Врабчев. В Карнобат кандидатът на БСП Георги Димитров печели срещу издигнатият от социалдемократите Атанас Атанасов.

 

ГЕРБ не успя да спечели изборите в Несебър въпреки, че припозна като свой кандидат Атанас Терзиев, зад който стои местният бизнесмен Чавдар Александров. Изборите за втори път бяха спечелени с убедителните 60.38% от досегашния кмет Николай Димитров, зад когото стоят строителните предприемачи братя Диневи. На балотажа в Поморие спечели кандидатът на ГЕРБ Иван Алексиев срещу издигнатия от инициативен комитет Петър Златанов. ГЕРБ удържаха победа и на балотажа в Приморско, където кандидатът им Димитър Германов получи 50.38% срещу Димитър Димитров, издигнат от коалиция.

 

В Камено още на първи тур спечели кандидатът на БСП Стефан Стефанов.

 

Във Варна подкрепеният от ГЕРБ Кирил Йорданов спечели четвърти мандат като победи аптечния бос Веселин Марешки.

 

Атанас Кузев спечели втори мандат в Девня. На балотажа кандидатът на ГЕРБ е събрал 302 гласа повече от Васил Иванов, подкрепен от "Коалиция за Девня". Борислав Натов е новият стар кмет в Долни чифлик. Независимият Натов спечели срещу Димитър Анастасов от ГЕРБ с 458 гласа разлика. Емануил Манолов от ГЕРБ е новият кмет на Аврен. Манолов спечели на балотажа срещу Тодорка Павлова от БСП, като разликата между двамата е 265 гласа.

 

Филчо Филев от БСП спечели балотажа в Провадия. Загубилият Божидар Станков от ГЕРБ получи 1098 глас по-малко. Димитър Димитров от ГЕРБ спечели срещу Георги Андреев от БСП балотажа във Ветрино. През следващите 4 години Вълчи дол ще се управлява от Пенка Йорданова от ГЕРБ, която спечели балотажа срещу независимия Веселин Василев. В Дългопол новият кмет е Маринка Иванова от НДСВ. Тя спечели срещу Янко Янков от ГЕРБ.

 

Във Видинска област БСП печели пет от общо единадесет общини. Двата най-големи общински центъра - Видин и Белоградчик ще имат нови кметове, след като досега се управляваха от ГЕРБ.

 

Във Видин новият кмет е Герго Гергов, издигнат от коалиция БСП, ЗС "Ал.Стамболийски", а в Белоградчик спечели бившият депутат от БСП Борис Николов, издигнат от "Български социалдемократи". В останалите общини - Брегово, Макреш, Чупрене и Ружинци спечелиха досегашните кметове на БСП - Милчо Лалов, Иван Каменов, Ваньо Костин и Венцислав Ванков.

 

ГЕРБ спечели изборите в две общини, които досега се управляваха от кметове на БСП - в община Димово и Кула.

 

В Ново село ГЕРБ подкрепи досегашният кмет Георги Стоенелов, който се кандидатира от Инициативен комитет и спечели още на първи тур. В община Димово изборите спечели Лозан Лозанов от ГЕРБ, който победи конкурента си от БСП, а в Кула Владимир Владимиров, който победи представителя на БСП Андрей Андреев.

 

Две общини спечелиха за втори мандат досегашните кметове на НДСВ. В община Бойница Анета Генчева ще бъде кмет за втори мандат, а в Грамада Николай Гергов също ще повтори мандата си, издигнат от НДСВ.

 

В Добрич кмет още на първи тур стана кандидатът на ГЕРБ Детелина Николова.

 

В Балчик издигнатият от инициативен комитет Николай Ангелов спечели втори мандат срещу Светомир Михайлов от ГЕРБ. В Каварна печели досегашният кмет Цонко Цонев, подкрепен от ГЕРБ. БСП ще има кметове в Тервел, Генерал Тошево, Шабла и община Добричка.

 

В пловдивската община Марица досегашният кмет Запрян Дачев от БСП изгуби на балотажа от Димитър Иванов от ГЕРБ. В Родопи кмет стана Пламен Спасов от ГЕРБ, който пребори Георги Цанков, издигнат от дясно обединение.В Карлово подкрепеният от десни формации настоящ кмет Емил Кабаиванов победи кандидата на ГЕРБ Розалин Петков.

 

Кандидатът на ГЕРБ в община Садово Георги Буков не успя да надделее над кандидатът на БСП Димитър Здравков. В община Първомай новият кмет е Ангел Папазов, издигнат от социалдемократи и земеделци. Той убедително победи десния Митко Хубенов. Втори мандат в Раковски грабва досегашният кмет Иван Антонов от ГЕРБ.

 

Александър Абрашев, издигнат от дясно-центристка коалиция, започва четвърти мандат в община Калояново. Той се пребори с кандидата на РЗС Пламен Николов. В Хисар издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от ГЕРБ Пенка Ганева пребори досегашния кмет Георги Пирянков. В Лъки изборите спечели кандидатът на ДПС Валентин Симеонов срещу Илия Данчев от ЗНС.В Перущица Ради Минчев от ДСБ печели срещу Константин Витанов от БСП.

 

В Сопот, с малка преднина пред кандидата на БСП Деян Добрев, кмет отново стана Веселин Личев, който ще бъде кмет трети мандат. В Асеновград градоначалник става Емил Караиванов от БСП. Той надделя над досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Христо Грудев.

 

В Ямбол спечели кандидатът на ГЕРБ Георги Славов срещу кандидата на БСП Мариета Сивкова.

 

Досегашният кмет на община Тунджа Георги Георгиев, подкрепен от БСП, спечели трети мандат срещу кандидата на ГЕРБ Иван Йоргов.

 

В Елхово кандидата на ГЕРБ Петър Киров печели срещу Татяна Дюлгерова от БСП.

 

В община Лом кандидатът на ГЕРБ и бивш началник на Районното управление на МВР в града Иво Иванов печели срещу досегашния кмет Пенка Пенкова от БСП с 7741 на 6918 гласа. В Берковица Димитранка Каменова от ГЕРБ печели с 5389 към 3832 гласа срещу досегашния кмет Милчо Доцов, който бе издигнат от местно сдружение.

 

В община Брусарци кандидатът на ГЕРБ Наташа Михайлова печели срещу Деми Димитров от БСП.

 

В Якимово досегашният кмет Георги Георгиев от ГЕРБ печели балотажа срещу кандидата на БСП Деян Георгиев с1280 на 1206 гласа. В курортната община Вършец Иван Лазаров от ГЕРБ получава 2233 гласа, а опонентът му Иван Андров от партия "Лидер" - 2087 гласа. След оспорвана борба в Чипровци кандидатът на ГЕРБ Анатолий Първанов печели със 17 гласа разлика балотажа срещу издигнатия от дясна коалиция Пламен Петков. В община Бойчиновци Светлин Сретениев от РЗС печели балотажа срещу досегашния кмет от ГЕРБ Славей Костадинов с 2831 гласа към 2191 гласа.

 

В Стара Загора изборите спечели Живко Тодоров от ГЕРБ срещу кандидата на БСП Бойчо Биволарски.

 

В Казанлък Галина Стоянова от ГЕРБ печели срещу кандидата на БСП Васил Самарски. В Чирпан Кичка Петкова от БСП печели срещу десния Васил Донев, подкрепен от широко обединение. В Раднево кандидатът на ГЕРБ печели срещу Евелин Драганов, издигнат от инициативен комитет. В Николаево кандидатът на БСП Косьо Косев печели срещу Кольо Чергеланов от ГЕРБ.

 

 

В Горна Оряховица Добромир Добрев от ГЕРБ печели срещу Георги Рачев от БСП. В Свищов  Станислав Благов, подкрепен от широка дясна коалиция, печели срещу кандидата на ГЕРБ Иван Иванов. В Павликени кандидатът на БСП Емануил Николов печели срещу Христо Дишев от ГЕРБ. В Елена Дилян Млъзев от ГЕРБ печели срещу Сашо Топалов от БСП.

 

В Севлиево кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов печели срещу левия кандидат Йордан Стойков. Досегашният кмет на Трявна Драгомир Николов печели срещу опонента си от местна коалиция "Промяна" Людмил Бучев. Иван Николов, издигнат от инициативен комитет спечели кметските избори в Дряново. Той излезе на балотажа срещу кандидата за кмет на политическа партия „Либерален алианс" Емил Попов.

 

Кмет на Русе ще бъде Пламен Стоилов от ГЕРБ, който на балотажа победи Искрен Веселинов, подкрепен от ВМРО БНД, СДС и ДСБ.

 

В Борово кмет ще бъде Иван Попов (ГЕРБ), който победи на балотажа Георги Георгиев от БСП. Кметът на Бяла също ще бъде от ГЕРБ - Димитър Славов. Той победи Кольо Келерджиев от БСП. Кмет на Ветово ще бъде издигнатият от инициативен комитет Георги Георгиев, който победи кандидата на ДПС Рейхан Хабил.

 

Николай Христов от БСП ще бъде кмет на община Две могили, Георги Миланов от ГЕБР на Иваново.

 

Георги Големански е кметът на община Сливо поле. В община Ценово пък спечели кандидатът на НДСВ Петър Петров.

 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, който бе подкрепен от широка коалиция, в която влизат СДС, ОДС, ВМРО БНД, и други, бе избран още на първия тур. Кметът на община Бобовдол Кирил Станчев от "Лидер" също бе избран на първи тур. Крум Маринов от БСП ще бъде кмет на Бобошево, след като победи на балотаж кандидата на ГЕРБ Димитър Сотиров. Методи Чимев от ГЕРБ ще бъде кмет на Дупница. Той победи на балотажа Станислав Павлов от БСП.

 

Иван Минков (ГЕРБ) ще бъде кмет на Кочериново, а Димитър Стаменков, издигнат от инициативен комитет, още на първи тур бе избран за кмет на Невестино. Кмет на Рила ще бъде Георги Кабзималски от ГЕРБ. Издигнатият от инициативен комитет Сашо Иванов победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Калин Гелев и ще бъде кмет на Сапарева баня. Радко Петрунов от БСП ще бъде кмет на Трекляно.

 

Красимир Мирев от БСП спечели кметското място в Търговище за четвърти мандат срещу кандидата на ДПС Тунчер Кърджалиев. Досегашният кмет Людмил Веселинов спечели балотажа в Попово и ще ръководите общината за шести пореден мандат.

 

В Кърджали ДПС удържа пълна изборна победа като Хасан Азис спечели пореден кметски мандат в областния градоще на първия тур.

 

За кмет на Ардино също на първи тур бе избран Ресми Мурад от ДПС. В Джебел още на първия тур кмет стана Бахри Юмер (ДПС), а в Киркево - Сали Рамадан (ДПС).

 

Кмет на Крумово ще бъде Себихан Мехмед (ДПС), а на Акиф Мехмед Акиф (ДПС).

 

Айдън Ариф Осман от ДПС ще бъде кмет на Черноочене.

 

Новият кмет на Враца е Николай Иванов, независим кандидат, подкрепен от БСП и други политически партии. Той спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Петя Аврамова.Кметът на община Мездра Иван Аспарухов печели четвърти мандат. В Козлодуй кандидатът на ГЕРБ Румен Маноев печели срещу Борислав Борисов от БСП. В Мизия Виолин Крушовенски от НДСВ печели срещу Иван Даков от БСП.

 

В Бяла Слатина кандидатът на ГЕРБ Иво Цветков събира повече гласове от Венцислав Василев от БСП. В Криводол Петър Данчев, подкрепен от ВМРО печели срещу Тошко Павлов от БСП. В Оряхово кандидатът на ГЕРБ Росен Добрев печели срещу Христо Иванов от комунистическата партия.

 

Нов кметски мандат в Хасково спечели независимият Георги Иванов, който победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Иван Панайотов. Кмет на Димитровград ще бъде Иво Димов от ГЕРБ, а на Ивайловград Диана Овчарова, която победи с разлика от само 50 гласа Стефан Танев от БСП.

 

Кмет на община Любимец ще бъде Анастас Анастасов от ГЕРБ, а в Симеоновград Пейчо Стайков от ГЕРБ. Още ная първи тур бяха избрани кметовете на Маджарово – независимият Милко Армутлиев, на Минерални бани - Мюмюн Али Искендер от ДПС, на Тополовград - Елко Карачолов (ЕНП), на Харманли - Михаил Лисков от БСП и на Стамболово - Маджид Реджеб Мандаджъ от ДПС.

 

За кмет на Разград бе избран издигнатият от инициативен комитет Денчо Бояджиев, който спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Валентин Василев.

 

Кмет на община Цар Калоян ще бъде АхмедАхмедов от ДПС, на Завет - Ахтер Велиев (ДПС), на Исперих - Бейсим Басри Шукри (ДПС), на Кубрат - Ремзи Халилов Юсеинов (ДПС), на Лозница – Айхан Хашимов (ДПС), на Самуил - Бейтула Мюмюн (ДПС).

 

В плевенската община Никопол кандидатът на БСП Емил Бебенов печели срещу опонента си от ГЕРБ Валерий Желязков. В Пордим Илиян Александров от БСП печели срещу Детелин Василев от ГЕРБ. Кмет на Червен бряг става Павлин Фильовски, който печели срещу опонента си Данаил Вълов, издигнат от инициативен комитет. В Долна Митрополия кандидатът на десницата Поля Цоновска печели срещу Александър Печеняков от БСП.

 

В Пазарджик на първи тур спечели десният кандидат Тодор Попов. В Пещера кандидатът на  БСП Георги Козарев печели срещу досегашния кмет на ГЕРБ Стелиян Версанов. В Панагюрище и Ракитово също печелят кандидатите на ГЕРБ Никола Белишки и Любомир Петков. Във Велинград сегашният кмет Иван Лебанов, подкрепен от БСП спечели срещу кандидата на ГЕРБ Ангел Даскалов.

В Брацигово Васил Гюлеметов, издигнат от инициативен комитет печели срещу Борис Малинов от ГЕРБ.

В Силистра кмет става кандидатът на ГЕРБ Юлиан Найденов. Управляващата партия направи пробив и в Дулово, където подкрепения от нея независим кандитат Юксел Ахмед спечели срещу кандидата на ДПС Гюнер Рамис. В Ситово победа над кандидата на ДПС Севджан Адем удържа опонента му от БСП Николай Неделчев. В Тутракан кандидатът на ГЕРБ Димитър Стефанов победи Николай Николов от ДПС. В Главиница победи кандидатът на ЕНП Хюсеин Хамди, посочен от напусналия ДПС Касим Дал. Кандидатът на ДПС Расим Хашим остана с 46.51% от гласовете. В Алфатар Йорданка Узунска от НДСВ спечели срещу Нели Маринова от БСП.

 

В Смолян дългогодишният кмет на БСП Дора Янкова изгуби изборите от кандидата на ГЕРБ Николай Мелемов. В Чепеларе дългогодишният кмет Тодор Бозуков, подкрепен този път от ГЕРБ, спечели изборите срещу Валентин Черпоков от ВМРО. В Доспат също печели кандидатът на ГЕРБ – Антим Пържанов срещу кандидата на ДПС Пламен Айвазов.

В Мадан, Борино, Рудозем печелят кандидатите на ДПС. В Златоград печели кандидатът на ГЕРБ Мирослав Янчев, а в Девин – Цветалин Пенков от БСП.

 

В Сливен кандидатът на ГЕРБ Йордан Лечков загуби изборите от кандидата на БСП Кольо Милев. В Котел печели кандидатът на ДПС Христо Киров, който победи опонента си от ГЕРБ Коста Каранашев. В Твърдица победата е за кандидата на ГЕРБ Атанас Атанасов, който събра повече гласове от кандидата на БСП Ваня Колева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #21
 2. Анонимен
  #20

  мдамм... комунягите от ГЕРБ печелят, а комунягите от БСП губят ...

 3. Анонимен
  #19

  Dobre e che GERB pecheli...v poveche ot polovinata oblastni gradove...!NO OSHTE POI-DOBRE E KOMUNJAGITE OT BSP/BKP GUBJAT...!TOVA E PO-VAZNOTO ZA BULGARIA.

 4. Анонимен
  #18

  Доган към кандидат-кмет: Предадеш ли ме, ще те обеся!Понеделник, 17 Октомври 2011A A- ▲ Ахмед Доган
  Лидерът на ДПС Ахмед Доган заплаши публично да обеси кандидата си за кмет на Доспат, ако той го предаде.

  “Ако има предателство, ще те обеся, да знаеш. Бактън от такива, издигаме ги, стимулираме ги и в един момент си мислят, че всичко им се полага, пише в. Труд. На никого нищо не му се полага! Всичко се постига с борба, пълна мобилизация, ясна програма и ясни отговорности!” Дословно тия думи изрече

 5. Анонимен
  #17

  РАЗБРА СЕ категорично, че българският народ вече не вярва на комунистите и че е време същите най-сетне да се превърнат в истинска демократична партия, а не сляпи следовници на бившата БКП и прислужници на Русия.Откажете се от миналото си, кърваво и съзаклятническо, лъжливо и плащано с червени пари, превърнете се в демократи-социалисти. Няма ли смелчаци ?

 6. Анонимен
  #16

  До Стамбо Е не може всички да са лакеи на Бойко!

 7. Анонимен
  #15

  бойко борисов до съвършенство е овладял методите на бай тошо. сега следват повсеместни народни веселия...

 8. ЛАМБО
  #14

  - А земята бе безвидна и пуста, тъмнина се разстилаше над бездната, А Дух Бойков се носеше над водата

  - Рече Бойко : да бъде светлина. И биде светлина

  - Видя Бойко че светлината е добро нещо и отдели светлината от тъмнината

  - Светлината Бойко нарече ДЕН, а тъмнината НОЩ. И отогава се сменят деня и нощта

  - И рече Бойко : да има твърд посред водата, и тя да дели вода от вода. ( То тъй и стана де !!! )

  - И рече Бойко да се събере водата, що е под небето на едно място, и да се яви суша. Тъй и стана

 9. Милиционер
  #13

  Казах ви аз, че Бойко Борисов печели винаги. От сега нататък не е нужно въобще да се разхождате до избирателните урни!

 10. Стамбо
  #12

  В Пловдив всяка алтернатива спрямо доказания лакей на гоцэ, руски блюдолизец и вече съвсем явен комуняга Славчо Атанасов е по-добра! Да му се намери длъжност "лизач на сапогите на "альоша", защото не вярвам, че и новият кмет ще срине болшевишкото чучело над града!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.