ГЕРБ пита независим ли е Радев, Нинова отказа да говори за "корумпиран руски генерал"

Цвета Караянчева, сн: БГНЕС

"Нормално ли е новоизбраният президент, който вие казвате, че е независим, да не дойде на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но да дойде на вашия пленум. Не се дръжте като фелдфебел с пола. Пуснете го да бъде независим". С тези думи депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева се обърна към лидера на ГЕРБ Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в петък.

"Вие твърдите, че ген. Радев трябвало да бъде на Консултативния съвет, но Конституцията забранява на ген. Радев да прави каквото и да е, докато не положи клетва. Така че нарушаването на законите и конституцията го оставям на вас", отвърна ѝ Корнелия Нинова.

Депутатът от Реформарорския блок Петър Славов посъветва Нинова да прочете пак закона за Консултативния съвет при президента и напомни, че на КСНС могат да бъдат канени и други хора.

След сблъсъка на тема "независим ли е Радев" последва и втора част на скандала между двете депутатки. Караянчева зададе серия въпроси на Нинова за срещата ѝ с руския ген. Решетников, който твърди, че лидерът на БСП още лятото му казала кой ще е кандидатът на левицата в България за президент.

В декларация от трибуната Караянчева попита: "Обсъдихте ли кандидатурата на Радев? Обсъдихте ли дали България трябва да излезе от ЕС и НАТО, защото вашите изказвания са изключително противоречиви".

Нинова първоначално отрече за срещата, а после каза пред бТВ, че Решетников лъже, че се е срещал с нея да съгласува издигането на ген. Румен Радев за президент. В четвъртък тя призна, че се е виждала с руския генерал, но случайно и сред други хора, като въобще не са обсъждали Радев, а общата политическа обстановка.

"Няма повече да коментирам лъжите и твърденията на компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси. Още повече днес, когато разбрах, че една партия, командвана от Турция и от Ердоган, иска специална анкетна комисия в парламента, заедно с ГЕРБ, по този случай. Някакъв компрометиран о.з. генерал, който е изгонен за корупция от Кремъл, в договор с ДОСТ и ГЕРБ да ми искат обяснение - няма да стане", заяви Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?