След доклада на Европейската комисия

ГЕРБ планира нов вид кариерни бонуси за ВСС

Според министър Ковачева участието в "съдебното правителство" е застой в кариерата

ГЕРБ планира нов вид кариерни бонуси за ВСС

Управляващите от ГЕРБ смятат да въведат през есента нов вид кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), стана ясно в сряда, когато Народното събрание отмени на първо четене върнатите от президента текстове, които предвиждат автоматично повишение за всеки минал през т.нар. "съдебно правителство". Правосъдният министър Диана Ковачева каза, че нямало възможност за кариерно развитие в системата и това демотивира добрите кадри да кандидатстват за членове на ВСС.

Скандалът избухна, след като в последния момент преди приемане на поправките в съдебния закон депутатите от ГЕРБ решиха да предвидят автоматично повишение и за сегашните членове на ВСС, чиято компрометирана кадрова политика и "услужливи" решения са силно критикувани и у нас, и в ЕС.

Проектът за Закон за съдебната власт на правосъдното министерство предвиждаше бонусите да важат за следващия съвет.

В комбинация с решението на депутатите, управляващите създадоха възможност на този ВСС да избере и новия главен прокурор. Основателното съмнение, че ГЕРБ търси сделка с настоящия удобен за тях ВСС с цел да прокара свой главен прокурор, доведе до силен натиск на Европейската комисия.

Междувременно в-к "Преса" публикува запис от разговор, приписван на издателя на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, от които се разбира, че ГЕРБ и най-вече вътрешният министър Цветан Цветанов целят подобна сделка. Последва и политически скандал, след като премиерът Бойко Борисов нареди на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на текстовете за бонусите и той го изпълни.

Парламентарната група на ГЕРБ, която в по-голямата си част е под контрола на Цветанов, одобри президентското вето (първо за мандата на Плевнелиев) с огромна неохота и "въздържал се".

След ветото на президента, ГЕРБ реши да премахне и бонусите за следващия ВСС.

По време на дебата Мая Манолова (БСП), която заедно с колегата си Михаил Михов поддържа оспорените текстове за бонусите, заяви, че те били по-добри от действащата в момента законова уредба. Тя заподозря, че сегашният закон дава възможност на членовете на ВСС да растат не с една, а с повече степени. Тя цитира ЗСВ, според който магистратът, преминал през ВСС и съдебния инспекторат, се възстановява на степен не по-ниска от досегашната.

 

Подобни прецеденти обаче досега не са се случвали. ВСС вече отхвърли искането на някои от съдебните инспектори да бъдат назначени на по-високи места в системата, а решението на съвета бе потвърдено от Върховния административен съд.

 

Павел Шопов от "Атака" каза, че и ветото, и това повторно гласуване са безсмислени. Според него предложението на ГЕРБ е целяло да се "напазарува" сегашният ВСС, така че той да "изпълнява поръчките" на управляващите.

 

Христо Бисеров (ДПС) заяви, че първото президентско вето ще се запомни като поръчано. Мотивите на управляващите за това вето са били да се даде отдушник за негодуванието срещу бонусите. С поправката се целеше създаване на механизъм за влияние върху членовете на сегашния ВСС, каза Бисеров.

 

Ще се опитаме през есента да предложим някаква възможност за атестиране или друг начин, така че членовете на ВСС, които са се посветили на административна работа, но все пак свързана със съдебната система, да могат да се развиват кариерно, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева, която също се обяви против бонусите за този ВСС.

Според нея проблемът е, че магистратите от ВСС няма да бъдат атестирани за работата си в продължение на 9 години, което води до сериозен застой в кариерното им развитие, а това пък демотивирало добрите кадри да кандидатстват за членове на ВСС.

Позицията на министър Ковачева предизвика гневна реакция от лидера на ДСБ Иван Костов, който заяви, че тя го е удивила със своята непоследователност - хем за президентското вето, хем за правителствения проект. Това е очевидно някакъв вид мислене в неправителствения сектор (Ковачева влезе в кабинета от неправителствения сектор-бел.ред.), което няма нищо общо с политическото, коментира Костов. 

 

Той изтъкна, че с участието си във ВСС магистратите изпълняват важна обществена функция. Не може групово да третирате хората и да им обещавате стимули. Това са различни хора, които по различен начин носят дълга си, те не са овце, че да се погрижите за всички. Коя сте вие да им обещавате каквото и да било?, обърна се Костов към Ковачева. По думите му това е абсолютно нелогично и няма нищо общо с ценностите на демокрацията.


Членовете на ВСС имат права и отговорности в изпълнение на една важна дейност, въпросът за привилегиите е в съвсем друга координатна система, каза още лидерът на ДСБ и бивш премиер. "Ако стигнем дотам да признаваме, че всеки има нужда от привилегии, за да си върши работата и това е единственият възможен мотив, значи в нашето общество няма хора, които да изпълняват важна обществена функция движени от висши мотиви", каза още Костов. Според него въпросът може да се постави и така – възможно ли е да изпълняваш важна обществена функция, движен от низки мотиви.
 

Споделяне

Още по темата

Още от България