Устрем за намаляване на жертвите по пътищата

ГЕРБ планират минаването на червен светофар да се наказва със затвор

Цветанов и Анастасов също разкритикуваха поведението на зам.-главния прокурор

Анастас Анастасов и Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Шофьорите, които преминават на червен сигнал, да могат да се наказват дори и със затвор. Тази мярка за намаляване на жертвите по пътищата попада сред планираните от ГЕРБ законодателни промени, представени в понеделник от зам.-шефът на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Сред останалите нарушения, които се предвижда да бъдат санкционирани още по-строго, са причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека или спирка, бягство от катастрофа, шофиране без книжка, както и превишена скорост с над 50 км в час.

За целта управляващите ще подготвят до месец поредните промени на Закона за движение по пътищата, както и на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс (НК и НКП). Те бяха инициирани лично от Цветанов след серия срещи с родители на загинали по пътищата деца.

Основното им искане бе да се изключи възможността шофьори, прегазили някого на пешеходна пътека или след употреба на алкохол, да не могат да сключват споразумение с прокуратурата за присъда под минимума.

Наскоро в Закона за движение по пътищата бяха внесени промени, според които за преминаване на червено и неправилно преминаване през пешеходна пътека шофьорите да се наказват с отнемане на книжката за месец и глоба от 200 лв. Ако бъдат заловени повторно със същото нарушение, ще остават без книжка за 3 месеца и ще трябва да платят 400 лева глоба. Обсъжда се и промяна в нормативната уредба за поставянето на т. нар. легнали полицаи.


На дискусията Цветанов и Анастасов разкритикуваха зам.-главния прокурор Валери Първанов и определиха като несъстоятелни и грешка думите на магистрата по повод исканията за по-тежки наказания на шофьори, причинили смърт на пътя.

На предишна среща по въпросите за безопасността на пътя по повод на практиката да се сключват споразумения в съда и така виновници за причиняване на смърт на пътя да се измъкват от затвор, прокурор Първанов коментира, че такава е политиката на държавата защото затворите са пренаселени. Думите му предизвикаха острата реакция на родителите на загинали деца и те поискаха оставката му.

Самият главен прокурор Борис Велчев порица заместника си като определи думите му като неуместни и непремерени, но не подкрепи искането за оставка.

В понеделник вътрешният министър отново намери повод да отправи критики към правораздаването и обяви, че думите на Първанов са тежки и несъстоятелни. Той бе допълнен и от Анастасов, който каза че заместникът на Велчев е допуснал грешка.

За пореден път днес родители на загинали деца при катастрофи поискаха оставката на Първанов и заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата. Аналогично на тези, които не връщат бонуси и ще бъдат уволнени, Първанов също да подаде оставка, призоваха родителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?