ГЕРБ плаща 3000 лв. заплата на депутатите си

Така е било потушено напрежение в парламентарната група

ГЕРБ плаща 3000 лв. заплата на депутатите си

Депутатите от ГЕРБ, които напуснаха парламента след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, получават заплата от 3000 лв. от партийната субсидия. За целта те са сключили договори за консултантски услуги, съобщи в.“168 часа“.

Договорите са тримесечни - за юни, юли и август. Подписани са със задна дата преди две седмици. Целта била депутатите да бъдат компенсирани за отсъствието си от парламента, което ги лишава и от заплати.

Възнагражденията се осигуряват от партийната субсидияна ГЕРБ, която е най-голяма спрямо останалите партии заради получените гласове на изборите.

ГЕРБ бойкотира заседанията на парламента и затова депутатите получават само една трета от възнагражденията си.

Част от народните представители на ГЕРБ започнали да недоволстват, че имат кредити и не могат да се издържат. Въпросът бил поставен на заседание на групата преди две седмици пред председателя на партията Бойко Борисов.

"Само 5-6 души от тук присъстващите 97 имат собствен бизнес и не се интересуват кога и дали ще им плащат заплати. Останалите нямаме допълнителни доходи и трябва по някакъв начин този въпрос да се разреши", казал бившият председател на регионалната комисия Любен Татарски, който беше в тефтерчето на отстранения шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов в графата на разследваните.

Татарски бил подкрепен от още няколко депутати от ГЕРБ.

Татарски заявява пред „168 часа“,  че е настоявал ГЕРБ да не напуска парламента, но било решено друго.

За да бъде потушено недоволството, Бойко Борисов разпоредил да се намери решение на проблема.

Затова преди две седмици в централата са били сформирани работни групи, в които влизат по няколко депутати. Всяка от тях има за задача да подготви доклад в ресора си в рамките на три месеца срещу което всеки дeпутат получава по 3000 лв. Отделно от парламента им се превеждат по 700 лв., които са остатъка, след като се отчисли глобата за неучастие в заседания.

Бившият министър на транспорта и настоящ депутат от ГЕРБ Ивайло Московски обясни пред Mediapool, че работната група за транспорт подготвя няколко законопроекта по наболели проблеми. Единият е свързан с регулирането дейността на автосервизите, а другият с патентния данък за такситата. Темата е актуална заради пътните инциденти, които се слчиха през последните дни, каза Московски.

Още по темата
Още от България